x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

31 Mai 2005   •   00:00

  • 1 iunie 2005
  • Scrisoarea care urmeaza vine ca raspuns la una dintre scrisorile din numarul trecut. Ma bucura foarte mult faptul ca cititoarele noastre au infiintat "un club". Le uram succes!

    Pentru gospodinele din Valcea: sa stiti ca nu numai la voi, ci si la mine pe strada, la Arad, ne-am facut obiceiul de a ne aduna si de a da retete una alteia. In ultima vreme ne intalnim si vorbim despre retetele din JURNALUL DE BUCATARIE si despre cum ne-au iesit ele. Cele mai multe retete ies foarte bine, dar uneori trebuie sa ne bazam si pe experienta noastra ca sa imbogatim reteta. Pentru voi si pentru cei care mai citesc, o reteta de pe strada mea: supa de rinichi de vita (sau de porc). Se curata rinichii foarte bine si se spala in mai multe ape. Se pun apoi intr-un bait cu apa putin otet si frunze de dafin, timp de o jumatate de ora-o ora, ca sa iasa mirosul. Daca aveti doi rinichi, va mai trebuie 100 g de carne tocata de vita sau amestec vita cu porc (sa nu fie prea grasa), un morcov, o ceapa, 2 l de supa de oase (de vita), 4 linguri cu faina, 50 g de unt, patrunjel, hasmatuchi, marar cate o legatura, sare si piper. Rinichii se taie cubulete. Legumele se taie julien si se calesc in unt, apoi se sting cu putina zeama de oase. Se adauga carnea tocata si rinichii. Se dizolva faina in putina zeama si se adauga si ea, apoi se pune putin cate putin toata supa. Se amesteca pentru a se dizolva bine faina, sa nu se stranga, dupa care se lasa sa fiarba la foc potrivit o ora si jumatate-doua ore. Daca e nevoie, se mai adauga apa (numai calda). Cand e aproape gata, se adauga verdeata taiata marunt, se potriveste de sare, se pipereaza dupa gust, se mai da un clocot, doua si se opreste focul. Pofta buna!
    Ana Stamate din Arad.

    Stimata redactie,
    Sunt o cititoare din Focsani, care se straduieste sa nu piarda nici un numar din revista dumneavoastra. Nu am foarte mult timp liber la dispozitie, asa ca ma straduiesc sa gasesc retete cat mai simple. Nici nu stiti cat de mult ma ajutati atunci cand publicati astfel de retete. Poate ca mai sunt si alte gospodine in situatia mea. Asa ca mi-ar face placere sa le impartasesc doua dintre retetele mele "rapide", cum le numesc. "Tartine cu rosii". Aveti nevoie de cateva felii de paine rotunda integrala, 4 rosii, o ceapa, usturoi, doi ardei grasi, cimbru. Cum se procedeaza: feliile de paine se prajesc, iar cat timp sunt calde se freaca cu usturoi. Intr-o tigaie se caleste un pic ceapa in foarte putin ulei, apoi se adauga rosiile si ardeii taiati cubulete si cativa catei de usturoi pisati. Deasupra se presara cimbru. Toata aceasta compozitie se asaza peste feliile de paine, intr-un strat mai gros. Tartinele se pun pe o tava, in cuptor, pentru cateva minute. Este usor de preparat si, in acelasi timp, deosebit de gustoasa. A doua reteta este preferata mea, deoarece sunt in stare sa mananc orice are in compozitie ciuperci. Pentru a prepara ciuperci la cuptor ai nevoie de o jumatate de kg de ciuperci cu palarioara mai mare, unt, o legatura de marar, cativa catei de usturoi si condimente (eu folosesc vegeta). Ciupercile se curata, iar palarioarele se aranjeaza pe o tava neaderenta. Piciorusele se asaza si ele pe tava. Fiecare palarioara se umple cu putin unt, marar tocat, cateva feliute de usturoi si condimente. Tava se introduce in cuptor si se lasa pana cand se rumenesc ciupercile. Se servesc cat inca sunt calde. Sper sa va fie de folos.
    Cu mult drag, Ariana Milcescu

    Dragii mei impatimiti in ale bucatariei,
    Nu pot sa ma laud cu cine stie ce bucate extraordinare, nici cu rabdarea nu stau prea bine, dar perseverez. Sper ca va veni ziua in care voi reusi sa gatesc si eu ceva deosebit, de una singura. Pana atunci apelez la parinti (pana si tata gateste mai bine decat mine), la rude sau la prieteni. In nici un caz nu imi pierd pofta de ceva bun. Cel mai mult imi plac chiftelutele, pregatite de tata dupa urmatoarea reteta. Mai intai se toaca 500 g de carne, impreuna cu doua-trei felii de paine inmuiate in apa sau lapte. Doua cepe se toaca si se calesc in ulei si apoi se amesteca intr-un vas mai mare, cu carnea tocata. Se mai adauga o legatura de verdeata tocata (patrunjel, de obicei), doua oua intregi, doi cartofi fierti si zdrobiti, sare si piper. Compozitia pentru chiftele se amesteca foarte bine si apoi se formeaza chiftele de marimea dorita (mie imi plac cele mai mici). Se tavalesc prin faina (la care se poate adauga si susan, dupa gust) si apoi se prajesc intr-o tigaie cu ulei. Sunt mai gustoase daca nu se usuca si sunt fragede. Se servesc calde, impreuna cu diferite piureuri, cartofi prajiti, ciuperci sau orez.
    Cu mult drag, Mirela Aronescu, Ploiesti

    ×
    Subiecte în articol: adauga