FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Ce inseamna sa fii cu adevarat nebun dupa aceasta ciudata "experienta" numita gratar...? Pur si simplu iti vine sa spui asa, dintr-o data: "Haideti sa facem un gratar!". Daca si ceilalti te iau in serios, urmeaza cumparaturile de rigoare, care sa includa obligatoriu
carne pentru friptura, dar mai ales pentru mici, bere, sucuri, plus alte nimicuri care-ti fac viata atat de frumoasa. Se strang apoi prietenii, se inghesuie in masini (cu cat sunt mai multi, cu atat distractia este mai mare si nu simti ca te-ai transformat pentru o ora intr-o veritabila sardea!).
In sfarsit, ajungi undeva la marginea orasului, intr-un loc retras, ca doar nu vrei sa se autoinvite la gratarul tau tot cartierul. Ce conteaza ca e iarna, e ger, inoti in zapada? Important este sa nu fi uitat cineva carbunii acasa sau sa nu se aprinda focul. Totusi, e bine de stiut ca devii genial atunci cand situatia este extrema, fiind de necrezut sa nu-ti vina vreo idee salvatoare. Nu e gratar, folosesti o bucata de tabla (masina e facuta toata dintr-un astfel de material, iar cine nu risca nu castiga!). Nu avem carbuni, nu-i nimic. Se rezolva. Rezervorul este plin cu benzina si este imposibil sa nu gasesti ceva bun de ars. Nu-mi vine acum in minte o solutie pentru a inlocui carnea de mici uitata in frigider. Dar sigur exista!
Dupa ce te chinuiesti sa aprinzi focul, caci vorba aceea, ce este prea usor sigur ascunde ceva ciudat la mijloc, incepi sa pregatesti carnea de mici asa cum iti place tie. Se iau cu lingura cantitati egale si se formeaza, cu mana uda, mititei de marime potrivita, daca vrei sa se prajeasca si in interior. Inainte de a fi asezati pe gratar se ung bine cu ulei, ca sa nu te chinuiesti apoi sa-i dezlipesti cu furculita sau cu ce mai ai la indemana.
Este foarte important sa nu-i lasi sa se usuce, asa ca-i vei stropi din cand in cand cu putina zeama de carne amestecata cu ulei.
Si dupa ce i-ai transportat, plamadit, vegheat la dogoarea flacarilor, dupa ce i-ai luat cu mare atentie de pe gratar ca sa nu-ti scape si sa ti-i fure catelul vigilent, meriti si tu sa-ti umpli stomacul cu mititei. Daca ii inmoi in mustar sau ketchup, te poti considera un om multumit. Deja va puteti imagina acest peisaj idilic: prieteni veseli, cu obrajii rosii de frig, adunati in jurul unui foc muribund, tinand cu mare grija in maini farfurii cu mici, un caine disperat care se uita cu jind de la unul la altul, asteptand sa-si primeasca si el partea, si peste tot zapada. De unde oare atata zapada?
|
COMPOZITIE PENTRU MICI
INGREDIENTE: un kg de amestec de carne (porc si oaie), o lingurita cu bicarbonat, 10 catei de usturoi presati, ienibahar, chimion pisat, piper, cateva linguri cu zeama de carne, sare.
PREPARARE: Carnea se toaca, chiar si de doua ori, apoi se amesteca. Se adauga sarea, mirodeniile, usturoiul presat, zeama de carne si bicarbonatul. Toata compozitia se framanta adaugand, putin cate putin, si doua linguri cu apa. Se poate spune ca este gata de abia atunci cand devine o pasta. Pentru a fi mai gustoasa, se recomanda sa se tina vasul cu compozitia pentru mici in frigider, timp de 5-6 ore, inainte de a-i praji. Carnea pentru mici se poate pastra, pentru o perioada mai mare de timp, si in congelator.
MITITEI PE GRATAR
INGREDIENTE: un kg amestec carne de vaca si porc, piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 4 catei de usturoi, sare, o lingurita cu bicarbonat.
PREPARARE: Carnea se trece prin masina de tocat, apoi se amesteca totul cu usturoi presat, sare, 200 ml apa, bicarbonat (ca sa fie micii pufosi), mirodenii. Compozitia se tine in frigider pana a doua zi. Micii se formeaza luand cantitati egale din compozitie si rulandu-le cu ajutorul palmelor ude. Se prajesc pe gratarul incins si uns cu ulei. Se tin 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc fierbinti, avand alaturi mustar, ketchup, hrean, salata de sfecla rosie cu otet sau maioneza.
MICI COLESTEROL FREE
INGREDIENTE: 500 gr carne slaba de vaca, 50 ml sifon, cimbru, sare.
PREPARARE: Carnea de vaca se toaca foarte bine, se amesteca cu sare si cimbru tocat, adaugandu-se la sfarsit si sifonul. Compozitia se pastreaza la frigider pentru cateva ore si apoi se modeleaza micii. Este indicat sa aveti mainile ude, pentru a nu se lipi carnea. Se prajesc pe gratar, la foc puternic.
|