Stimata redactie,
Ma numesc Gabriela Costache si va trimit o
reteta de "Salata de gogosari cu mustar" pentru iarna. Pentru a o prepara, aveti nevoie de un kg de gogosari, un kg ardei capia rosii, un kg de gogonele verzi pe care le veti taia fideluta, o jumatate de kg de morcovi si o jumatate de kg de telina alba, pe care le veti da pe razatoarea mare. Pentru lichidul in care veti pune toate aceste legume aveti nevoie de 750 ml de apa, 250 ml de otet, 250 gr de zahar, o lingura de sare. Tot pentru aceasta reteta mai aveti nevoie si de maioneza: 800 gr mustar dulce, 300 gr ulei, o jumatate de lingura de sare fina. Avand toate acestea, trebuie sa frecati mustarul, stropindu-l cu ulei pana se incorporeaza toata cantitatea de ulei. Din amestecul obtinut se vor pastra 9 linguri de pasta pentru a aseza un strat subtire, ce va proteja continutul borcanului. Legumele scurse se amesteca cu maioneza si se pun in borcane cu filet, pe care le vom fierbe 20 de minute.
Stimata redactie,
Numele meu este Adriana Sarbu. Va scriu pentru ca apreciez foarte mult suplimentul dumneavoastra si as vrea sa contribui si eu cu o reteta de prune cu orez pe care o stiu de la bunica mea. Nu aveti nevoie de foarte multe, si este un excelent preparat de post. Cum spuneam, aveti nevoie doar de o cescuta de orez, un litru de apa, o lingura plina de zahar, 300 gr de prune si sare dupa gust. Prunele se pun in apa calda sa se inmoaie, apoi se spala bine in trei ape. Dupa aceea, le puneti sa fiarba si in apa adaugati si zaharul ars stins cu doua linguri de apa. Apoi puneti orezul inmuiat, sarea si introduceti continutul la cuptor sa fiarba pana scade.
Dragi gospodine,
Va citesc inca de la primul numar si va felicit pentru faptul ca tineti cont de toate sarbatorile religioase. Ma numesc Ioana Ghitescu, am 54 de ani si sunt din Braila. Cum la noi aici pestele este mancarea principala, va trimit si eu o reteta de nisetru gratinat, pentru zilele cu dezlegare la peste. Aveti nevoie de 5 bucati de nisetru, 5 bucati de arpagic, o lingurita de sare, o lingurita si jumatate de piper, o legatura de patrunjel verde, 3 pahare cu vin alb, 2 linguri de pesmet si de 50 de gr de margarina. Asezati bucatile de nisetru intr-un vas de sticla incasabila, le sarati, le piperati si asezati arpagicul taiat, patrunjelul tocat marunt, margarina si vinul. Introduceti vasul la cuptor sa fiarba pestele si sa se gratineze. Cand il scoateti, il presarati cu pesmet.
Stimata redactie,
Am prins curaj sa va scriu si eu cateva retete. Numele meu este Vasile Stuparu si am 40 de ani. Stau foarte mult in bucatarie pentru ca imi place foarte mult sa gatesc si am facut o pasiune din asta. Una dintre retetele pe care vreau sa vi-o impartasesc este cocteil de cafea. Daca aveti invitati si vreti sa ii impresionati, cu siguranta preparandu-le asa ceva veti da lovitura.
Reteta este cam asa: se freaca un galbenus de ou intr-un pahar mai mare si se amesteca cu 30 de gr de zahar. Apoi se toarna o cescuta de esenta de cafea, o jumatate de cescuta de coniac si se amesteca incontinuu. Se adauga gheata si se completeaza cu apa. Mentionez ca reteta este pentru un pahar.
Dragele mele,
Va scriu tocmai din Baia Mare. Ma numesc Verginia Lizeanu si sunt o mare amatoare de dulciuri. Pentru ca nu este posibil, din cauza siluetei, sa consumam ciocolata si prajituri in fiecare zi, atunci cand simt nevoia sa consum ceva dulce apelez la spumele de fructe. Am vrut sa va fac si voua cunoscuta o reteta care este de-a dreptul delicioasa: spuma de banane.
Pentru a o prepara, va trebuie 6 banane, zeama de la o lamaie, 125 gr zahar pudra si 250 gr frisca. Se curata bananele de coaja, iar miezul se taie felii si se amesteca cu zaharul si cu zeama de lamaie. Se lasa sa "se odihneasca" pana se dizolva zaharul. Apoi se amesteca incet cu frisca, se lasa la frigider o ora. Se serveste in cupe.