x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Margele galbene in pahare

0
Autor: Cristina Andreea Catana 22 Iun 2005 - 00:00
Margele galbene in pahare

In fiecare margea a vinului sta inchisa o clipa de istorie. Un pic din ispravile de vitejie ale lui Stefan, cate un strop din dragostea pentru cultura a lui Vasile Lupu. Si asa, dintr-un pahar cu vin din podgoriile Cotnari, ajungi sa te imbogatesti sufleteste.

PODGORIA COTNARI
In fiecare margea a vinului sta inchisa o clipa de istorie. Un pic din ispravile de vitejie ale lui Stefan, cate un strop din dragostea pentru cultura a lui Vasile Lupu. Si asa, dintr-un pahar cu vin din podgoriile Cotnari, ajungi sa te imbogatesti sufleteste.

Nu putem vorbi despre aceste vinuri fara sa vorbim despre istorie. Ar fi aproape un sacrilegiu, pentru ca trecutul este cel care si-a pus amprenta in cel mai frumos mod posibil peste aceste meleaguri. Nu trebuie sa uitam ca aici indeletnicirile vitivinicole dateaza anterior epocii geto-dacice. Domnul oenolog Bilius, care a stat in slujba vinului timp de 36 de ani, spune ca pe Dealul Catalina (din regiunea Cotnari) s-au facut sapaturi arheologice, in urma carora s-au descoperit amfore, obiecte de arta si de uz caznic de pe vremea geto-dacilor. Insa prima atestare documentara vine din anul 1384, cand domnitorul Petru Musat pomeneste intr-un inscris oficial despre viile de Harlau.

DEALUL LUI VODA. Cel care a facut zona viticola Cotnari sa infloreasca, aducandu-i recunoastere, este Stefan cel Mare. De numele lui sunt legate cateva toponime viticole: Dealul lui Voda, Via Domneasca, precum si denumirile unor constructii din piatra ca podul, biserica si beciul lui Stefan. Si cum putea sa fie altfel, cand domnitorul, indragostit de aceste locuri, isi facuse la Cotnari una dintre resedintele lui favorite?

La aproape un secol, Despot Voda infiinteaza la Cotnari "Schola Latina", pentru a ajuta la ridicarea viticulturii la rang de stiinta. Rezultatele s-au vazut in secolul al XVII-lea, cand podgoria de Cotnari cunoaste una dintre cele mai bune perioade, devenind cunoscuta si peste hotare prin calitatea vinurilor albe. Anul 1884 a fost cel mai greu pentru podgoriile de la Cotnari, din cauza invaziei filoxterei. Dar datorita faptului ca plantatiile au fost refacute, numai cu soiurile autohtone din vechiul sortiment, tipicitatea de la Cotnari nu a fost zdruncinata.

Regiunea viniviticola a Moldovei a dat tarii vinuri cu care ne putem mandri si peste hotare. Primul premiu a fost castigat la Viena in anul 1873

SOIURILE DE COTNARI. La Cotnari predomina vinurile de culoare galbena cu reflexe verzui. Sunt vinuri aromate, care aduc aminte de vremurile de demult, insa nu uita nici prezentul.

Grasa de Cotnari este un vin alb, in mod natural dulce. Gradul alcoolic, in majoritatea anilor, depaseste 12% vol, fara ca zaharurile sa scada sub 50 g/l. Aciditatea totala este suficient de ridicata pentru a imprima vinului armonie si echilibru. Cand vinul este tanar are o culoare galbena cu reflexe aurii. Odata cu trecerea timpului, culoarea Grasei de Cotnari poate ajunge la cea a aurului platinat sau chiar a chihlimbarului. Feteasca alba este un vin de culoare galbena cu reflexe verzui, care, pe masura ce se maturizeaza, trece treptat intr-o culoare galbena aurie intensa.
Parfumul sugereaza mirosul viei inflorite. Aroma, caracteristica strugurelui bine copt, este imprimata cu finete, semanand cu cea a mierii de albine. Francusa are o culoare galbena, din care se imprastie nuante verzui. Vinul de Francusa se impune prin parfumul si aroma sa de strugure bine copt si mai ales printr-o inconfundabila nota de prospetime si se incheie cu un final persistent. Tamaioasa Romaneasca se impune printr-o fructuozitate cu totul deosebita si mai rar intalnita la vinurile aromate. Vinul atrage prin constitutia sa robusta si extractivitatea sa. Prin maturare si invechire, Tamaioasa isi amplifica parfumul de flori de busuioc.

