x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu din Insula Iubirii

Meniu din Insula Iubirii

de Mara Raducanu    |    05 Apr 2006   •   00:00
Meniu din Insula Iubirii
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Incet-incet vremea incepe sa fie de partea noastra. Temperaturile cu minus - nici nu mai vrem sa ne amintim cate grade! - raman doar o simpla amintire... E asa de bine cand simti adierile primaverii atat de aproape... Nu de alta, dar avem si noi planurile noastre. Si, ca sa ne solidarizam cu vremea, o sa plecam intr-o calatorie, tocmai in "Insula Iubirii". Adica in Tahiti.

Paduri tropicale, cascade spectaculoase, plaje intinse, lagune albastre si rauri cu apa limpede... Pe drept cuvant, un adevarat paradis! Iar distractia e la maximum! Asa ca, o portie zdravana de mancare servita asa "ca in Tahiti" este mai mult decat poti visa. Haideti sa descoperim impreuna bucataria tahitienilor si sa ne bucuram de gustul si savoarea ei!

NATURAL. Odata ce ati pus piciorul pe pamantul "dragostei", asa cum este denumit acest loc, nici ca v-ati mai da plecati! Bucataria tahitiana constituie un amestec inedit de natural si exotic. Produse proaspete si gustoase, condimentate sau, dimpotriva, mai dulci, sunt pregatite de localnici pe gustul turistilor care vin aici intr-un numar foarte mare. Pestele este vedeta care umple fara prea mult efort farfuriile oaspetilor, caci tahitienii sunt adevarati specialisti in arta prepararii acestuia. Pestele crud "Ã la tahitienne" - marinat in suc de lamaie verde si in lapte de nuca de cocos - si crevetele constituie baza preparatelor traditionale. Asezonate cu sosuri sau cu legume proaspete, sunt o adevarata desfatare.

Legendarele fructe ale arborelui de paine (uru), bananele, mango, papaya, ananasul, pepenele rosu, lamaile verzi, stropite cu putin rom si uneori servite cu frisca, se transforma intr-o delicioasa salata de fructe, care te racoreste si te imbie la visare.

TRADITIE. Carnea, importata de cele mai multe ori din Noua Zeelanda, se numara printre preferatele tahitienilor. Dar, daca va trece prin gand sa faceti un gratar, nici sa nu va ganditi ca veti gasi un grill in bucatarie. Dimpotriva, cand o sa aveti pofta de o portie de carne fripta, stati pe langa localnici si invatati! La asa-numitele "mese tahitiene", la care se aduna nu mai putin de 20 de persoane, lucrurile se aranjeaza din vreme.

Astfel, dis-de-dimineata acestia fac o groapa mica in care aduna lemne si apoi le dau foc, iar de jur-imprejur asaza mai multe pietre care se incalzesc si ele de la flacara. Deasupra pietrelor se asaza un fel de gratar confectionat din lemne verzi, pe care se asaza delicatesele. Totul e contra cronometru! Legume exotice taiate si impachetate in foi de banane, "uru" - fructul arborelui de paine, "taro" - tuberculi fainosi, "les fei" - banane rosii (putin dulci), pui fript cu "fafa" (o iahnie din frunze de taro coapte in lapte de cocos), salata din peste crud (ton si dorada, marinate), iata doar cateva dintre ofertele tentante ale locului. La desert aveti crema din banane si lapte de cocos. Dansurile si muzica tahitiana intregesc acest peisaj de vis, care te imbie la miscare si la distractie! Dar, nu uitati de retete! Sunt marturia noastra cea mai buna ca am ajuns in "Insula Iubirii"!

SALATA TAHITIANA

  • INGREDIENTE: o jumatate de kg de fileuri de peste (ton sau dorada), 3-4 lamai verzi, doi morcovi, un castravete, doua rosii, o ceapa, sare, piper, lapte de cocos dupa gust.
  • PREPARARE: Fileurile de peste se taie cubulete. Se pun intr-un vas cu apa, se adauga sare si se lasa deoparte cinci minute. Se scot si se stropesc cu suc de lamaie, lasandu-se la macerat inca zece minute. Morcovii si castravetele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Ceapa se taie rondele, iar rosiile cubulete. Pestele se scurge, se pune intr-un vas si se amesteca bine cu lapte de cocos. Se adauga si legumele pregatite. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa in frigider si se serveste rece.
  • ×