x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mai iute, mai înalt, mai... gustos

Mai iute, mai înalt, mai... gustos

de Tudor Cires    |    25 Feb 2010   •   00:00
Mai iute, mai înalt, mai... gustos

Bucătarii olimpici din oraşul Vancouver sunt conştienţi că Jocurile Olimpice de iarnă 2010 le oferă posibilitatea să arate lumii tot ce are mai bun Canada în materie culinară: somonul şi fructele de mare.

Un oraş dinamic, cu farmec cosmopolit, înconjurat de natură în stare pură. Astfel poate fi descris, la modul general, Vancouver, capitala JO de iarnă 2010 şi cea de-a treia metropolă, ca mărime, din Canada.

Între cele 10 puncte de interes turistic ale oraşului se numără Insula Granville, cu piaţa sa animată, Parcul Stanley, considerat unul dintre cele mai importante spaţii publice din lume, cu cedri roşii şi simboluri totemice, Capilano, cel mai lung şi mai înalt pod pietonal suspendat din lume. O interesantă descoperire e Strada Robson, echivalentă cu Lipscaniul de altădată, locul unde poţi găsi orice, de la îmbrăcăminte şi artizanat la tablouri şi produse culinare.

MIRACOLUL CANADIAN
Canada nu are o gastronomie unitară. Partea anglofonă este mai americanizată, din punct de vedere culinar, decât Quebecul francofon. La Vancouver, cele mai importante ingrediente culinare sunt somonul şi fructele de mare, consumate "nature" sau în combinaţie cu diferite sosuri. În materie de vinuri, e de ales între vinurile americane şi soiurile locale, preponderent albe. Miracolul canadian rămâne "vinul de gheaţă", produs din struguri îngheţaţi pe coardă la începutul iernii.

Foarte abordabilă este berea, a cărei producţie datează, aici, din secolul al XVIII-lea. Microbraseriile semiartizanale care produc berea locală (numită "craft beer") se bucură de mare succes la Vancouver, cea mai renumită fiind Granville Pale Ale (braseria de pe Insula Granville). Tentaţi de a fi tot timpul în formă şi ameninţaţi de controale nemiloase în legătură cu consumul de alcool la volan, canadienii beau multe energizante cu ginseng, ghimbir, cafeină sau alte elemente tonice.

În restaurante, vara şi iarna, se serveşte, adesea, un pahar mare cu apă în care plutesc cuburi de gheaţă. O băutură-vedetă este Clamato, care conţine suc de roşii plus zeama de scoici. Clamato intră în compoziţia "vărului" canadian al lui Bloody Mary, numit Cezar. Se serveşte cu puţină ţelină verde sau cu varză acră şi poate fi alcoolizată cu votcă, devenind, în limbaj local, "Cezar în papuci".

BUCĂTĂRIE OLIMPICĂ
Vancouverul e caracterizat de amestecul de gusturi, spun specialiştii. De la gastronomia indiană şi japoneză la cea italiană şi greacă, oraşul oferă o varietate de experienţe culinare. Bucătarii olimpici din Vancouver sunt conştienţi că Jocurile Olimpice le dau prilejul de a arăta lumii tot ce are mai bun Canada în materie culinară. Pentru că Vancouver este faimos pentru somon, Rudi Fischbacher şi James Bodanis, doi bucătari locali celebri, au pregătit, special pentru JO, următoarea reţetă de fileu de somon denumită, în limba aborigenilor, Pan Roa Oa Sted Maple-Soy.

Într-un vas de metal se amestecă sirop de arţar, sos de soia, vin de orez şi coajă de lămâie. Se marinează fileurile de somon cu o parte din amestec, la rece, timp de două ore. Se încinge ulei şi se prăjesc fileurile pe ambele părţi. Se scoate şi se aşază pe o farfurie. Se încinge într-un vas restul sosului de arţar diluat cu puţină apă şi se toarnă deasupra fileurilor. Ideea bucătarilor a fost de a oferi spectatorilor de la JO câteva elemente culinare caracteristice Canadei.

Somonul acesta poate fi gustat la pavilionul Canadei, care are ca vedetă bucătăria etnică a grupurilor aborigene. Astfel, mai pot fi încercate mâncărurile pe bază de pâine pe vatră (numită de aborigeni "bannock"), unt canadian, orez sălbatic, carne de bizon, ouă benedictine, păstrăv afumat, somon, fructe de pădure, esenţă de conuri de pin (folosită de aborigeni în locul zahărului), care intră în compoziţia unei vinegrete alături de oţet din vin roşu, ulei şi ceapă eşalotă.

Tartele cu unt au fost printre primele deserturi pe care le-au făcut canadienii în secolul al XVII-lea, reţeta originală fiind caracteristică pentru "Ţara frunzei de arţar". Ai nevoie de sirop de arţar, unt de fermă, boabe de struguri sau fructe uscate. Este desertul canadian clasic: a mânca o tartă cu unt a devenit, azi, sinonim cu a face ceva în stil canadian.

Reţeta? Într-un vas se acoperă boabele de struguri cu apă fiartă. După 20 de minute, se scot şi de scurg. Într-un bol, se pun ouă, sirop de arţar, unt şi nuci. Se adaugă strugurii. Se fierbe cinci minute, după care se răceşte brusc. Se întinde "blatul" şi se coace apoi 15 minute, până culoarea compoziţiei devine maronie. Se lasă să se răcească 15 minute.

