x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

12 Apr 2005   •   00:00

  • 13 aprilie 2005
  • Stimata redactie,
    Numele meu este Vasilescu Dumitru. Va scriu dintr-un oras mai mic din Romania, nu are importanta de unde. Vreau sa va multumesc pentru ca tineti la traditiile populare si aveti in paginile revistei retete de preparate specific romanesti. Sotia mea va apreciaza foarte mult si de cele mai multe ori foloseste retetele din supliment pentru zilele de sfarsit de saptamana. Avem si noi retetele noastre, pe care le-am mostenit de la parinti sau le-am invatat de la persoane mai in varsta, apropiate noua. Una dintre ele este: supa de cartofi cu carnati: 500 gr cartofi, o ceapa, doi ardei capia, 150 gr carnati afumati, doi catei de usturoi, 100 ml ulei, sare, piper, boia iute. Mod de preparare: Se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Ardeii se curata, se spala si se taie in fasiute. Se infierbanta si se pun sa se inabuse ceapa, usturoiul si ardeii, se adauga boiaua, se stinge cu doua cani cu supa de carne si se fierbe un sfert de ora, dupa care se adauga cartofii. Se sareaza si se pipereaza si se continua fierberea inca 10 minute. Carnatii se taie in rondele subtiri si se adauga in supa, lasand sa fiarba impreuna vreo 5 minute. Se serveste calda. Va multumesc foarte mult!

    Stimata redactie,
    Pentru ca a venit caldura si lumea se va indrepta spre locuri de agrement si gratarele vor fi scoase de prin camari, vreau sa va dau si eu cateva sfaturi legate de prepararea carnii. Eu si familia mea mergem aproape in fiecare week-end la iarba verde si asa am invatat cum se face un gratar ca la carte. Si daca tot mergeti la picnic, folositi lemne din padure, pentru ca jarul lor va face carnea mult mai frageda. De la porc se intrebuinteaza pentru gratar tot muschiul de o parte si de alta a coloanei vertebrale, pana sus la ceafa, este carnea cea mai frageda, cu musculatura cea mai moale. Feliile de carne sunt groase de 3-4 cm si nu se bat cu ciocanul; se trec prin untdelemn, pus pe-o farfurie, sau se ung cu o pensula, mai ales cele care nu au grasime intre fibrele de carne, se asaza nesarate pe gratarul incins si se frig. Friptura se serveste pe masura ce este gata, cu bucatele de unt si felii de lamaie sau cu mujdei; nu se asteapta pana cand se frig toate bucatile, deoarece isi pierd savoarea si aroma. Muschiuletii de porc se taie, pe grosime, in felii care se apasa apoi cu pumnul ca sa se niveleze, se trec prin untdelemn si se asaza pe gratar, unde se lasa pana cand se rumenesc pe ambele parti, cam 15 minute. Va doresc pofta buna si relaxare!
    Viorel Popescu, Brasov

    Dragii mei,
    Va citesc de foarte mult timp, pot spune chiar de la inceput. Aveti si zile bune, si zile mai putin bune, dar asa, puse cap la cap, imi place foarte mult ceea ce faceti. Ma bucur mai ales ca pot, atunci cand gatesc, pentru ca fac foarte multe dintre retetele pe care le propuneti, sa citesc reportajele din paginile suplimentului. Am si eu o reteta de prajitura cu care imi place sa ma laud. Sper ca gospodinele care o vor incerca sa aiba aceeasi parere ca si mine. Ursuleti. 200 gr unt, 200 gr zahar, un plic zahar vanilinat, 4 oua, sare, 400 gr faina, 75 ml lapte, 200 gr ciocolata, un albus, 150 gr zahar, o lingura migdale tocate, 3 linguri perlute de zahar, drajeuri colorate. Se prepara in felul urmator: se bat untul cu zaharul si zaharul vanilinat. Se pun ouale si se continua baterea. Se amesteca faina cu praful de copt si se incorporeaza in amestec impreuna cu laptele. Se ung 12 forme de ursuleti, se toarna acest amestec si se coc 25-30 minute. Se topeste ciocolata pe aburi si se glazureaza 6 ursuleti. Se bate albusul bezea cu zaharul pudra si se glazureaza ceilalti ursuleti. Toti se decoreaza cu migdale, perlute si drajeuri.
    Mioara Stamate, Pitesti

    ×