JOCURILE OLIMPICE - FRANTA
Cele dintai Jocuri Olimpice de Iarna au avut loc la Chamonix, cu numai cateva luni inainte de cea de-a VII-a editie a Jocurilor moderne, care s-a derulat la Paris. Ca un gest de recunoastere pentru eforturile francezului Pierre de Coubertin, cel care readucea in arena competitiilor sportive vechile jocuri elene - al caror debut fusese marcat in anul 1896 - Comitetul Olimpic dadea Frantei o dubla satisfactie in acel an 1924.
La vremea aceea, sportivii au locuit in hotelurile din frumoasa si cosmopolita statiune franceza, centrul alpinismului in Mont Blanc, beneficiind de conditii foarte bune. Meniul, bogat in preparate din bucataria franceza si internationala, era apetisant, si numai inainte de probele din concurs sportivii luau seama la cantitatile de alimente pe care le mancau. Exista o anumita eleganta, atat in imbracaminte, in gesturi, cat si in alegerea sofisticatelor bucate.
CHAMONIX 1924
|
Editia
intai
Nr. participanti
294
Tari participante
16
Sportivi romani
-
|
INCEPUTUL
|
La prima editie a Jocurilor Olimpice de Iarna Chamonix 1924 a avut loc o singura proba in cadrul concursului de biatlon: patrula militara 30 km masculin. Au participat sase echipe formate din patru sportivi. Startul s-a dat la distanta de 3 minute intre echipe. (C. Catana)
|
Daca vorbim despre Jocurile Olimpice organizate de Hexagon, putem afirma, fara indoiala, ca editia de la Grenoble, din 1968, inaugurata de generalul Charles de Gaulle, presedintele Republicii, a reprezentat varful in ceea ce priveste arta culinara. Fiecare delegatie a putut sa-si aleaga meniul, la care au lucrat cinci "chefs" de la cele mai bune scoli culinare franceze si alti unsprezece bucatari.
STATISTICI. Timp de 13 zile s-au preparat 534.055 portii de mancare, la care au fost folosite, intre altele, 400.000 de oua, 75
tone carne de vaca, 15 tone carne de porc, 15 tone de peste,
70 tone de fructe, 20 tone de carne de pasare, 16 tone de branza, 13 tone de zahar, 130 tone de cartofi, 100 tone de legume proaspete, 120.000 de inghetate, 50 tone de dulceata, 200.000 iaurturi, 500.000 de sticle cu apa minerala, bere si apa gazoasa, 60.000 litri de lapte si 95.000 litri de vin. Fiecare tip de meniu avea la alegere cinci feluri de aperitive, trei de peste, trei de carne, patru feluri de legume, 6 tipuri de branza, sase deserturi si zece sortimente de bauturi.
RAFINAMENT. Special pentru ziaristi, bucatarii s-au intrecut in a etala meniuri specifice pentru 13 provincii franceze, printre mancarurile pregatite aflandu-se: pastrav a la Grenoble, pate de foie gras cu ciuperci, langusta Thermidor sau varza calita alsaciana.
Surpriza cea mai placuta au avut-o invitatii la dineul oferit in onoarea CIO, in Orangeria castelului Touvet, dineu care avea ca tema "Meniul din Evul Mediu" si pornea de la retetele adunate de Guillaume Taillevent, celebru bucatar al regilor Frantei in secolul al XIV-lea, caruia ii datoram prima carte de bucate franceza, "Bucatarul".
GRENOBLE 1968
|
Editia
a X-a
Nr. participanti
1.293
Tari participante
37
Sportivi romani
29
|
Nu putine au fost delegatiile care au preferat sa isi aduca si bucatarul la Albertville, in 1992. Pe de alta parte, insa, si oferta organizatorilor a fost variata si multumitoare, autoservirea permitand fiecaruia sa aleaga ceea ce isi doreste, avand ca regula generala doar regimul impus de dietetica sportiva, cu o alimentatie bogata, atingand 4.000 de calorii pe zi. Si, ca un amuzament, chiar daca ar fi depasit cineva plafonul de calorii, nu era nici o problema, caci micul orasel Brides-les-Bains, unde a fost asezat satul, este renumit pentru tratamentele sale impotriva obezitatii.
