x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

17 Mai 2005   •   00:00

  • 18 mai 2005
  • Dragele mele,
    Imi place din ce in ce mai mult "Jurnalul de Bucatarie" si sincer va marturisesc ca in fiecare miercuri nu imi scapa. Felicitari si pentru noul format al retetelor, iar fotografiile mai mari dau mult mai bine. Ce sa va spun decat ca retetele pe care ni le oferiti in fiecare saptamana imi sunt de un real folos, deoarece cei doi copii ai mei vor aproape in fiecare zi cate ceva dulce sau "ceva bun", asa cum spun ei. Asa ca m-am gandit sa va rasplatesc si eu intr-un fel, iar cel mai potrivit mod este acela de a va oferi cateva dintre retetele mele. Nu ma voi lauda dinainte, dimpotriva, va las intai sa le incercati. O sa va placa!

    Prima reteta, nu foarte grea si nici prea costisitoare, este "Checul alb cu nuci". Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: doua oua, un pahar cu zahar, un pahar cu ulei (sau margarina topita), un pahar cu lapte, un varf de cutit cu bicarbonat, 150 gr nuci taiate in lung, 150 gr rahat taiat fasii lunguiete, 50 gr stafide. Se bat ouale cu zaharul, se adauga laptele, apoi uleiul si se amesteca bine. Se pune bicarbonatul si la urma faina, putin cate putin. Nucile, rahatul si stafidele se tavalesc prin faina, se scutura si se pun in compozitia obtinuta. Se unge o forma de chec, se acopera cu hartie si se da la cuptor la foc moderat. Pentru a vedea daca s-a copt, se incearca din cand in cand cu un pai.

    Iar cea de-a doua reteta pe care eu o numesc "rapida" este cea de bezele. Nu aveti nevoie de foarte multe ingrediente, este un desert usor de facut si foarte rapid. Aveti nevoie doar de 3 albusuri si 100 gr zahar. Puneti albusurile intr-un castron foarte curat (fara pic de grasime). Adaugati 1/3 din cantitatea de zahar, dupa care bateti cu telul sau mixerul pana ce devine spuma tare. Se amesteca restul de zahar, treptat, treptat. Cand compozitia a devenit consistenta, faceti gramajoare cu lingurita sau cornetul pe tava unsa sau pe hartie pergament. Se dau la cuptor la foc moderat. Dupa ce se scot din cuptor, se lasa un timp sa se raceasca. Sper sa incercati aceste retete si abia astept sa mai incerc altele noi. Pentru mine este o adevarata provocare.
    Cu drag, Maria, Iasi

    Stimata redactie,
    Retetele pe care le descopar numar de numar in "Jurnalul de Bucatarie" imi sunt foarte utile. De multe ori raman in pana de idei si atunci sotul meu, care citeste si el suplimentul dumneavoastra, ma sfatuieste sa apelez la el. Si recunosc ca reusiti sa ma surprindeti de fiecare data cu ceva nou, dar din cate am incercat eu foarte gustos. Asa ca o sa incerc sa ma revansez si eu si o sa va trimit mancarea preferata a sotului meu, si anume "Musacaua de varza". Ingredientele de care aveti nevoie sunt: o varza frumoasa si potrivit de mare, 750 gr carne de vita tocata, 5-6 linguri cu smantana, un kg de rosii, verdeata, un ardei gras, 3 linguri cu grasime, o ceapa mare, zeama de carne si pesmet. Carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper si verdeata tocata. Se desface varza, se taie cotorul, se scot foile si se pune la oparit. Se unge apoi o cratita cu untura, se presara cu pesmet, se intind cateva foi de varza si bucati fine de ardei. Deasupra se pune un strat de carne tocata, dupa care un alt rand de foi. Se termina cu un rand de foi peste care se presara pesmet, grasime putina, smantana si sare. Se da totul la cuptor. Cand este gata, se scoate si dupa ce s-a racit putin se rastoarna. O puteti servi cu smantana. Sper sa va placa!
    Dana Popa, Bucuresti

    Stimate prietene,
    Ma numesc Anca si sunt din Buzau. Atunci cand am timp, imi face mare placere sa gatesc, iar sotul meu ma lauda mereu, spunand ca sunt o buna gospodina si ca imi iese de fiecare data tot ce incerc sa fac. Pentru mine, gatitul a devenit o pasiune si trebuie sa recunosc ca si voi ma stimulati la fiecare aparitie. Alte retete de ciorba, alte prajituri, alte mancaruri… Cum sa nu le incerci? Dar acum, ca m-am hotarat sa va scriu, nu pot sa nu va dau si eu o reteta pe care am invatat-o de la mama mea si pe care o gatesc de fiecare data cu multa placere. Este vorba despre o ciorba de sfecla cu costita afumata, foarte, foarte gustoasa. Ingredientele nu sunt foarte greu de gasit, iar rezultatul o sa fie pe masura. Aveti nevoie de 150 gr costita afumata, doua sfecle rosii, o ceapa, un morcov, o telina, o radacina patrunjel, doi cartofi, un litru bors, o legatura patrunjel, sare. Curatati sfecla, taiati-o bucati si puneti-o la fiert in bors. Intre timp, curatati si taiati morcovul, ceapa, telina, patrunjelul si cartofii. Ceapa se taie solzisori, iar celelalte cubulete. Cand costita s-a inmuiat, adaugati ceapa, morcovul, telina si patrunjelul, iar dupa 10 minute, cartofii. Dupa ce a fiert sfecla, o scoateti, o lasati sa se scurga, dupa care o dati pe razatoare. O adaugi in oala dupa ce au fiert bine toate si adaugi sare dupa gust. Se acreste totul cu o ceasca din zeama in care a fiert sfecla, mai dati borsul in 2-3 clocote si presarati deasupra verdeata tocata. O puteti servi si cu smantana. Abia astept sa o incercati, la mine da rezultate de fiecare data. Multa bafta in continuare si la cat mai multe retete gustoase!

    ×