Simona Toma, Lugoj. Vă oferim două reţete de salate la care se foloseşte cresonul. Salata de creveţi pentru care aveţi nevoie de următoarele ingrediente pentru 6 persoane: 12 buc creveţi, 1 kg cartofi mici, 1 kg ciuperci albe mici, 2 legături de creson, sare, piper, o linguriţă coriandru, 2 gălbenuşuri, 2 linguriţe de muştar, un pahar ulei (pentru sos de ou cu muştar). Preparare: Firebeţi cartofii în coajă, apoi îi undiţi în apă rece, îi curăţaţi, îi puneţi pe platou, presăraţi cu puţină sare şi piper. Fierbeţi ciupercile întregi (puteţi folosi ciuperci din conservă), cu apă cu sare, apoi le scoateţi la răcit şi le puneţi peste cartofi. Descojiţi creveţii şi-i puneţi peste ciuperci, presăraţi puţin coriandru.
Frecaţi gălbenuşurile cu un praf de sare, muştarul şi adăugaţi treptat uleiul formând un sos pe care trebuie să-l turnaţi în platou. Dacă sosul este prea gros, subţiaţi-l cu două linguri de apă călduţă, sau cu 2 linguri iaut proaspăt. Tăiaţi fin cresonul şi presăraţi-l peste salată. Pentru cartofii copţi cu salata picantă puteţi folosi următoarele ingrediente: 12 cartofi potriviţi, din cei albi, 6 ouă, 6 buc castraveţi muraţi, 4 cepe, 3 linguri capere, 2 legături creson, 500 g iaurt, 4 linguri de hrean ras, 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, un pahar de ulei, sare, piper. Preparare: Puneţi la copt cartofii spălaţi. Tăiaţi bucăţele mici castraveţii, cepele şi caperele. Fierbeţi ouăle tari, le undiţi în apă rece şi le curăţaţi, apoi le zobiţi cu furculiţa, apoi le amestecaţi cu legumele şi cresonul tocat fin, apoi montaţi într-o salatieră. Preparaţi o maioneză din gălbenuşuri, muştar, un praf de sare şi ulei, adăugaţi uşor iaurtul şi hreanul. Turnaţi sosul în salatieră, amestecaţi uşor şi condimentaţi după gust. Amestecaţi toate aceste ingrediente şi le condimentaţi după gust. (V.B.)