Cate bordeie atatea obiceie! Vorba-i suficient de des intalnita ca sa devina un cliseu. Dar macar e unul dintre acele clisee care-ti indica cu acuratete despre ce e vorba.
ROMANIA CULINARA / ALBA-IULIA
Cate bordeie atatea obiceie! Vorba-i suficient de des intalnita ca sa devina un cliseu. Dar macar e unul dintre acele clisee care-ti indica cu acuratete despre ce e vorba. Aplicat la chestiunea in cauza, chestiune dupa care iti lingi de altfel si degetele, ai putea ramane cu impresia ca vajnicele gospodine, unele mai guralive ca altele, cand vine vorba sa-si laude mancarea, scot la iveala, de dupa strasnice ferecaturi, retete cu care numai pe ele natura sau, dupa caz, caietul de bunatati al bunicii, le-a inzestrat. De te nimeresti printre ele, da-le dreptate! Caci acest trib al gospodinelor poate fi necrutator cu intrusii! Acum, la mai bine de o saptamana de la evenimentele de la Alba-Iulia inchinate burtii, dar si mintii - cine oare poate gandi pe stomacul gol? - , indraznim sa spunem lucrurilor pe nume. Adica retetelor cum le cheama si din ce-s facute. Iar boului la protap pe care l-am privit o zi-ntreaga cum s-anvartit in teapa mai ceva ca o balerina pe o cutiuta muzicala, tot asa. Adica, bou!
Vita secolului
Doi "expozanti" mandri de costumele lor populare, dar si de multele bunatati, ale caror secrete le-am aflat, aduse spre degustare |
Semantica burtii
Costum popular din Daia Romana, asezat direct pe alee, un bun reper pentru cei care au vrut sa guste retetele cu care comuna se lauda |
| ||
Mananc si plang |
De-a stanga si de-a dreapta aleii, corturi in care fiecare dintre cele 11 comune prezente la expozitie a asezat pe mese ce-a crezut mai de cuviinta sa arate |
|
| ||||
si sa ofere, spre deliciul localnicilor, dar nu numai, judecand dupa numarul mare de turisti curiosi si pofticiosi deopotriva |
Citește pe Antena3.ro
|
Tocanita de mielCum romanuâ s-aânvatat sa manance carne din Paste-n Craciun - tarele istoriei, ce vrei! - , sa faca bine si sa-nvete sa-si faca iarna car, iar vara sanie! Adica, daca acu-i Craciunul, sa vedem de pe-acum ce-om gati de Pasti, nu? Si cum modelul suedez a luâ Iliescu a dat gres, sa luam model din Ampoita, o comuna in care, pare-se, se gandeste in perspectiva. Deci, iei un kilogram de carne de miel si unul de ceapa, 250 g ardei gras si tot atatea de rosii, foi de dafin, cimbru si sare. Calesti putin zarzavaturile tocate, adaugi carnea si o mai lasi putin la carcalit in suc propriu. Apoi pui apa si lasi sa fiarba bine. La coada de tot pui si rosiile si mai lasi nitel sa prinda culoare. Dar daca uiti de mamaliga, n-ai facut nici o scofala! |