Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.
„La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție. Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.
Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră cu aromă de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească.
La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente, iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci. Un vin roșu îndrăznet, cu note fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie”, ne sfătuiește specialisul Livia Gîrboiu.
Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc.
Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare.
Ce vinuri servim la desert
Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.
Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este un vin demidulce, cu aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac.