x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Masă pentru doi stăpâni

0
Autor: Tudor Cires 27 Feb 2008 - 00:00

Lumea “e o carte frumoasă. Dar nu foloseşte la nimic celui care nu ştie să citească”, scria, în Memoriile sale, Carlo Goldoni. Spiritul de observaţie l-a ajutat să descopere, la Veneţia, unde a locuit până la 55 de ani, o lume în schimbare.

Lumea “e o carte frumoasă. Dar nu foloseşte la nimic celui care nu ştie să citească”, scria, în Memoriile sale, Carlo Goldoni. Spiritul de observaţie l-a ajutat să descopere, la Veneţia, unde a locuit până la 55 de ani, o lume în schimbare. Secolul al XVIII-lea marca decăderea nobilei cetăţi a dogilor, sub asaltul înnoirilor burgheze venite dinspre Terra Ferma. Personajele comediilor goldoniene probează această dezagregare printr-un comportament versatil şi contradictoriu.

În “Slugă la doi stăpâni”, canavasul e simplu: Truffaldino-Arlechin, adevărat valet al Commediei dell’arte, ­mincinos, stupid şi viclean, neîndemânatic şi acrobat, se pune în serviciul unei femei deghizate în bărbat şi în cel al logodnicului acesteia, pe care ea îl credea mort. De aici, o cascadă de qui-pro-quo-uri şi de bufonerii.

Redactată în întregime în 1753, piesa este una dintre cele mai renumite ale autorului veneţian. Ea reprezintă un omagiu adus Commediei dell’arte şi un prim pas către reforma teatrului de comedie şi a artei dramatice, în ge­neral. ­Talentul lui Goldoni atinge marea virtuozitate când ­Truffaldino – reminiscenţă a servitorului din comedia antică şi care nu reuşeşte niciodată să mănânce pe măsura poftei sale – trebuie să servească de mâncare, într-un balet ameţitor, celor doi stăpâni în acelaşi timp.

 

Preferinţe şi mofturi

Motivele culinare abundă în această comedie de situaţii. Pantalone cere de mâncare  hangiului Brighella “ceva ­gustos, cu zeamă”, ca să poată înmuia miez de pâine; “să ­în­tingă”, am spune noi azi. Este, cu siguranţă, acel ­”intìngolo”, o tocăniţă subţire veneţiană, care se gătea în toate hanurile din secolul lui Goldoni. Un alt personaj, Beatrice, solicită o masă mai bogată, cu cinci sau şase feluri, “da, gustoase!”, moft care îi prilejuieşte lui Truffaldino următoarea remarcă: “O masă bună nu înseamnă multe feluri de mâncare, ci modul în care sunt servite, căci mult mai mult preţuieşte buna dispoziţie decât un munte de bucate”.

 

Budino

Budincă

Prepară o compoziţie omogenă şi fluidă din gălbenuşuri de ou, zahăr, făină ­cernută, lapte şi ciocolată rasă, amestecate împreună. Pune-o pe foc şi las-o să se îngroaşe, apoi vars-o într-o formă, îmbogăţeşte-i gustul cu puţin lichior mai slab, amestecă din nou şi pune-o la rece până în momentul servirii. Răstoarnă atunci budinca pe un platou sau pe o ­farfurie şi adu-o la masă.

 

Cu lingura “la costum”

 

Valetul şi hangiul

La rândul său, Brighella ne spune care era, în secolul al  XVIII-lea, norma culinară în hanurile veneţiene: “Pentru două persoane voi servi două rânduri de câte patru feluri fiecare... La început supă, pe urmă friptură, rasol şi un fricandò”. Să menţionăm că, la Veneţia, supa se servea la sfârşitul mesei, nu la început, aşa cum avea să facă Truffaldino o cuvenită rectificare a meniului lui Brighella. Tot aşa cum, despre fricandò, cel din urmă se străduieşte să ne explice că este “o mâncare franţuzească, cu sos, straşnic de gustoasă”. La felul doi, Brighella propune “grătar, salată, plăcintă cu carne şi o budincă”, pe ultima prezentând-o drept “mâncare englezească”.