 

Fasole la cuptor cu sirop de arţar
Ingrediente: 900 g de fasole albă, 500 g de piept de porc (mai gras), o lingură de muştar, 125 ml sirop de arţar, doi căţei de usturoi, o frunză de dafin, două cepe mari, patru cuişoare, sare, piper.
Prepare: Se înmoaie boabele de fasole peste noapte sau aproximativ 12 ore. Se scurge şi se pun într-o oală mare. Se acoperă cu apă rece, se aduce la fierbere şi se fierbe mai multe ore. Când bobul este foarte bine fiert, se preîncălzeşte cuptorul la 130° C. Se taie pieptul de porc în bucăţi late de doi cm şi înalte de 4-5 cm, iar jumătate din cantitate se aşază pe fundul unui vas de lut termorezistent. Se adaugă fasolea, apoi restul de feliuţe de piept de porc. Se toarnă deasupra muştar, apoi siropul de arţar, peste tot. Se adaugă sare şi piper. Se toarnă apă suficientă pentru a acoperi fasolea, apoi se adaugă usturoi şi frunze de dafin. Se mai pune o ceapă înţepată cu cuişoare. Vasul se dă la cuptor pentru opt ore.Verificaţi cantitatea de apă în timpul coacerii şi adăugaţi mai multă, dacă este necesar. Pentru ultimele 30 de minute, vasul se scoate pe ochiul maşinii de gătit şi se lasă să fiarbă fără capac.

 

Miniclătite cu somon afumat
Ingrediente: 4 felii de somon afumat, 6 linguri de smântână, suc de lămâie, mărar, un ou fiert tare, icre de somon sau caviar, 700 ml de aluat pentru blinii - un aluat de clătite, din apă, lapte, făină, mai gros, ulei pentru uns tigaia.
Preparare: Se ia o tigaie cu diametrul mai mic, de 5 cm, specială pentru pregătirea bliniilor, se încălzeşte o tigaie, după care se pune în ea o picătură de ulei şi se întinde pe toată suprafaţa. Dacă nu aveţi tigaia potrivită, puteţi folosi una mai mare, pe care turnaţi numai o picătură de ulei, care se întinde pe o suprafaţă nu mai mare decât podul palmei, doar în acel loc turnându-se aluatul de clătite. După ce s-a turnat aluatul de clătite, se lasă pe foc până când se umflă şi se rumeneşte, după care se întoarce pe partea cealaltă. Între timp, se amestecă şi câteva ramuri de mărar tocat, puţin suc de lămâie, puţină sare şi piper, care se pun în smântână, după care se bate foarte bine. Se taie somonul în triunghiuri. Se pune pe fiecare clătită câte o bucăţică de somon şi puţin sos de smântână cu mărar. Se garniseşte cu câteva felii de ou sau/şi cu icre.

 

Salată de cartofi şi somon
Ingrediente: 4 cartofi de dimensiune medie, fierţi în coajă, 125 ml oţet (sau oţet din cidru ori din merişoare), 170 de grame de somon tăiat mărunt, 50 g ţelină tocată, o ceapă verde, tocată, 50 g ardei verde şi 50 g ceapă roşie, sare şi piper, după gust, salată verde, roşii şi castraveţi, merişoare uscate.
Preparare: Mai întâi reîncălziţi cartofii la cuptor timp de câteva minute. Curăţaţi cartofii de coajă şi tăiaţi-i, în jumătăţi sau sferturi, după cum este necesar. Se adaugă 50 ml de oţet (este preferat, oţetului din vin, cel din cidru, din merişoare, oţetul din mere sau cel din cidru de arţar ori din afine - toate acestea pe care le-am enumerat fiind specifice pentru diferite zone ale Canadei). Se amestecă uşor şi se dau la frigider. Cartofii se lasă în această marinată câteva ore sau peste noapte. Chiar înainte de servire, se adaugă restul de sos şi ingredientele rămase, cu excepţia salatei verzi, a roşiilor şi a castraveţilor. Se amestecă. Salata se aşază pe frunze de salată verde, cu garnitură cu felii de roşii şi castraveţi. Se adaugă merişoare uscate.

 

Midii în whiskey şi sirop de arţar
Ingrediente: un kg de midii, 160 g unt, 80 g ceapă eşalotă (se poate folosi un amestec de ceapă verde şi usturoi verde, dacă nu aveţi ceapă eşalotă), 40 g pătrunjel, piper, whiskey, sirop de arţar.
Preparare: Curăţaţi midiile foarte bine, răzuind scoicile sub jetul de apă rece. Păstraţi-le la rece. Curăţaţi ceapa eşalotă şi tocaţi-o mărunt. Spălaţi bine pătrunjelul, îndepărtaţi partea mai groasă a codiţelor, apoi tăiaţi frunzele şi codiţele fragede foarte mărunt. Untul se topeşte într-o crăticioară, apoi se adaugă ceapa eşalotă şi o parte din cantitatea de pătrunjelul. După ce s-a călit ceapa, se adaugă midiile, se pune capacul şi se lasă 10 minute pe foc. În locul tradiţionalului vin alb, care se foloseşte în mai toate reţetele europene de midii, canadienii obişnuiesc să pună un amestec de whiskey (marca Jack Russel este cea mai folosită) şi sirop de arţar (o treime sirop de arţar şi două treimi whiskey). Amestecul se pregăteşte din timp, pentru mai multe preparări, folosindu-se de obicei maximum 100 ml la un kilogram de scoici. Se lasă să mai scadă puţin sosul, apoi se presară restul de pătrunjel verde.

×
Subiecte în articol: bucătărie jocuri olimpice