x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

08 Mar 2005   •   00:00

9 martie 2005
Stimata redactie,
Va multumesc pentru sfaturile minunate pe care ni le oferiti. Chiar daca piata este plina de tot felul de solutii, tot cele "babesti" sunt bune. Mai ales in bucatarie, unde a gati dupa retete vechi creeaza o stare aparte. De aceea, vreau sa va trimit o reteta pe care o am si eu de la una dintre bunicile mele. Este vorba despre: mancarica de creier, momite sau maduvioara. Se face din 250 de grame de momite (creier sau maduvioara) de porc (daca nu aveti, puteti folosi de vita sau de vitel), 200 grame de ceapa, 80 gr unt sau untdelemn, 100 ml vin alb sec, 100 ml suc de rosii, o foaie de dafin, ienibahar, coriandru, sare. Daca aveti toate aceste ingrediente, procedati astfel: ceapa, taiata felii subtiri, se caleste in tot untul sau untdelemnul, impreuna cu o jumatate de lingurita cu sare, la foc mic, cam 10 minute, pana cand devine lucioasa, fara sa se ingalbeneasca; apoi se adauga cate un varf de cutit sau de lingurita din fiecare condiment (sau dupa dorinta), momitele si creierul sau maduvioara, taiate in bucati mai mari. Se prajesc, cate 5-6 minute, pe fiecare parte, la foc foarte mic, avand grija sa nu se arda ceapa. Tigaia trebuie sa fie destul de incapatoare, ca sa le cuprinda pe toate, caci nu trebuie sa fie amestecate prea mult. Cand sunt destul de moi, se adauga vinul, sucul de rosii, foaia de dafin si sare. Mancarea se acreste, dupa gust, cu zeama sau sarea de lamaie sau cu cateva picaturi de otet. Se lasa sa fiarba cateva clocote sau se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Mancarica se serveste fierbinte, simpla, ca fel intai sau cu piure de cartofi, ca fel doi. Numele meu este Amelia Tanase si sunt din Baile Herculane.

Stimati redactori, Citesc cu mult interes retetele culinare publicate in Jurnalul National, unele chiar le si prepar. Printre altele, au fost publicate in revista si niste retete de covrigi pe care i-am preparat si au iesit foarte buni. Indraznesc sa va rog pe aceasta cale sa publicati si o reteta de covrigi dulci vanilati. Stiu ca sunt foarte buni, foarte fragezi. Acesti covrigei se prepara la Iasi si la Piatra-Neamt. Va multumesc pentru intelegere si pentru ajutor, Coman Eufrosina.

Stimata doamna Coman,
Va multumim pentru cuvintele frumoase si ne bucuram sa va fim de ajutor. Speram sa putem oferi reteta pe care o doriti. Detaliile pe care ni le-ati oferit ne vor fi cu siguranta de folos.

Draga redactie,
M-am bucurat mult cand am citit in Jurnalul de Bucatarie randurile ce vi le-am trimis. Cu permisiunea dvs., am sa va mai scriu din cand in cand si voi avea si cateva retete. Salam de biscuiti cu banane. Ingrediente: 350 gr biscuiti, 200 gr nuci macinate, 150 gr zahar pudra, doua pliculete zahar vanilinat, un ou, esenta de rom, 250 gr cacao, doua banane. Preparare: biscuitii se dau prin masina de tocat carne. Galbenusul de ou se freaca spuma cu zaharul. Albusul se bate si el spuma. Cacaua se fierbe si se lasa la racit. Bananele se descojesc (sa nu fie prea moi). Se amesteca biscuitii cu zaharul vanilinat si galbenusul, cu 100 gr nuci si cu cacaua rece. Se pune esenta de rom dupa gust si la urma se incorporeaza albusul. Se presara pe o bucata de celofan nuca macinata ramasa, se intinde coca de biscuiti, se pun bananele si se ruleaza. Se da la rece pentru 2-3 ore, apoi se poate taia feliute. Se poate orna si cu un "mot" de frisca pe felii.

Dragele mele,
Cum sunt pensionara si am timp foarte mult la dispozitie, mai incerc din cand in cand retetele pe care ni le propuneti in supliment. Cel mai mult ma bucur ca nu alegeti doar preparate cu ingrediente foarte scumpe, asa ca ni le putem permite cu totii. Imi plac foarte mult acele retetele foarte parfumate cu tot felul de condimente, care fac si casa sa se umple de arome. Vreau sa le ofer si eu cititoarelor una dintre retetele cu care eu ma mandresc. Lapte de pasare cu vanilie. Se pune o jumatate de litru de lapte cu o lingurita de zahar la fiert. Galbenusurile a doua oua se freaca separat cu o jumatate de cana de zahar si cu un pachet de zahar vanilinat. Albusurile se bat spuma. Cand laptele da in clocot, se iau cu o lingura de metal bulgarii de albus care se pun in lapte sa fiarba cate un minut. Se scot cu lingura cu gauri si se asaza pe o sita ca sa se scurga. Se ia laptele de pe foc si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se amesteca galbenusurile si se pune pe foc la bain marie pana se ingroasa. Se toarna crema intr-o compotiera si se pun deasupra bulgarii din albus. Vasilica Ionescu, Pitesti.
×