x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Masa gustoasa cu preparate din peste pe toate gusturile

0
Autor: Cristina Andreea Calin Alina Ramona Anghel 21 Feb 2007 - 00:00
CAIET DE RETETE / PREPARATE DIN PESTE
Pestele este unul dintre acele alimente care ofera, pe langa un gust deosebit, proteine, vitamine si minerale necesare unei sanatati de invidiat. De aceea, indiferent de sortimentul de peste, putem fi siguri ca masa pe care o pregatim este una aleasa. Si nu am constatat noi primii acest lucru. De sute de ani pestele este mancarea aristocratilor. La mesele de la curtile regale din Europa, capetele incoronate serveau preparate din peste la toate dineurile. Aratau in acest fel ca isi pretuiau oaspetii oferindu-le cele mai alese bucate. Si astazi este foarte usor sa pregatesti o masa gustoasa folosind peste. Retete sunt nenumarate si pentru gospodine foarte indemanatice, dar si pentru cele care incep abia acum ucenicia intr-ale bucatariei. Cel mai simplu este sa prajim pestele, dar daca timpul ne permite putem sa incercam cateva retete de stiuca umpluta sau alte delicatese.

Supa de peste

Ideal ar fi sa preparam supa de peste folosind si crap si peste mic. Pestele se curata si se spala iute cu apa calduta, se portioneaza pestele cel mare si se pune intr-un tifon curat. In acelasi tifon mai adaugam cinci-sase cepe taiate in sferturi si condimente dupa gust: foi de dafin, cuisoare si piper boabe. Panza se leaga, lasand totusi destula lejeritate ingredientelor puse inauntru. Intr-un vas se pune la fiert o jumatate de litru de vin alb cu: sare, piper alb macinat (dupa gust), doua linguri de patrunjel verde tocat, o crenguta de telina, un paharut de ulei si apa cat sa acopere bine legatura cu pestele. Se lasa sa fiarba aproximativ 50 de minute, dupa care se trage din oala tifonul, se dezleaga si se pun separat pestele si ceapa. Pregatita in felul acesta, supa ramane limpede. Se aduce la masa turnand supa clara peste crutoane de paine si punand pestele alaturi.

Heringi marinaresti

Aceasta este o reteta de "marinata" cu specific dobrogean. Se pregateste din 10 heringi de marime potrivita, o jumatate de litru de apa, o jumatate de litru de vin alb (sec), un sfert de litru de otet de vin, doua cepe mici, doi morcovi, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde si condimente dupa gust (foi de dafin, piper boabe, cimbru maruntit). Heringii se curata si li se scot solzii si aripioarele, se ung cu sare si se lasa deoparte 20-30 de minute. In acest rastimp, se pun intr-o oala toate ingredientele de mai sus si se fierb o jumatate de ora. Se da focul mai mic si se pun in zeama din oala heringii (intregi sau portionati in felii nu mai mici de 4-5 cm) si se lasa in continuare sa fiarba timp de 5-6 minute (nu mai mult, pentru ca atunci pestele se farama). Se da vasul la rece si se lasa (cu tot cu pesti in el) pana se raceste complet. Abia atunci se scot heringii, care fie se servesc imediat cu salata de ceapa, fie se pun in borcane, cu ceapa taiata solzisori si felii de morcov, turnand din zeama in care au fiert (in acest caz, zeama trebuie strecurata).

Pui de balta pane

Dupa cum se stie, de la broaste (numite si pui de balta) se folosesc numai muschii de pe piciorusele din spate. Daca aveti pui de balta proaspeti, alegeti picioarele din spate, jupuiti-le, spalati-le bine, uscati-le cu un servet sau hartie absorbanta. Daca sunt din comert, atunci aveti grija doar sa fie spalate si uscate. Puneti puii de balta intr-un vas in care se afla putin ulei si sucul de la o lamaie, si ii lasati timp de 30-40 de minute sa se marineze. Dupa aceea ii scoateti, ii dati prin ou batut si pesmet si ii prajiti in ulei fierbinte, la foc iute. Se servesc cu mujdei (in care s-a pus o lingurita de otet de vin si verdeata tocata).

Cartofi umpluti cu peste

Ai nevoie de 4 cartofi, 175 g ton in ulei (conserva), doi castraveti murati sau in otet, o lingura de patrunjel verde (tocat), o ceapa verde, doua linguri de ulei (e mai bine cu ulei de masline), o lingura de zeama de lamaie, doua masline negre (mamut) si piper dupa gust. Mai intai se fierb cartofii in coaja (e bine sa alegem cartofi sapunari), care se curata apoi de coaja si se lasa sa se raceasca. Se taie pe lungime, dupa care se scobesc usor cu o lingurita, dandu-le o grosime egala, de aproximativ un centimetru-un centimetru si jumatate. Pestele se farama usor cu furculita si se amesteca bine cu urmatoarele ingrediente: patrunjelul tocat, uleiul de masline, miezul cartofilor (zdrobit cu furculita), castravetii (taiati cuburi mici si scursi de zeama), ceapa verde (tocata marunt), sarea, piperul si zeama de lamaie. Daca amestecul nu este destul de bine legat, se mai adauga, dupa gust, fie ulei de masline, fie zeama de lamaie. Cu aceasta mixtura se umplu cartofii, care se garnisesc cu felioare de masline negre si frunzulite de patrunjel. Se asaza pe un platou garnisit cu salata verde sau alte salate decorative (rucola etc.) si se dau la frigider. Se servesc ca aperitiv.

SFATURI SI SECRETE CULINARE
  • GARNITURA. Puiul de balta se poate servi cu garnitura de orez sau salata de ceapa cu morcov ras.
  • PESTELE. Se serveste cu un sos sau o garnitura care nu trebuie sa inabuse gustul acestuia, ci sa il puna in valoare. Sosul vinegreta, preparat din 100 ml ulei de masline si sucul de la o lamaie, se toarna deasupra in momentul servirii.
  • RASOLUL. Se prepara astfel: se pun in oala apa si pestele cu pielita in jos. Se fierbe la foc mic cu doua linguri de otet, boabe de piper si foi de dafin.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   peştele,   zeama

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

    Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
    Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

    (P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

    (P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
    Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

    Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

    Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
    Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

    Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

    Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
    Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

    Turismul balnear ne reface după pandemie

    Turismul balnear ne reface după pandemie
    După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

    Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

    Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
    Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

    Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

    Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
    Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

    Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

    Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
    Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

    Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

    Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
    Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

    Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

    Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
    A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

    Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

    Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
    Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

    Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

    Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
    Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

    Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

    Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
    Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

    Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

    Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
    Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...
    Serviciul de email marketing furnizat de