Valentina Gruja, Cluj. Pentru a prepara o plăcintă de post cu ceapă şi mărar, aveţi nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat: 500 g făină albă 000, 300 ml apă călduţă, un pachet drojdie proaspătă de 25 g (un pacheţel drojdie uscată), 2 linguriţe sare, o linguriţă zahăr; pentru umplutură: 2 legături ceapă verde, 1 legătură mărar, 3 linguri ulei, sare, ulei pentru prăjit. Preparare: Preparaţi maiaua din drojdie, puţină apă călduţă, zahărul şi o lingură de făină. Bateţi bine şi lăsaţi la crescut. Frământaţi aluatul, din maia şi toate ingredientele, până devine elastic şi se desface de pe mâini, apoi îl lăsaţi să crească cel puţin o oră.
Tocaţi ceapa şi mărarul, puneţi puţină sare şi cele 3 linguri de ulei, apoi amestecaţi bine. Împărţiţi aluatul în două, apoi fiecare bucată în două şi apoi cele 4 bucăţi iar în două, obţinând 8 grămăjoare de aluat aproximativ egale. Fiecare grămăjoară se întinde într-o foaie cât mai subţire. Pe o jumătate din fiecare foaie se montează 2 linguri de umplutură ce se acoperă cu cealaltă parte, apoi se apasă cu degetele pentru a lipi marginile. Nivelaţi cu sucitorul fără ca să iasă umplutura. Într-o tigaie puneţi ulei la încins, cam de 1 cm. Când e încins, prăjiţi plăcinţelele pe ambele părţi până se rumenesc. Dacă se umflă, înţepaţi-le cu furculiţa în câteva locuri.