x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de gală la Summitul NATO

Meniu de gală la Summitul NATO

30 Apr 2008   •   00:00

Meniul servit la dineul oficial din 2 aprilie 2008, oferit de ­excelenţa Sa, domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, cu ocazia Summitului NATO.

Dineu oficial

 

 

Meniul servit la dineul oficial din 2 aprilie 2008, oferit de ­excelenţa Sa, domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, cu ocazia Summitului NATO.

Gustare româ­nească “Carpatină” – Carne din piept de raţă cu foie-gras în man­tie de ciocolată cu aromă de tur­tă dulce servită cu confit de cea­pă cu stafide. Ge­latină de fa­zan cu carotte, în­velită cu brîn­ză de capră, servită cu cremă de hrean cu me­re şi sfeclă roşie. Pastetă de cerb lopătar cu caise uscate pe buchet de salată cu dressing de portocale şi sos “Cumberland”.

Medalion de păstrugă marinată cu ierburi aromate, înve­lit in zucchini, la grătar, servit pe pat de tăiţei de casă cu morcov şi gulioară. Sos spu­mat de unt cu limette şi perle de Caviar “Beluga”. Roşie cherry concasé cu pesto.

Duet de căprioară şi curcan în mantie de costiţă ­afumată, servit cu ştrudel din cartofi dulci cu chimen, piure de ţelină, spanac soté, ragout de căpşuni cu mango şi sos de ienupăr cu frişcă.

Charlotte cu iaurt şi fructe de pădure cu sos de piersici şi zmeură.

 

 

 

 

Duet de căprioară şi curcan în mantie de costiţă afumată

 

 

 

Ingrediente: pentru duet: 400 g muşchi de căprioară,

400 g piept de curcan, 250 g costiţă afumată,

200 ml fond de vînat, 50 ml frişcă lichidă, 20 ml vin roşu, sare, piper, cimbrişor, ienupăr; pentru ştrudel cu cartofi dulci şi chimen: 200 g cartofi dulci, 200 g cartofi, 200 g foaie de plăcintă, 50 g unt, 10 g chimen, 3 ouă, sare, piper alb măcinat; ­pentru piure de ţelină şi spanac soté: 200 g ţelină rădăcină, 100g spanac proaspăt, 50 g unt, 300 ml lapte, sare, piper, nucşoară; pentru ragout de căpşuni şi mango: 100 g căpşuni, 50 g mango, 10 g amidon, 20 ml vin roşu, 20 ml ulei de măsline, sare, zahăr, oţet balsamic.

 

Preparare: Mai întîi se pregăteşte duetul. Pieptul de curcan se taie pe lungime, de mărimea muşchiului de căprioară, se condimentează cu sare, piper şi cimbrişor, apoi se bardează cu costiţă afumată. Rulada obţinută se frige pe grătarul încins pînă se formează o crustă la suprafaţă, apoi se dă la cuptor la 180°C, circa 10 minute. Se păstrează la cald. ­Fondul de vînat se dă în clocot, se adaugă vin roşu, ienupăr zdrobit şi frişcă lichidă, se strecoară, apoi se ţine la cald.

 

În continuare se pregăteşte ştrudelul cu cartofi dulci şi chimen. Se fierb ambele soiuri de cartofi în coajă, cartofii dulci se curăţă şi se taie cubuleţe, cartofii albi se pasează şi se amestecă bine cu unt, sare, piper alb şi cubuleţe de cartofi dulci. Cu această compoziţie se umple foaia de plăcintă şi se formează un ştrudel. Se unge cu ou bătut şi se presară chimen. Se dă la cuptor 20 minute la 180°C.

 

Pentru piureul de ţelină şi spanac soté se fierbe ţelina tăiată cubuleţe în lapte, apoi se pasează şi se adaugă unt, sare şi nucşoară. Spanacul se sotează în unt şi se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. La sfîrşit se prepară ragout de căpşuni şi mango. Se taie cubuleţe căpşunile şi mango şi se sotează în ulei de măsline, se adaugă sare, zahăr şi oţet balsamic. Amidonul se dizolvă în vin roşu, se adaugă în ragout şi se mai dă un clocot.

 

Pe farfurie se montează duetul de căprioară şi curcan în mantie de costiţă afumată, alături de ştrudelul cu cartofi dulci şi chimen, piureul de ţelină şi spanac soté şi ragout de căpşuni şi mango.

×
Subiecte în articol: sare cartofi dulci profesionistii