Dragele mele,
Jurnalul de Bucatarie a devenit pentru mine un adevarat ajutor in prepararea retetelor. Va citesc cu drag si articolele, dar trebuie sa recunosc ca aproape de sufletul meu sunt retetele. Reusiti sa ma uimiti de fiecare data. Asa ca, acum vreau sa contribui si eu la colectia voastra de retete si sa va ofer doua mancaruri pe care eu le gatesc frecvent. Pentru prima, "icre de fasole alba", aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kg de fasole alba uscata, ulei, o lamaie, sare, boia sau piper, 100 g masline, doua cepe. Fasolea inmuiata din ajun se pune la fiert in apa rece cu putina sare si o ceapa intreaga. Cand fasolea a fiert se scoate ceapa, se scurge zeama si se trece printr-o sita deasa. Piureul de fasole se freaca turnand ulei cu picatura, ca la maioneza. Cand este suficient de gras se adauga zeama de lamaie, o ceapa rasa, sare si boia pana ce capata culoarea roz. Se garniseste, in functie de preferinta, cu masline tocate, alternand cu feliute subtiri de lamaie. Cea de-a doua reteta, desi nu o gatesc foarte des, imi place foarte mult si pana acum mi-a iesit bine de fiecare data. Sper sa le incercati si sa va placa. Pentru prepararea unei salate speciale de peste aveti nevoie de: 500 g peste conservat in ulei, 400 g porumb din conserva, 500 g mandarine din compot, o lamaie, sare, piper , o ceapa, 6 linguri cu ulei de masline, busuioc. Pentru inceput mandarinele se taie cuburi. Porumbul se scurge de zeama si se amesteca impreuna cu pestele din conserva si cu mandarinele. Ceapa se toaca marunt si se amesteca bine cu restul ingredientelor. Sucul unei lamai se omogenizeaza impreuna cu 5 linguri cu suc din compot, cu ulei, sare si piper. Va sfatuiesc sa folositi mixerul pentru a nu se taia dressing-ul. Se toarna peste salata si se presara busuioc tocat. Se serveste dupa cateva ore. In speranta ca retetele mele v-au tentat, va multumesc si va astept cu noutati culinare.
Florina Calin, Pitesti
Dragele mele,
Acum, ca a inceput Postul Craciunului, va ofer cu draga inima o reteta de prajitura usor de pregatit si foarte gustoasa. Avantajul este acela ca nu este o prajitura foarte costisitoare, asa ca aveti nevoie de 12 linguri cu ulei, 14 linguri cu zahar, 14 linguri cu apa, 18 linguri cu faina, doua lingurite cu praf de copt, un pliculet cu zahar vanilinat, doua-trei linguri cu cacao, o cana cu nuca macinata. Zaharul, uleiul si apa se amesteca bine cu mixerul. Se adauga faina, in care s-au amestecat praful de copt si vanilia. La sfarsit se adauga nuca. Jumatate din compozitia obtinuta se adauga in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, iar in jumatatea ramasa se amesteca bine cacaua. Apoi se rastoarna si restul in tava. Se da la cuptor si se serveste rece.
Draga redactie,
Miercuri de miercuri ma delectati cu cele mai frumoase povesti si cele mai bune retete. Dar, sa stiti ca si eu sunt o buna gospodina, asa ca m-am gandit sa facem ceva schimb de experienta. Si cum si eu apelez la retetele voastre pentru a-mi delecta familia cu ceva gustos, vreau sa va trimit si eu trei retete de sosuri pe care le gatesc ori de cate ori fac friptura sau peste la gratar. Sosul de mustar, care se poate servi langa orice friptura, este usor de facut si va garantez ca o sa va placa. Aveti nevoie de: 2-3 cepe, doua linguri cu mustar, un pahar cu vin alb, o lingura cu ulei, sare, piper dupa gust. Ceapa se taie marunt si se pune la inabusit in putin ulei. Se adauga un varf de faina si se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat si cu un pahar cu vin alb. Se lasa sa fiarba bine, se trece prin sita, dupa care se adauga doua linguri cu mustar, sare si piper. Se omogenizeaza si la friptura merge de minune. Cea de-a doua reteta este un sos pentru spaghete din: 4-5 rosii, migdale pisate, parmezan, o cescuta cu frunze de busuioc proaspat, ulei de masline, doi catei de usturoi, sare, piper. Rosiile le taiati felii, dupa care le puneti intr-un bol mare cu migdalele pisate, parmezanul, sarea, piperul si putin ulei de masline. Pasati totul cu mixerul, iar pe parcurs, daca mai este nevoie, mai adaugati din cand in cand ulei. Sosul nu trebuie sa fie prea lichid. El se adauga peste spaghete si se servesc calde. Al treilea sos este special pentru peste rasol si aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 50 g unt, 30 g faina, doua galbenusuri, 100 g smantana, 200 ml vin alb, un litru supa in care a fiert pestele. Faina si untul se infierbanta intr-o cratita un minut la foc mic, se sting cu supa fierbinte, se amesteca si se toarna vinul. Se lasa sa fiarba cat sa se lege, apoi se ia cratita de pe foc. Galbenusurile se freaca impreuna cu smantana si, dupa preferinta, se pune o lingurita cu mustar. Totul se amesteca bine cu sosul fierbinte. Pentru mai mult gust se pot adauga marar, tarhon sau patrunjel.
Gina Ilie, Brasov