x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mana cereasca

Mana cereasca

de Mara Raducanu    |    Vanda Georgia Ionitoiu    |    27 Iul 2005   •   00:00
Mana cereasca
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Ati fost vreodata intampinati de catre prietenii dumneavoasta din alta tara cu paine si sare? Ritualul este unul dintre cele mai vechi, iar gazda isi demonstreaza astfel prietenia si ospitalitatea.
Painea - simbol al hranei, al fericirii divine, al bunastarii, rodniciei, al trudei si nu in ultimul rand al drumului parcurs de la spicul de grau la pita de pe masa. Este, daca vreti, un drum al initierii, al convingerii ca nimic nu se obtine fara sacrificiu. Si, nu va spunem acest lucru la intamplare. Pur si simplu incercam sa va "ademenim" intr-o calatorie prin taramul miraculos al painii. Asa ca, lasati-va purtati de mirosul si aroma painicilor si haideti cu noi!

FRANTA


Cate sortimente de paine! Prospetime, savoare si pricepere, toate adunate in paini de diferite forme, care pur si simplu iti iau ochii! Par de jucarie! Iar aroma e un vis! Am ajuns in Franta. "La gache" este sortimentul de paine pe care francezii il consuma cel mai mult. Preparata din faina alba, este un fel de briosa, rotunda sau plata, dupa preferinte, dar intotdeauna frageda si foarte gustoasa. Coapta bine, acest tip de paine se poate pastra ani de zile, devenind pentru francezi un simbol al longevitatii. Paine cu peste, paine cu ciocolata, cu scortisoara, cu carne, cu secara, cu miere, celebra "bagheta" frantuzeasca, paine neagra - toate te incanta si te indeamna sa le incerci. Si cum stim ca sunteti tare pofticiosi, va indemnam sa va luati cate o painica, asa, ca amintire, ca de retete ne ocupam noi! Sa pornim mai departe!

INDIA


Iata-ne ajunsi in India. Cam departe, dar veti vedea, va merita! Suntem in "tara painii" si veti gasi tot ce va doreste inima. Painea preferata a indienilor este "nan"-ul. Este vorba despre o paine dospita, preparata pe baza de lapte sau iaurt. Asezata intr-o forma rotunda, unsa cu ulei, "nan"-ul se coace la foc mic si adeseori este asezonata cu ceapa taiata feliute, branza, carne, legume si cu foi de coriandru maruntite. "Roti" este o alta paine cu traditie pe care o veti gusta in India. Specifica tarilor orientale, este preparata din mai multe straturi de aluat suprapuse si apoi pliate. "Poori" sau painea fripta - ori "micile paini", cum le "alinta" indienii - sunt servite in special la micul dejun. Despre "paratha", care se numara printre preferatele indienilor, va putem spune ca este o paine foarte gustoasa, fina, preparata cu unt, careia i se adauga in coca foi de menta, piper si paprika.

LIBAN


Din India sa mergem in Liban, unde painea este alimentul de baza. Dintre diferitele sortimente, cea mai apreciata este "kloubz arabi" - paine rotunda, de forma unui disc, care se desface in doua si se umple cu carne, cascaval, orez, maioneza si legume proaspete taiate marunt. "Manakish" este o paine subtire, plata, pe baza de ulei de masline, facuta in cuptoare speciale, pe care libanezii o servesc la micul dejun.

GRECIA


Grecia. Ultimul nostru popas. In antichitate, era folosita indeosebi painea de orz nefermentat, coapta pe o piatra calda. Importanta simbolica a painii a fost atat de mare incat, cultul Zeitei Demeter - protectoare a painii si a secerisului - a devenit religia oficiala a Atenei. Paine de secara, de orz, cu diverse arome si mult ulei de masline - nu se putea altfel - sunt preferatele grecilor. Destul, pentru o zi, nu-i asa? Oricum, speram ca v-a placut, mai ales ca v-am intarit convingerea ca painea nu este un aliment oarecare. Dimpotriva, nu trebuie sa uitati nici o clipa ca, intr-o singura felie, poti descoperi arome deosebite, gusturi speciale si multa bucurie. In orice colt al lumii, aburul cald al painii poarta in el chipul atator oameni, lanuri intinse de grau, munca acestora si o parte din sufletul lor. Sa "recoltam", deci, cat mai multe retete si sa sa ne bucuram ca avem la masa, "painea cea de toate zilele"!

CAIET DE RETETE

PAINE CU SCORTISOARA

Franta
  • INGREDIENTE: 800 g faina alba, 160 g zahar, 350 ml lapte, 20 g drojdie, doua lingurite cu scortisoara pisata bine, 100 g margarina, un praf de sare, putin rom, doua oua.
  • PREPARARE: Se face o maia din putina faina si drojdia inmuiata in lapte caldut. Se presara cu faina, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit intr-un loc cald. Dupa aceea se adauga restul de faina, romul, doua oua batute bine, zaharul si sarea dizolvata in lapte. Se framanta bine, adaugand treptat margarina. Cand aluatul este aproape framantat, se adauga scortisoara pisata. Se modeleaza aluatul sub forma de rulou si se pune in forme unse cu putin ulei. Se lasa la dospit in forme, aproximativ 30 de minute. Se ung cu un ou batut ca pentru omleta si se dau la cuptor. Se lasa circa 40 de minute, iar dupa ce se scot, se ung pe deasupra cu apa indulcita. Se lasa in tava pana se racesc.

    PAINE NAAN

    India
  • INGREDIENTE: 60 g faina, o lingura cu praf de copt, o lingurita cu sare, un ou, un litru de lapte, un litru cu iaurt sau smantana, o lingura cu ulei de masline.
  • PREPARARE: Se incalzeste cuptorul. Se amesteca faina cu praful de copt si cu sarea. Se adauga oul, laptele si iaurtul (sau smantana). Se framanta aluatul. Se imparte in bucati care se intind, dupa care se pun pe o tava, pe hartie pergament. Se coc timp de 10 minute, in mijlocul cuptorului. Cand se scot, se ung cu ulei de masline.

    PAINE CU MASLINE

    Grecia
  • INGREDIENTE: 600 g faina alba, 200 g faina de secara, o ceapa rosie, 150 g masline negre, 25 g drojdie, 350 ml de apa calda, 5 linguri cu ulei de masline, doua lingurite cu sare, frunze de menta.
  • PREPARARE: Intr-un bol se adauga faina si sarea. Intr-un alt bol, se topeste drojdia in jumatatea de cantitate de apa calda, adaugandu-se pe parcurs si cealalta jumatate de apa si uleiul de masline. Varsati apoi amestecul obtinut in bolul cu faina si amestecati pana ce se obtine o pasta omogena. Aluatul se lasa la dospit. Dupa ce a crescut, se framanta bine si se intinde. Se imparte in bucati care se garnisesc cu masline, ceapa si menta, dupa care se ruleaza, astfel incat ingredientele de mai sus sa fie bine incorporate in coca. Se ung tavile cu ulei, se tapeteaza cu faina si fiecare bucata astfel rulata se asaza in tava. Se da la cuptor aproximativ 50 de minute.
  • ×
    Subiecte în articol: paine ulei măsline făină painea