x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de dulce

Meniu de dulce

10 Noi 2004   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA ANDRONESCU

Click pentru a mari imaginea
Chiar dac` urmeaz` postul dinaintea Cr`ciunului, de L`satul Secului trebuie s` fim cump`ta]i
Nora-mea da masa mare de Lasatul Secului! Toate bune si frumoase, dar a invitat pe toata lumea. Si rude de-ale ei si de-ale baiatului (adica de-ale mele), si nu pot s-o las sa se faca de ras. Ca de ce zic ai ei prea putin imi pasa, dar de familia mea in schimb... Trebuie sa ma duc la ei s-o ajut. Zis si facut, vorba povestii. Dar, cum nu mai e un secret ca nora-mea nu ma inghite prea tare, nu cred ca venirea mea i-a produs o bucurie prea mare. S-a consolat cu gandul si ne-am pus pe treaba, ca doar mai sunt cateva zile pana atunci. Prima problema a fost stabilirea meniului. Meniu de dulce. Ea voia peste, mie mi se pare mai potrivit puiul, si cum eu le stiu pe toate mai bine (in primul rand pentru ca am experienta) se va face cum vreau eu. Cu un pui la ceaun cu mamaliguta nu dai gres niciodata. Ce-i cu schimonoseala asta cu sosuri "exotice" de peste. Pai trebuie sa adaptezi meniul dupa felul musafirilor, nu? Ce sa faca tusa Marita cu pestele ei? Ea de mamaliga si de pui stie. Atunci asta trebuie sa-i dai. Pe urma a fost problema cu prajiturile. Auziti si dumneavoastra! Sa-ti inviti rudele si sa vrei sa le dai la desert prajituri cumparate de la cofetarie! Pai nu te rad si curcile? Cand am reusit s-o conving (ca dupa ce c-o invata omul mai e si incapatanata) sa facem un tort de casa, ce credeti ca i-a trecut prin cap? Sa cumpere crema gata facuta. Si blatul la fel. Ce ti-e si cu fetiscanele astea. Lenese nevoie mare. Pe vremea mea nu era asa. N-avea omu’ supermarketul la doi pasi si trebuia sa puna mana si sa gateasca. Nu sa se fataie de colo-colo pe la coafor si prin restaurante ca sa cheltuiasca bani. Am luat-o de manuta si am dus-o la piata (a cam strambat din nas) si am pus-o sa cumpere oua de tara proaspete si pe urma am invatat-o sa le bata bine (eventual cu zahar pudra ca sa se topeasca mai repede) si sa le amestece cu faina (chiar daca-si murdareste unghiutele) si sa faca un blat ca lumea, nu ca alea de la magazin.

Cand am ajuns la problema bauturilor s-a iscat scandalul. A inceput cu sofisticarii de-ale ei, cu vinuri nu stiu de care... Eu i-am spus atunci verde-n fata: "Mai fata, pe masa trebuie sa pui vin de tara si tuica de pruna! Altfel nu merge".

Trebuie sa ma asculte pana la urma. Altfel nu mai iese ea din gura mea.

POVETE

  • VERMUT. Pentru bauturile dulci, tip vermut, pe care doriti sa le serviti la o masa festiva se recomanda sa umeziti marginea paharului si sa o introduceti apoi in zahar. Crestati o felie de lamaie si fixati-o pe buza paharului. Vermutul va capata astfel o savoare deosebita.

  • CARNEA. Friptura din carne de gaina de tara si cea din carne de curcan ies mai gustoase si mai fragede daca stropiti carnea cu putin coniac si o lasati sa se patrunda cateva ore inainte de a o prepara. Carnea de porc va fi mai gustoasa si mai frageda daca o lasati cateva ore in mujdei de usturoi.

  • TORTUL. Aveti grija ca, atunci cand pregatiti cratita pentru a coace blatul de tort, sa nu uitati s-o ungeti cu ulei sau cu unt topit peste care presarati faina si tapetati. In felul acesta, blatul dumneavoastra nu se va lipi niciodata. Cuptorul in care introduceti cratita trebuie sa fie bine incins.

  • GLAZURA. Pentru o masa speciala trebuie sa pregatesti un tort cat mai aratos, asa ca ai nevoie de glazura. Pentru a obtine o glazura rosie puteti adauga sirop de capsuni sau zeama de sfecla rosie. Daca doriti una galbena, folositi suc de portocale sau zeama de morcov.

  • CUTITUL. Atunci cand scoateti blatul din cuptor si doriti sa-l feliati, aveti grija sa folositi un cutit pe care l-ati tinut in prealabil in apa rece, daca doriti ca blatul sa nu se zdrentuiasca. Tot in apa rece trebuie tinut si cutitul cu care intindeti crema sau glazura pe tort.
  • ×