SUCCESE. Campioana mondiala si laureata olimpica la schi, Perrine Pelen, "primarul" Satului Olimpic, se destainuia ziaristului Michel Care, afirmand ca bucataria italiana a avut cel mai mare succes, cu a sa suculenta pizza. Insa sportivii au apreciat si branzeturile, si vinurile savoiarde, care se afla "intr-o deplina intelegere" - branza Apremont si Beaufort in jumari, ori Tome de Bauges, insotit de Mondeuse dâArbin, vinul rosu al Savoiei.
Pentru Jocurile Olimpice de la Albertville - "Savoia", cum i-a placut presedintelui CIO, Juan Antonio Samaranch, sa precizeze - un grup de restaurante a furnizat 500.000 de portii pentru bucataria centrala amenajata la Chambery, dar au existat restaurante pentru sportivi si in Brise, Saisies, Val dâIsere⦠In ceea ce ii priveste pe membrii marcanti ai Comitetului International Olimpic, ai federatiilor internationale, acestia au stat in principal la Courchevel sau Byblos, in admirabile resedinte, unde restaurantele au adoptat o bucatarie lejera si rafinata. (Emanuel Fantaneanu)
ALBERTVILLE 1992
|
Editia
a XVI-a
Nr. participanti
1.801
Tari participante
64
Sportivi romani
23
|
|
VARZA CALITA ALSACIANA
Grenoble 1968
ingrediente: 100 g carne de porc, afumata, 100 g carnati afumati, 75 g grasime de gasca, 200 ml vin alb sec (Riesling), doi cartofi mari, o ceapa, 4 catei de usturoi, 200 g varza murata, foi de dafin, coriandru, cuisoare, piper.
preparare: Carnea de porc afumata se taie bucati potrivite si se inabusa. In grasime de gasca se prajeste ceapa taiata rondele, varza murata taiata fideluta, condimentate cu usturoi zdrobit, foi de dafin, coriandru, cuisoare, piper alb. Se stinge cu supa de carne si vin alb si se adauga carnea de porc si carnaciorii afumati. Se lasa sa fiarba acoperit, pana scade zeama. Separat, se fierb cartofii, intregi. Pe platou se asaza mai intai varza si peste ea cartofii fierti, carnea si carnaciorii. Se serveste cu Riesling sau bere.
CREVETE CU SOS DE PIPER
Grenoble 1968
ingrediente: 20 de crevete, 100 ml vin, sare, 100 g pesmet, o lingurita cu piper negru, o lingura cu suc de lamaie, o lingura cu ghimber tocat.
Preparare: Crevetele se fierb in apa clocotita, in care s-au adaugat vin si sare. Dupa 10 minute, se scot pe un platou si se lasa sa se scurga apoi se servesc cu sos de piper negru. Sosul se face astfel: ghimberul, piperul negru proaspat rasnit si pesmetul se fierb in suc de lamaie indoit cu apa. Se lasa pana devine un sos cremos. Se poate decora cu lamaie sau frunze de patrunjel. (Reteta din "Bucatarul" lui Guillaume Taillevent, secolul al XIV-lea)
LANGUSTA THERMIDOR
Grenoble 1968
ingrediente: 6 languste,
100 g unt, sare, piper, 100 ml smantana, 4 linguri cu mustar englezesc.
preparare: Langustele se taie in doua pe lung, se presara sare si piper si se tin cateva minute deoparte. Intr-o tigaie se incinge untul si se prajesc jumatatile de langusta. Cand sunt gata, se scoate carnea si se marunteste. Se omogenizeaza foarte bine cu un sos obtinut in urma amestecarii smantanii cu mustarul englezesc. Cu aceasta compozitie se umplu carapacele de langusta, se asaza intr-o tava si se lasa in cuptor pana cand se rumenesc.
PASTRAV Ã LA GRENOBLE
Grenoble 1968
ingrediente: un pastrav, 100 g ciuperci, 50 g capere, 150 g unt, 100 g faina, o lamaie, o legatura patrunjel verde, 100 g ciuperci, sare.
preparare: Pastravul se curata, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in unt. In untul care ramane dupa prajit se calesc ciupercile taiate julien, se adauga caperele si patrunjelul tocat si se stinge cu zeama de lamaie. Se aduce pe platou pestele, cu ciupercile alaturi si sosul format. Se poate orna cu felii de lamaie si patrunjel proaspat.
|