Bucataria libaneza are un loc cu totul aparte in gastronomia asiatica. Libanezii sunt renumiti pentru preparatele din oaie si berbecut, pe care le servesc si crude.
OANA ANTONESCU
Ca mai toate preparatele cu provenienta asiatica, cele libaneze sunt presarate din abundenta cu tot soiul de condimente: patru feluri de cimbru, menta, coriandru, piper arabesc, pin, cuisoare, busuioc, scortisoara, smac sau mardakos.
TRADITIE. Cat despre preparate, majoritatea sunt din berbecut. "Carnea de miel este prea frageda si nu se poate prelucra, iar cea de oaie este prea tare", motiveaza Ahmed Ayache, bucatarul de la "Piccolo Mondo". Kibbeh este un preparat traditional din carne de vita amestecata cu grau, chimen, pin, ceapa, condimente de kibbeh (busuioc, menta, piper negru, scortisoara, cuisoare, ardei iute si gras, mardakos). Sogoc si makanic sunt carnaciorii traditionali din oaie si vita, preparati si adusi din Liban.
Carnea cruda este o delicatesa in bucataria libaneza, cu conditia ca ea sa fie proaspata. Traditionale sunt pasta de carne de miel (habra), carnea de miel cu ceapa si patrunjel (kafta), cea condimentata (cig kafta) sau ficateii de berbecut. Chiftelutele libaneze se servesc deopotriva prajite si crude. Renumite in bucataria libaneza sunt homos - pasta de naut, susan, sare si lamaie si snoubar - aceleasi ingrediente, la care se adauga seminte de pin. Nu lipseste nici shis kebab-ul (frigarui de vita), bastrama (pastrama), falafel si shawrma.
OBICEIURI. Salatele se servesc inainte de masa; puteti alege intre: taboule - salata de patrunjel cu rosii, ceapa, menta, lamaie si ulei de masline, fattouche (salata asortata cu crutoane de paine si lamaie) si salata Arak (rosii, mujdei de usturoi, ulei, lamaie, smac si chimen). Aperitivul este bine insotit de bautura traditionala libaneza: arak. Se prepara dupa aceeasi metoda ca si tuica romaneasca, dar din struguri si iasomie si este mult mai tare pentru ca se distileaza de trei ori.
Citește pe Antena3.ro