10 NOIEMBRIE 2004
Dragi prieteni,
Ma numesc Nella D., am 59 de ani si sunt "Maestru in arta culinara" cofetarie-patiserie, in prezent pensionara. Am participat la foarte multe concursuri ce se organizau pe judete si in tara, am obtinut mereu locurile I si II, impreuna cu colectivul in care am lucrat.
Cu toate ca stiu foarte multe retete de cofetarie si patiserie, dati-mi voie sa va propun o delicioasa "Budinca cu smochine".
Nella D. - Mangalia
Budinca de smochine
INGREDIENTE: 100 gr zahar, 125 ml lapte, 4 oua, 100 gr faina, 200 gr smochine, 100 gr migdale (alune), 100 gr unt (margarina), o lingurita scortisoara pisata
PREPARARE: Se separa ouale. Intr-un vas se adauga zaharul cu laptele si se amesteca pe foc pana se topeste zaharul. Cand e fierbinte se adauga untul. Se lasa la racit. Se freaca galbenusurile cu 100 gr faina, fara sa se faca cocoloase si se toarna incet laptele racit. Se adauga scortisoara pisata, smochinele si migdalele taiate marunt si cele patru albusuri batute spuma. Se toarna totul intr-o forma unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se fierbe in cuptor la bain-marie timp de o ora. Se serveste cu sos de rom sau suc concentrat de fructe.
Sos de rom
INGREDIENTE: 150 gr zahar, 90 ml lapte, 1 ou, 25 gr cacao, esenta de rom dupa gust.
PREPARARE: Intr-un vas se amesteca zaharul, laptele si oul.
Se pun la fiert amestecandu-se continuu. Cand da in fiert, se trage vasul de pe foc si se adauga cacao cernuta si esenta de rom.
Stimata redactie,
Imi permit sa trimit cateva retete de conserve strict necesare pentru o familie, usor de realizat si care se pot tine in camara sau debara. La dorinta doamnei Ionescu Georgeta din Buhusi, cu mare placere ii transmit retetele de conserve prin intermediul Jurnalului National - Suplimentul Gastronomic.
Tudoriu Matilda -
Cluj-Napoca
Zarzavat pentru ciorbe
INGREDIENTE: 2 kg morcovi, 1 kg radacina patrunjel, 1/2 kg pastarnac, o telina mijlocie, o legatura de patrunjel verde,
o legatura leustean, o legatura telina, sare, 1 kg rosii tari, 1 kg ardei grasi colorati.
PREPARARE: Se curata, se spala zarzavatul, se rade pe razatoarea cu gauri mari. Ardeii se taie suvite si apoi patratele. Verdeata se alege, se spala si se toaca marunt. Rosiile se taie la urma in patratele mici. Se amesteca tot zarzavatul cu un plic de conservant si sare dupa gust. Se pune in borcane de 800 gr, 400 gr sau in sticle de lapte. Se leaga cu celofan dublu si se invelesc borcanele in ziare duble. Se pun la fiert in baie de aburi. Se lasa pana se racesc, se sterg si se pun in camara.
Doamna Tudoriu ne-a mai trimis si alte retete: zacusca, salata de vinete, salata de castraveti pentru iarna.
Dragi prieteni,
Ma numesc Bulceag Georgica, am 45 de ani si sunt casnica. Am citit scrisoarea tinerei de 17 ani, Alexandra Gheorghe, din Brasov, care vrea o surpriza pentru mama ei. Pentru varsta si "nepriceperea" ei, ii ofer cateva retete.
Bulceag Georgica - Alexandria
Oua picante
INGREDIENTE: 4 oua fierte tari, 2 cepe, o lingura unt, 2 linguri maioneza, sare, piper.
PREPARARE: Ouale se taie in felii subtiri cu grija, sa nu se sfarame, apoi se pun intr-un castron. Se taie doua cepe fideluta si se calesc cu o lingura de unt, ulei sau margarina. Se ia tigaia de pe foc si se adauga doua linguri de maioneza, sare, piper. Sosul se toarna peste ouale din castron.
Doamna Bulceag Georgica a mai trimis cateva retete: pulpe la cuptor, salata complexa, salata de iarna, salata de mere si telina, salata de conopida, omleta.