Angelica Tudoran, Giurgiu. Vă oferim reţeta unei salate de peşte afumat, pentru care aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 2 bucăţi macrou afumat, 4 cartofi, 3 morcovi, 3 cepe, o ţelină, 5 măsline negre sau verzi, 4 castraveţi în saramură, 4 linguri ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămâie, sfeclă roşie în oţet, o legătură de mărar şi pătrunjel. Preparare: Scoateţi pielea şi oasele de la peşte, tăiaţi-l bucăţi. Spălaţi şi fierbeţi cartofii în coajă, cu puţină sare. Radeţi mic morcovul şi ţelina, tocaţi ceapa, curăţaţi de coajă castraveţii, îi tăiaţi cubuleţe mici şi îi scurgeţi de zeamă. Daţi sub un jet de apă rece cartofii fierţi, îi curăţaţi şi îi tăiaţi cubuleţe. Puneţi într-un vas ceapa, morcovul, ţelina, cartofii, turnaţi zeamă de lămâie, ulei şi un praf de sare. Amestecaţi şi lăsaţi 10 minute, adăugaţi castraveţii, macroul, măslinele tăiate în două, restul de ulei. Omogenizaţi uşor, dregeţi de sare, piper şi acru, cu zeamă de lămâie. Serviţi pe farfurii, în grămăjoare înconjurate de un strat de sfeclă roşie şi presărate cu verdeaţă.
Cristina Manolache, Bucureşti. Reţeta de aspic pentru preparate din peşte se pregăteşte din următoarele ingrediente: 1 kg de tacâmuri şi un cap de crap, 2 morcovi, o ţelină, 2 cepe, un pătrunjel, boabe de ienibahar şi puţină sare. Preparare: Toate se pun la fiert în 3 litri de apă. Se ia spuma. Când a căzut carnea de pe oase, se scot şi se mai lasă până se fierb legumele. Se scot legumele şi se lasă la limpezit. Se strecoară printr-o pânză. Se adaugă în zeamă 3 albuşuri bătute şi se lasă la limpezit. Supa se strecoară iar, se pune la foc mic, se adaugă zeamă de lămâie şi gelatină pregătită după indicaţiile de pe pliculeţ, se drege de sare, se toarnă într-un vas şi se dă la rece. Când s-a întărit se poate toca în mici cubuleţe şi se ornează orice preparat din peşte.