Recent, unii viticultori au introdus si alte soiuri. Feteasca regala este un vin de culoare galbena cu reflexe verzui. Are un parfum discret si o aroma care o aminteste pe cea a strugurelui din care provine. Gustul vinului este placut, atragator, fructuos si se incheie cu un parfum persistent. Aligot... are o culoare galben-pai cu reflexe verzui. Mirosul si aroma vinul impresioneaza in mod placut degustatorul.
Vinul este fructuos, destul de amplu si suficient de armonic. Datorita notei sale de prospetime, este mai apreciat ca vin tanar. Muscat Ottonel este un vin cu o roba aurie si cu reflexe verzui cand este tanar si chihlimbarii dupa cativa ani de pastrare. Are un miros expresiv si o aroma specifica, mai ales atunci cand are rest de zahar.

Vorbind despre Cotnari intr-un spatiu atat de scurt nu poti face altceva decat sa pomenesti despre vinuri. Ne-ar trebui sute de pagini pentru a putea sa va spunem ce inseamna Cotnari intr-adevar. Este o zona plina de istorie, o zona incununata cu fapte de virtute si indemanare de arme si, nu-i asa, aveau nevoie ca la sfarsit sa inchine un pahar cu vin in cinstea realizarilor de pe campul de lupta.

BUCIUMUL VIILOR
Ca si celelalte centre viticole din regiunea Moldovei, si Podgoria Bucium a fost infiintata pe timpul lui Stefan cel Mare, fiind atestata documentar in anul 1469, cand domnitorul dona Mitropoliei Sucevei o suprafata de vie din Dealul Socolei. Esenta vinurilor de Bucium este rezultatul unei relatii intime intre varietatile de soiuri, climatul si solurile existente. Combinand intr-o maniera fericita traditia seculara si principiile moderne ale viticultuii, Buciumul se afla sub constelatia fericita a succesului. In sprijinirea acestei afirmatii, putem spune ca la Bucium, tehnica se imbina cu metodele invatate de la stramosi. Astazi, depozitarea vinurilor pentru maturare din centrul viniviticol Bucium se face in butoaie de stejar in crama cu temperatura controlata.

PUI INABUSIT
  • Ingrediente: un pui, o lingura unt.
  • Preparare: Puilor curatati si spalati li se prind picioarele sub pielita din partea de jos a abdomenului, se presara cu sare, se ung cu unt topit inauntru si pe dinafara si se asaza in tava. Se dau la cuptor, la foc potrivit, o ora, turnand din cand in cand sosul din tava cu lingura peste ei. Vin: Feteasca alba
  • PLACINTA CU NUCA
  • Ingrediente: 400 g aluat fraged, 300 g nuci zdrobite, 100 g stafide, 150 g zahar, scortisoara, patru mere, trei linguri cu faina, 50 g zahar farin.
  • Preparare: Se imbraca tava de copt cu aluatul fraged, astfel incat sa cuprinda si marginile tavii. Separat, se pregateste un amestec din nuci zdrobite, stafide, mere rase, zahar si scortisoara. Compozitia se toarna peste foaia pregatita pentru copt. Se introduce tava in cuptorul cald. Dupa ce s-a copt, se scoate, se lasa sa se raceasca si se taie triunghiuri. Se pudreaza cu zahar farin. Vin: Grasa de Cotnari
  • Citeşte mai multe despre:   culoare,   cotnari

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

    Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
    Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

    Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

    Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
    Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

    Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

    Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
    Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

    Produsele Clearspring acum si in Romania

    Produsele Clearspring acum si in Romania
    Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

    magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

    magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
    Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

    De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

    De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
    Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

    Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

    Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
    Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

    Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

    Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
    Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

    6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

    6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
    Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

    Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

    Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

    Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
    Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

    Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

    Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
    Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

    Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

    Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
    Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

    Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

    Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
    Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

    Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

    Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
    Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
    Serviciul de email marketing furnizat de