Este astfel important să urmezi câțiva pași pentru depozitare corectă, astfel încât să previi umezeala și deteriorarea.
1. Alege ceapa sănătoasă
Verifică fiecare ceapă și alege doar cepele ferme, fără semne de mucegai sau pete moi. Cepele cu semne de deteriorare nu vor rezista peste iarnă.
2. Uscare
Ceapa poate fi uscată la soare sau într-un loc aerisit. După recoltare, ceapa trebuie uscată bine, timp de 2-3 săptămâni, într-un loc uscat și aerisit (de exemplu, într-un garaj ventilat sau la soare), până când coaja devine uscată și crocantă iar codițele se usucă complet.
3. Temperatură și umiditate
Ceapa se păstrează cel mai bine la temperaturi scăzută (0-5°C) și o umiditate redusă, de aproximativ 65-70%.
Evită locurile umede și reci deoarece va provoca încolțirea sau mucegăirea cepei..
Alege un loc bine aerisit, cum ar fi o magazie uscată sau un spațiu de depozitare care permite circulația aerului.
Pentru depozitare poți apela la plase sau lăditțe perforate. Nici împletiturile tradiționale nu trebuie uitate dar trebuie asigurată ventilația.
Poți să le depozitezi în plase sau saci de plasă care permit aerisirea, pentru a preveni acumularea umezelii.
O soluție ar fi alegerea unor lădițe de lemn sau cutii perforate, dispuse pe rafturi pentru o bună circulație a aerulu.
Ceapa, beneficii pentru sănătate
Ceapa are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.
Conține antioxidanți, în special quercetină și vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
Compușii sulfurați și antioxidanții din ceapă reduc inflamațiile, protejând astfel celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și scăzând riscul de boli cronice.
Consumul de ceapă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol „rău” (LDL), contribuind la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Ceapa conține quercetină care poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ajută la reglarea nivelului de glucoză, fiind benefică mai ales pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Este o sursă bună de fibre și prebiotice, care stimulează digestia și sprijină flora intestinală, îmbunătățind astfel sănătatea generală a sistemului digestiv, potrivit spynews.ro.