RETETE CU ADRESA
Consumata in spatiul mediteranean, in Estul indepartat, pe toata suprafata celor doua continente americane, in Europa, vanata poate fi considerata cea mai iubita leguma.
Mai mult decat atat, asiaticii au inceput sa o prepare in urma cu 2.500 de ani. A ajuns apoi la populatia araba, care a dus-o, cu ajutorul caravanelor, in Africa. Cei de aici au fost fascinati de gustul ei si a fost introdusa printre ingredientele principale. Numai europenilor li s-a parut la inceput ca este ceva in neregula cu ea. Botanistii si medicii au numit-o "marul Sodomei" pentru ca au tras concluzia ca provoaca nebunie si epilepsie. Dupa cativa zeci de ani si-au dat seama ca asocierea
vinetei cu aceste boli era pur intamplatoare, iar leguma a ajuns sa fie iubita si de europeni.
|
VINETE CU MASLINE
Ingrediente: 4 vinete,
250 g masline, un pahar cu ulei, 6 cepe, 8 rosii, sare,
4 legaturi de verdeata,
o lingura cu faina.
Preparare: Vinetele spalate si curatate de codite se taie bucati, se sareaza, se lasa o jumatate de ora cu sare. Se storc de zeama, se prajesc in putin ulei. Ceapa se caleste. Maslinele se pun la desarat. Se asaza vinetele intr-o cratita peste un strat de rosii si ceapa, se adauga maslinele, rosiile si ceapa, verdeata si restul de ulei rece. Intre randuri se presara faina, sare si verdeata. Se pun la fiert, se scade sosul si se rumenesc bine.
PASTE CU VINETE
Ingrediente: 500 g paste, doua vinete, o ceapa, o rosie mare, o legatura de patrunjel, 3 catei de usturoi, 50 ml ulei, 150 ml smantana, 100 g cascaval, un ou, sare, piper.
Preparare: Se pun pastele la fiert. Se curata vinetele, se taie felii si se lasa cu sare 30 de minute. Apoi se scurg si se taie cubulete. Se calesc impreuna cu ceapa. Se adauga usturoiul pisat, rosia cubulete, sarea si piperul. Intr-o forma pentru sufleu se asaza alternativ un strat de paste cu unul din sosul de vinete. Deasupra, se adauga cascavalul ras, smantana, patrunjelul tocat si oul. Se lasa la cuptor o jumatate de ora.
SALATA
DE VINETE
CU USTUROI
Ingrediente: 3 vinete (un kg), un galbenus, 150 ml de ulei, o lingurita cu zeama de lamaie sau otet, un catel de usturoi, sare, rosii, patrunjel.
Preparare: Din galbenus, zeama de lamaie (otet) si ulei se pregateste maioneza. Se coc vinetele pe gratar sau pe flacara, se curata si se toaca bine. Cand vinetele tocate s-au racit, se combina cu maioneza, usturoiul pisat si se potriveste de sare. Se pun vinetele pe platou si se decoreaza cu felii de rosii si patrunjel verde.
|