x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Micii de casă: ingredientul secret care face toată diferența

Micii de casă: ingredientul secret care face toată diferența

de Andreea Tiron    |    26 Apr 2025   •   06:40
Micii de casă: ingredientul secret care face toată diferența

Cine nu iubește micii? Aroma aceea inconfundabilă de carne fragedă, suculentă, bine condimentată și rumenită pe grătar face parte din ADN-ul culinar românesc.

Dacă vrei să obții cei mai buni mici chiar la tine acasă, fie pe grătar, fie în tigaie sau la cuptor, iată rețeta ideală: simplă, tradițională și testată!

Ingrediente pentru 20 de mici de casă

  • 500 g carne de vită (cu ceva grăsime – pulpă sau ceafă tocată fin)

  • 500 g carne de porc (ceafă sau piept, pentru suculență)

  • 200 ml supă de oase sau apă minerală carbogazoasă

  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu

  • 1 linguriță de cimbru uscat

  • 1 linguriță de boia dulce

  • 1 linguriță de piper proaspăt măcinat

  • 1 lingură de sare (sau după gust)

  • 1 linguriță de ienibahar măcinat

  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat

  • 6-8 căței de usturoi pisați sau dați pe răzătoare

  • Opțional: puțin chimen, dacă îți place aroma

Mod de preparare pas cu pas

1. Alege carnea potrivită

Pentru mici frăgezimea e esențială. Alege carne proaspătă, cu minim 15-20% grăsime. Dacă ai ocazia, cere măcelarului să o toace o dată fin.

2. Frământă temeinic carnea

Pune toate condimentele, usturoiul și bicarbonatul peste carne. Amestecă bine, adăugând treptat supa sau apa minerală rece. Frământă compoziția minimum 10-15 minute, până când devine legată și elastică.

3. Lasă la frigider

Foarte important! Acoperă vasul și lasă carnea la rece cel puțin 12 ore, ideal peste noapte. Aromele se vor întrepătrunde, iar textura va deveni perfectă.

4. Formează micii

Cu mâinile unse cu puțin ulei, formează mici de aproximativ 10 cm lungime și 2-3 cm grosime. Nu îi face prea groși pentru a se pătrunde bine.

5. Gătește-i la grătar, tigaie sau cuptor

  • Grătar cu jar: întoarce-i constant pentru a nu se usca. Nu apăsa micii!

  • Tigaie grill: fără ulei, pe foc mediu, întorși din 2 în 2 minute.

  • Cuptor: pune-i într-o tavă unsă, 180°C, 25-30 minute, întorcându-i la jumătate.

Cum se servesc micii

Micii se mănâncă obligatoriu cu muștar (iute, dulce, clasic – fiecare după gust), pâine proaspătă, murături sau cartofi prăjiți. O bere rece sau o socată autentică completează festinul.

Sfaturi pentru mici perfecți:

  • Nu folosi carne slabă. Grăsimea dă suculență și gust.

  • Nu adăuga ou sau pesmet! Micii tradiționali nu conțin legători.

  • Lasă-i la rece! Este secretul texturii elastice și a gustului bine definit.

  • Nu-i înțepa la gătit. Vor pierde zeama și se vor usca.

Rețeta de mici de casă – de ce să o încerci?

Pentru că e mai sănătoasă, mai gustoasă și mult mai satisfăcătoare decât cei din comerț. Știi exact ce pui în ei și poți personaliza gustul după preferințe. Odată ce-i faci acasă, greu vei mai cumpăra gata făcuți!

×
Subiecte în articol: reteta