x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meniuri montane sută la sută

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 30 Iul 2009 - 00:00
Meniuri montane sută la sută Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

O munteancă vrednică, purtându-şi mândră băsmăluţa care îi încadra chipul cu obraji roşii ca para, ne invită să ne aşezăm la o masă gătită după toate regulile muntelui. "Pentru început, la fiecare masă, ţuica mortală de Chiojdu, «marcă înregistrată».



Trecem apoi la iepurele tomnatic cu ciuperci"... "Tomnatic... adică mai bătrâior, nu aşa, fecioraş", glumeşte fetişcana, pe numele său Roxana Lezeu. Aflăm, mai apoi, că la "Tata Lice", la Chiojdu, iepurele din reţetă este foarte fraged, datorită condimentelor şi a vinului alb, în care este lăsat să se fezandeze timp de 24 de ore. "Se pune în tavă, se ţine la cuptor, se mai întoarce, se mai umezeşte cu baiţul respectiv în care a stat, până când se rumeneşte foarte bine şi este carnea pătrunsă." Lângă iepure se pun ciuperci "culese din apropiere, pot fi servite şi fierte sau cu oţet, după cum doreşte fiecare". Şi pentru că tema expoziţiei gastronomice din acest an de la "Drumul Muntelui" a reprezentat-o bucătăria vânătorească, gazdele au mai pregătit pulpă de căprioară, pusă la cuptor, condimentată cu vin, muşchi de mistreţ cu gălbiori şi o tartă cu afine. "Iar pentru răcorire, avem concentrat de cătină, cu apă rece de izvor. Meniu montan 100%!"

Provocarea naturii
Aceeaşi temă vânătorească au respectat-o cu stricteţe şi ceilalţi expozanţi. Melania Chiş (Pensiunea Melania, Chiojdu) a adus pulpă de căprioară la tavă şi un bulz muntenesc la grătar. Iar ca "băuturi digestive" ne-a oferit câteva şipuri cu trandafirate, caisate, afinate, toate închise bine cu dop din cocean de porumb. "Toate băuturile sunt făcute în casă. Sunt bazate pe fructe de pădure sau din grădini ori sunt pregătite din petale de trandafiri, la care am adăugat ţuică şi zahăr. Toate au la bază, de altfel, ţuica de Chiojdu, care este celebră."

Ca şi în anii trecuţi, vecinii lor de la Pensiunea Camaradu au venit cu multe plante medicinale, precum şi cu concentrate pregătite după reţete vechi. Şi-au mai adus şi "o pereche sprinţară şi iubăreaţă", o găinuşă şi un cocoş de munte, gătiţi nevoie mare şi pregătiţi la cuptor. "Au coborât de la munte, iar când au ajuns la noi în bătătură au vrut schimbare de viaţă. S-a supărat domnul cocoş că doamna găinuşă s-a gătit prea mult. A vrut să-i dea o floare, dar s-a răzgândit. Acu... i-am făcut şi noi un «cozonac de împăcare»"... ne-a mai spus, hâtră, tuşa lu' Camaradu.

Sărmăluţe în foi de paltin
Tocmai de peste munte, de la Varlaam, a ajuns la expoziţie şi Pompiliu Blidaru. El ne-a propus spre degustare - pe lângă tocana din carne de porc, cârnaţi, măruntaie şi ardei roşu din belşug - o cratiţă zdravănă de sarmale, sucite în foi de... paltin. "Pe-acolo, pe la noi, tei nu-i, frunza de viţă e puţină, aşa că învelim şi noi sarmalele în ce putem." Acum, cu mâna pe inimă vă spunem că sunt taaaaare gustoase! Iar după ce le mănânci, cu smântână ciobănească sau cu lapte acru, pui de te-nfrupţi şi dintr-o plăcintă ţărănească. "Cu multă brânză şi mai puţin foitaj, că face rău. După ce mănânci, dacă ţi-e frică de câinii de la stână, iei din bulzurile astea mititele şi le dai, ca să-i potoleşti. Câinele fuge după bulz şi te lasă în pace", ne dezvăluie dom' Pompiliu şi ceva tehnici de supravieţuire în munţi. Cât despre celelalte bucate întinse pe masă, aţi mai aflat câte ceva dacă aţi citit cu atenţie paginile de dinainte.

Tochitură de Varlaam
Pensiunea Varlaam

"Tocana se pregăteşte din carne de porc, cârnaţi, măruntaie şi foarte multe condimente, care se porţionează după cum crede fiecare. Se adaugă apoi ardei roşu, tăiat fâşii, usturoi mult şi celelalte ingrediente - alte legume, după gust. Tocana, ca să iasă gustoasă, se face pe flacără de lemne şi, dacă se poate, într-un tuci ceva mai mare. Totodată, într-un alt ceaun se pregăteşte mămăliga. Tocana asta parcă e mai bună mâncată cu mămăligă decât cu pâine."

Pulpă de căprioară la tavă
Pensiunea Melania

"Am luat pulpa de căprioară şi am ţinut-o două-trei zile la fezandat într-un baiţ, pe care l-am făcut aşa: am fiert foarte bine ceapă, morcovi, legume, am adăugat sare, piper, iar când au fost bine fierte legumele, am băgat carnea de căprioară şi am ţinut-o la loc răcoros. Această carne a devenit foarte fragedă. Am împănat-o cu usturoi, slănină afumată, morcov, am adăugat sare, piper, cimbru şi am băgat-o la cuptor cu apă, ulei şi vin. Am adus garnitură de ciuperci cu legume. Ciuperci albe de câmp pe care le-am umplut cu o tocătură tot din ciuperci, pătrunjel, mărar, roşii călite. Am ras brânză sărată. Am presărat pătrunjel şi ardei gras roşu. Am dat la cuptor, cât să se gratineze şi să prindă o crustă frumoasă."

Cozonacul de împăcare
Pensiunea Camaradu

"Este cea mai pretenţioasă prăjitură. Trebuie să ai făină bună, ouă proaspete, ulei, unt. Fierb laptele cu zahărul, cu toate mirodeniile, cu lămâia rasă, esenţa de rom. Torn laptele fiert în copăiţă şi tot acolo bat gălbenuşurile şi o parte din albuşuri (cele rămase le bat aparte şi pun miezul de nucă pentru umplutură). Bat făina cu laptele fiert, adaug drojdia. Frământ, până se dezlicheşte de pe podul pălmii, cam vreo jumătate de oră. Îl pun la crescut,  îl pregătesc pentru pus în tăvi, cu rahat, cu nucă. În umplutură, o dată cu albuşurile se pun cacaua, esenţa de rom, toate mirodeniile. Apoi îl las în cuptorul cu lemne din curte. După ce l-am copt, îl ung cu gălbenuş. Acesta este secretul cozonacului."

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   meniuri montane

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...
Serviciul de email marketing furnizat de