x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Malaysia, o ţară ca un basm

Malaysia, o ţară ca un basm

de Tudor Cires    |    26 Noi 2008   •   00:00

Nu ştiam mai nimic despre Malaysia, când Jurnalul de bucătărie a primit invitaţia de a participa la un festival culinar organizat de Ministerul Turismului şi de Ambasada acestei ţări la Bucureşti. Puteam amâna, fără voie, oricât, întâlnirea cu Malaysia, dar ea a fost să fie acum şi e bine că am început cunoaşterea unei ţări şi a oamenilor ei prin gastronomie. În definitiv, cum s-a spus de atâtea ori, arta culinară este o formă de cultură, iar cultura e o formă de cunoaştere. 



"Malaysian Food Festival" a început, sub patronajul E.S. dna Datin Paduka Halimah Abdullah, ambasador al acestei ţări în România, cu o prezentare de modă. Mătasea pictată malaysiană este unul dintre produsele de export care definesc Malaysia, iar vestimentaţiile create pentru prezentare te introduceau, fără cuvinte, în "basmul fluid" al acelei lumi. Am făcut apoi cunoştinţă cu numeroşi malaysieni, care, în saloanele Hotelului Phoenicia din Bucureşti, te invitau să deguşti minunatele produse culinare. În sfârşit, am asistat, a doua zi, în restaurantul aceluiaşi hotel, la o demonstraţie de artă culinară malaysiană, spre a putea înţelege cum se combină, fastuos, arome şi savori pe platoul care, adeseori, nu e decât o simplă frunză de banan.

Sub presiunea timpului

Fără pretenţia de a fi acoperit toate faţetele bucătăriei acestei ţări asiatice, putem spune că am avut o suită de descoperiri ieşite din comun. Ele se datorează, în primul rând, profesioniştilor care ne-au provocat curiozitatea. Unul dintre ei este Syed Kamarulzaman Bin S.Z. Shahabudin, specialist în restauraţie, angajat de guvernul malaysian să sprijine derularea proiectelor de înfiinţare a unor restaurante cu specific în întreaga lume. Până acum, acestea s-au materializat la Londra şi la Tokyo. Un entuziast, de felul său, Zain Azrai Azhar Simin ne mărturisea că, aidoma multor locuri din lume, şi Malaysia este într-un proces galopant de aneantizare a tradi-ţiilor culinare. "La noi", ne spunea el, "se mai găteşte tradiţional, la nivelul întregii ţări, doar de Ramadan. Femeia, care e motorul construcţiei gastronomice, nu mai are timp să gătească în timpurile moderne, iar bucătăria tradiţională e înlocuită de noua generaţie cu fast-food-ul". Curios că fast-food-ul îşi intră atât de repede în drepturi într-o bucătărie bazată pe tradiţii şi ceremonialuri, inclusiv de natură religioasă, greu de surclasat! Pe acest fond, e interesantă strategia statului malaysian de a se face cunoscut în exterior tocmai prin ceea ce arta sa culinară are mai specific.

Dar, până când vom vedea primul restaurant malaysian în România, ce trebuie să ştie românul despre bucătăria acestui stat asiatic? Zain Azrai Azhar Simin, directorul Restaurantului "Jom Makan" din Londra, cu studii universitare în domeniu, ne spunea că bucătăria malaysiană oferă, în esenţă, o serie de arome pe care europenii nu au de unde să le cunoască. Apoi, iniţierea în arta culinară malaysiană se face prin perceperea şi înţelegerea mesajului "iutelui şi pipăratului". "Când guşti o mâncare cu astfel de arome", e convins Zain Azrai Azhar Simin, "îţi dai seama imediat că ea provine din Malaysia".

Este ceea ce am încercat să vă sugerăm şi noi, în acest număr dedicat unei ţări îndepărtate, despre a cărei bucătărie ar fi păcat să nu ştim câtuşi de puţin…

Românii, nişte pasionaţi!

"Îmi place România", avea să ne declare Zain Azrai Azhar Simin. "Eu am lucrat în Elveţia, în Dubai, în Italia, la Tokyo, la Londra… Acolo nu e nimeni prea dispus să te înveţe cum să procedezi ca să-ţi faci treaba şi să pătrunzi în lumea bună a restauraţiei. Oamenii par prea ocupaţi… Când am venit în România am văzut altceva: toată lumea a sărit să mă ajute! Evident, ne înţelegem mai greu, din motive lingvistice, dar se vede că românii pun multă pasiune în tot ceea ce fac. Consider că românii sunt un popor călduros, mai ales comparativ cu englezii…"

Preferinţe culinare

"Mâncarea mea preferată în România? Ciorbă, mămăligă şi papanaşi!" E.S. Datin Paduka Halimah Abdullah ne atrage atenţia chiar că în ţara ei se pregăteşte "un fel de papanaşi". "Ai noştri sunt făcuţi cu un sos mai acru, însă în ambele cazuri gustul este excelent!" "Mâncarea malaysiană e foarte bună şi am înţeles că românilor le place. Sunt bucuroasă că la Malaysian Food Festival a venit atât de multă lume interesată să cunoască alimentele noastre de bază, ingredientele şi modul de pregătire a mâncării specifice poporului malaysian."

"Mâncarea malaysiană e foarte bună şi am înţeles că românilor le place"
E.S. Datin Paduka Halimah Abdullah - ambasador al Malaysiei la Bucureşti

×
Subiecte în articol: geografii culinare