 

Al nouălea cer

O adevărată competiţie intervine între Truffaldino şi Brighella atunci când este vorba de a aşeza, la locul ­cuvenit, mâncărurile pe masă, pentru că, spune arlechinul, ­”hangiii se pricep numai la gătit, nu şi la servit”… O ­indicaţie a lui Goldoni din actul II, scena 14, precizează că Truffaldino “scoate o lingură din buzunar şi gustă supa”. Obiceiul nu pare atât de bizar, având în vedere că, în ­veacul al XVIII-lea, lingura se plia, ca şi cuţitul, şi se purta, tot timpul zilei, “la costum”.

Cât despre vin, cel de Burgundia pare a fi, în timpul lui Goldoni, cel mai căutat, pentru că, spun personajele sale, “te face să te simţi în al nouălea cer!”…

 

Carne pastizzada

Carne coaptă

Ia o bucată de carne roşie şi marinea­z-o în vin aromatizat cu usturoi, ceapă, morcov, ţelină, rozmarin, salvie, cimbru, dafin, maghiran, dar şi cu scorţişoară, cuişoare şi nucşoară. După ce e marinată, rumeneşte-o în puţin ulei şi slănină topită, apoi acoper-o cu lichidul din marinată, adu la fierbere, după care dă vasul la cuptor, la foc mic şi lasă carnea să se coacă încet, cu vasul acoperit, timp de câteva ore. Când carnea este bine coaptă, iar zeama a scăzut, o scoţi, o porţionezi şi o aduci la masă cu o parte din sosul rămas în vasul în care a fost pregătită. Pentru carnea coaptă astfel e de preferat să se folosească o singură bucată de carne. Dacă se taie în bucăţi mai mici, acestea se vor “topi” în timpul coacerii, obţinându-se un preparat păstos, mai gros şi foarte gustos.

 

Fricandò

Fricando

Este de fapt un stufat obţinut adesea dintr-o bucată de carne de viţel, învelită cu felii subţiri de slănină sau pancetta. Toacă mărunt ceapă şi usturoi şi prăjeşte acest amestec în ulei şi în unt. Rumeneşte apoi carnea de vită şi toarnă peste ea vin alb. Adaugă cubuleţe de ţelină şi morcovi, o ramură de pătrunjel, câteva frunze proaspete de dafin, un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară, cuişoare bine pisate şi nucşoară rasă. Toarnă o ceşcuţă de apă caldă, sărează după gust şi lasă să scadă la cuptor, la foc mic, cu vasul acoperit. Când carnea este gata, taie-o în felii şi adu-o la masă cât încă este caldă, cu garnitură de spanac sau de mazăre.

 

Bollito

Fiertură

Acest fel de mâncare era foarte răspândit în bucătările burgheze veneţiene din secolul al XVIII-lea. Se pregătea cu diverse tipuri de carne, dar în special cu clapon, pui, curcan, piept şi cap de viţel, berbec castrat sau oaie.

Iată reţeta: se scufundă carnea, cu câteva bucăţi de os, într-o oală cu apă rece, aromată cu o ceapă înţepată cu două cuişoare, o ramură de ţelină, câţiva morcovi, câteva fire de pătrunjel şi un căţel de usturoi. Odată fiartă, carnea se sărează şi se păstrează la cald într-o oală de aramă, cufundată într-un vas cu apă caldă. În momentul servirii, carnea se taie bucăţi şi se aduce la masă împreună cu diferite sosuri.

 

Polpette di carne

Chifteluţe din carne

Ia carne fiartă dinainte şi răcită, mărun­ţeşte-o bine şi adaugă-i pâine înmuiată în supă. Mai pune apoi un pic de gră­sime, un praf de scorţişoară, un vârf de cuţit de zahăr, pătrunjel tocat şi leagă totul cu un ou. Când această compoziţie e bine amestecată, formează din ea chif­teluţe de forma şi de dimensiunea unei nuci sau puţin mai mari. Presează-le puţin deasupra şi dedesubt, trece-le prin pesmet şi prăjeşte-le într-un amestec de ulei şi unt. Apoi, mai poţi pregăti chifte­luţe şi din carne crudă, tocată mărunt şi amestecată cu usturoi zdrobit, ceapă şi pătrunjel, un praf de scorţişoară şi sare. Frământă bine compoziţia, pentru a se amesteca toate ingredientele, apoi pre­gă­teşte chifteluţele ca mai sus, trece-le prin făină şi prăjeşte-le în ulei ori altă grăsime sau fierbe-le în zeamă de supă.

 

Citeşte mai multe despre:   carne,   masa,   carnea,   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de