Jocurile Olimpice de la Atena sunt un bun prilej de a va familiariza cu fascinanta bucatarie greceasca si cu denumirile pe care le veti gasi in meniuri.
OANA ANTONESCU
Putini stiu ca sarmalele si musacaua sunt retete originare din Grecia. Sarmalele se prepara la ei cu orez, usturoi si marar - fara carne - si se invelesc in foi de vita. Musacaua se prepara cu cartofi, vinete si numai din carne de vita. Gustul ei deosebit este dat de sosul bechamel (sos alb preparat din unt, faina si lapte). Romanii comanda in restaurantele grecesti musaca si papoutsakia, un preparat din vinete umplute cu carne tocata de vita, ceapa, vin, bechamel, cascaval si sos de rosii.
SPECIALITATI. Suvlaki, frigarui din ceafa si piept de porc, fara nici un fel de legume, se gasesc in Atena sub denumirea de kalamaki. Mielul la rotisor sau kokoretsi (organe de miel) sunt preparate foarte cautate in restaurantele grecesti. Gemista este ardei umplut cu carne de vita, iar tirokafteri este o salata de branza frecata cu ardei iute. Celebra salata tzatziki, preparata cu iaurt, castraveti, marar si usturoi, se serveste in Grecia inainte de masa.
Mancarurile grecesti nu sunt condimentate; dintre toate preparatele, numai soutzoukakia are foarte mult ardei iute. Aromele de oregano, cimbru sau izma dau o savoare deosebita mancarurilor.
Faimosul ulei de masline, foarte sanatos in alimentatie, se gaseste in toate preparatele grecesti. Sa nu uitam faimoasa branza feta.
Citește pe Antena3.ro
Ouzo, renumita bautura traditionala greceasca, este facuta din struguri si este foarte tare. Pentru cei care nu se incumeta sa serveasca bauturi spirtoase, exista o alternativa: vinul grecesc - Petsina.
LA NOI. La "El Greco", mancarurile se prepara dupa retetele traditionale grecesti. Sakis Anagnostou, bucatarul localului, recomanda romanilor care pleaca la Atena sa aleaga zona Placa, pentru ca acolo puteti alege dintr-un numar mare de restaurante.
De asemenea, si in Kolonaki si Vuliagmeni se mananca foarte bine, dar preturile sunt foarte mari. Retetele sunt aceleasi, numai ca servirea unei mese in Grecia este o experienta cu totul unica.
SALATA TZATZIKI
- 2 castraveti
- 1 catel de usturoi
- o lingura de ulei de masline
- 500 ml iaurt gras
- sare
Castravetii se decojesc, se dau prin razatoare si se storc foarte bine de apa. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu iaurtul, uleiul si sarea. Se serveste rece.