x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Masa gustoasa cu preparate din peste pe toate gusturile

Masa gustoasa cu preparate din peste pe toate gusturile

de Cristina Andreea Calin    |    Alina Ramona Anghel    |    21 Feb 2007   •   00:00
CAIET DE RETETE / PREPARATE DIN PESTE
Pestele este unul dintre acele alimente care ofera, pe langa un gust deosebit, proteine, vitamine si minerale necesare unei sanatati de invidiat. De aceea, indiferent de sortimentul de peste, putem fi siguri ca masa pe care o pregatim este una aleasa. Si nu am constatat noi primii acest lucru. De sute de ani pestele este mancarea aristocratilor. La mesele de la curtile regale din Europa, capetele incoronate serveau preparate din peste la toate dineurile. Aratau in acest fel ca isi pretuiau oaspetii oferindu-le cele mai alese bucate. Si astazi este foarte usor sa pregatesti o masa gustoasa folosind peste. Retete sunt nenumarate si pentru gospodine foarte indemanatice, dar si pentru cele care incep abia acum ucenicia intr-ale bucatariei. Cel mai simplu este sa prajim pestele, dar daca timpul ne permite putem sa incercam cateva retete de stiuca umpluta sau alte delicatese.

Supa de peste

Ideal ar fi sa preparam supa de peste folosind si crap si peste mic. Pestele se curata si se spala iute cu apa calduta, se portioneaza pestele cel mare si se pune intr-un tifon curat. In acelasi tifon mai adaugam cinci-sase cepe taiate in sferturi si condimente dupa gust: foi de dafin, cuisoare si piper boabe. Panza se leaga, lasand totusi destula lejeritate ingredientelor puse inauntru. Intr-un vas se pune la fiert o jumatate de litru de vin alb cu: sare, piper alb macinat (dupa gust), doua linguri de patrunjel verde tocat, o crenguta de telina, un paharut de ulei si apa cat sa acopere bine legatura cu pestele. Se lasa sa fiarba aproximativ 50 de minute, dupa care se trage din oala tifonul, se dezleaga si se pun separat pestele si ceapa. Pregatita in felul acesta, supa ramane limpede. Se aduce la masa turnand supa clara peste crutoane de paine si punand pestele alaturi.

Heringi marinaresti

Aceasta este o reteta de "marinata" cu specific dobrogean. Se pregateste din 10 heringi de marime potrivita, o jumatate de litru de apa, o jumatate de litru de vin alb (sec), un sfert de litru de otet de vin, doua cepe mici, doi morcovi, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde si condimente dupa gust (foi de dafin, piper boabe, cimbru maruntit). Heringii se curata si li se scot solzii si aripioarele, se ung cu sare si se lasa deoparte 20-30 de minute. In acest rastimp, se pun intr-o oala toate ingredientele de mai sus si se fierb o jumatate de ora. Se da focul mai mic si se pun in zeama din oala heringii (intregi sau portionati in felii nu mai mici de 4-5 cm) si se lasa in continuare sa fiarba timp de 5-6 minute (nu mai mult, pentru ca atunci pestele se farama). Se da vasul la rece si se lasa (cu tot cu pesti in el) pana se raceste complet. Abia atunci se scot heringii, care fie se servesc imediat cu salata de ceapa, fie se pun in borcane, cu ceapa taiata solzisori si felii de morcov, turnand din zeama in care au fiert (in acest caz, zeama trebuie strecurata).

Pui de balta pane

Dupa cum se stie, de la broaste (numite si pui de balta) se folosesc numai muschii de pe piciorusele din spate. Daca aveti pui de balta proaspeti, alegeti picioarele din spate, jupuiti-le, spalati-le bine, uscati-le cu un servet sau hartie absorbanta. Daca sunt din comert, atunci aveti grija doar sa fie spalate si uscate. Puneti puii de balta intr-un vas in care se afla putin ulei si sucul de la o lamaie, si ii lasati timp de 30-40 de minute sa se marineze. Dupa aceea ii scoateti, ii dati prin ou batut si pesmet si ii prajiti in ulei fierbinte, la foc iute. Se servesc cu mujdei (in care s-a pus o lingurita de otet de vin si verdeata tocata).

Cartofi umpluti cu peste

Ai nevoie de 4 cartofi, 175 g ton in ulei (conserva), doi castraveti murati sau in otet, o lingura de patrunjel verde (tocat), o ceapa verde, doua linguri de ulei (e mai bine cu ulei de masline), o lingura de zeama de lamaie, doua masline negre (mamut) si piper dupa gust. Mai intai se fierb cartofii in coaja (e bine sa alegem cartofi sapunari), care se curata apoi de coaja si se lasa sa se raceasca. Se taie pe lungime, dupa care se scobesc usor cu o lingurita, dandu-le o grosime egala, de aproximativ un centimetru-un centimetru si jumatate. Pestele se farama usor cu furculita si se amesteca bine cu urmatoarele ingrediente: patrunjelul tocat, uleiul de masline, miezul cartofilor (zdrobit cu furculita), castravetii (taiati cuburi mici si scursi de zeama), ceapa verde (tocata marunt), sarea, piperul si zeama de lamaie. Daca amestecul nu este destul de bine legat, se mai adauga, dupa gust, fie ulei de masline, fie zeama de lamaie. Cu aceasta mixtura se umplu cartofii, care se garnisesc cu felioare de masline negre si frunzulite de patrunjel. Se asaza pe un platou garnisit cu salata verde sau alte salate decorative (rucola etc.) si se dau la frigider. Se servesc ca aperitiv.

SFATURI SI SECRETE CULINARE
  • GARNITURA. Puiul de balta se poate servi cu garnitura de orez sau salata de ceapa cu morcov ras.
  • PESTELE. Se serveste cu un sos sau o garnitura care nu trebuie sa inabuse gustul acestuia, ci sa il puna in valoare. Sosul vinegreta, preparat din 100 ml ulei de masline si sucul de la o lamaie, se toarna deasupra in momentul servirii.
  • RASOLUL. Se prepara astfel: se pun in oala apa si pestele cu pielita in jos. Se fierbe la foc mic cu doua linguri de otet, boabe de piper si foi de dafin.
  • ×
    Subiecte în articol: ulei peştele zeama