x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mit si retete à la grecque

Mit si retete à la grecque

de Carmen Dragan    |    02 Aug 2006   •   00:00
Mit si retete à la grecque
REPORTER IN TIGAIE
Ma indreptam spre fosta vila a renumitului balerin Oleg Danovski, din cartierul Cotroceni, azi un restaurant grecesc, cunoscut si apreciat pentru meniul diversificat si atmosfera Greciei mitologice. Fusesem anul trecut in tara in care in Antichitate aveau loc intruni si banchetelor filozofice si aceasta vizita imi trezea amintiri placute: cultura greaca, atmosfera, peisajele, muzica, mancarurile grecesti… Ma gandeam la legendarul munte Olimp si la toate miturile lui, la plajele insorite ale Greciei, la taramul cu clima primitoare pentru cele mai multe plante ale naturii…

INDRAGOSTIT DE ROMANIA. Am intrat pe terasa restaurantului, unde am fost intampinata de un sirtaki autentic. Si nu a trecut mult si a aparut si patronul, Vasilaropoulos Evangelos, un celebru bucatar, care mi-a spus de la inceput ca e indragostit de Romania. "Aveti o tara foarte frumoasa. Locurile sunt frumoase, romancele sunt frumoase", spune grecul foarte convingator. Este de aproape doi ani aici. N-a avut niciodata locul lui, a calatorit si si-a deschis restaurante prin multe tari. "Nu am stat niciodata nicaieri mai mult de doi ani. Dar acum nici nu ma gandesc sa parasesc Romania!" Singurul lucru care ii lipseste in linistitul cartier unde are restaurantul, dar si locuieste, este marea. In rest, nu duce dorul la nimic de acolo. Bucataria greceasca, de care e pasionat, a adus-o aici. "Sunt putine restaurante cu specific grecesc, iar romanii sunt chiar incantati de mancarurile noastre", adauga Evangelos.

LA MASA CU "ZEUS". O calatorie in atmosfera savuroasei bucatarii grecesti merita oricand efortul. E vara, e cald si orientez discutia spre salatele grecesti, atat de racoritoare! Evangelos imi recomanda "Salata lui Zeus" si chiar nu l-as putea refuza. "Toate retetele de aici sunt grecesti, dar prepararea este internationala", spune patronul. Pentru a ma convinge imi enumera mai multe tipuri de salate si se si apuca de gatit: Choriátiki saláta (salata traditionala), Tzatziki, Psarosalata etc. Unele ingrediente folosite sunt aduse din Grecia, pentru ca, spune el, "sunt foarte diferite de cele care se gasesc in Romania: scortisoara, oregano, rozmarinul, uleiul de masline, frunzele de dafin au un gust mai puternic la noi." Orice salata greceasca este insotita de o pita coapta pe plita si o pasta de masline. Combinatia este atat de reusita, ca parca nu mai trebuie nimic altceva! Ca desert imi recomanda Karidopita sau Kataifi, foarte delicioase. Imi propun sa revin in acest restaurant, dar pana atunci voi prepara savuroasele retete, pe care vi le propun si dumneavoastra!

LAURUS NOBILIS

Rupe o ramura dintr-un dafin si ai mai multe solutii: daca tanjesti dupa Roma Antica, iti faci o coroana din lauri, asociata pe vremea aceea cu nemurirea, si te numesti un "laureat". Daca te crezi in Grecia Antica, atunci o pastrezi pentru a prezice, asemeni Pitiei, care mesteca frunze de dafin inainte de a-si pronunta profetiile. In Evul Mediu de te vei trezi, cu o ramura de dafin te vei putea apara de toate relele satanice. Dar nu uita ca poti folosi frunzele la aproape toate mancarurile, pentru a le aroma.

RETETE GRECESTI IN BUCURESTI

CHORIÁTIKI SALÁTA

Salata traditionala greceasca
  • INGREDIENTE: 3 rosii tari, un castravete proaspat, o ceapa uscata, doi ardei grasi verzi, o ceasca cu masline negre, 180 g branza feta, o ceasca ulei de masline, o jumatate de ceasca cu otet, oregano, sare, piper.
  • PREPARARE: Se taie rosiile si castravetele in felii, iar ceapa si ardeiul gras se taie in rondele. Se pun toate legumele in salatiera, se sareaza, se pune piper si oregano. Se adauga maslinele si telemeaua taiata bucati, precum si uleiul si otetul.

    TZATZIKI

    Salata de castraveti cu usturoi
  • INGREDIENTE: o ceasca si jumatate cu iaurt gras (strecurat), doi castraveti potriviti, 4-6 catei mari de usturoi, 4 linguri cu ulei, putin otet, sare, boia de ardei, masline, migdale, alune turcesti.
  • PREPARARE: Se rad castravetii pe razatoarea potrivita pentru legume. Se sareaza si se strecoara pentru indepartarea apei. Se adauga usturoiul pisat, otetul, iaurtul si se amesteca. La sfarsit se adauga uleiul. Se poate presara putina boia de ardei si se poate orna cu masline. Varianta: Se poate adauga mai mult usturoi sau in amestec migdale sau alune turcesti curatate de coaja si pisate.

    PSAROSALATA

    Salata de peste
  • INGREDIENTE: 200 g peste, o ceapa, doi-trei catei de usturoi, ulei de masline, cateva fire de patrunjel, sare, piper.
  • PREPARARE: Pestele fiert se amesteca bine cu ceapa taiata marunt, cu cateii de usturoi pisati, cu uleiul de masline, sare, piperul si patrunjelul taiat marunt.

    ZEUS SALATA

    Salata lui Zeus
  • INGREDIENTE: 3 rosii, o salata verde, cateva boabe de porumb, 200 g piept de pui, 150 g sos de rosii, ulei de masline, sare.
  • PREPARARE: Se taie rosiile felii si se spala frunzele de salata. Pieptul de pui se fierbe, se lasa la racit si se taie marunt. Se amesteca toate ingredientele, turnand uleiul si presarand sarea.

    KARIDOPITA

    Placinta cu nuci
  • INGREDIENTE: 3 cani cu faina, 1/2 cana cu unt proaspat, o jumatate de cana cu zahar pudra, 4 cani cu nuci macinate, 3 lingurite cu bicarbonat (praf de copt), o lingurita cu scortisoara, 1/2 lingurita sare, un praf de vanilie, 6 oua; siropul: o cana cu zahar, doua cani cu apa, un pliculet de vanilie.
  • PREPARARE: Se amesteca faina, nucile, scortisoara, praful de copt si sarea. Se bate untul cu zaharul timp de 4-5 minute. Ouale se bat cu telul. Se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente pentru a forma o pasta moale si fina. Se unge o tava de prajituri si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava si se lasa in cuptor. Intre timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop. Siropul se toarna fierbinte peste blatul de-abia scos din cuptor. Prajitura se da la rece.

    KATAIFI

    Cataif
  • INGREDIENTE: 500 g aluat pentru kataifi (fideluta), 500 g nuci macinate, o jumatate de ceasa cu zahar, o lingurita cu scortisoara, 500 g unt; siropul: 250 g miere, 3 cesti cu zahar, 3 cesti cu apa, doua linguri cu suc de lamaie.
  • PREPARARE: Intr-un bol se amesteca nucile cu zaharul si scortisoara. Intr-o cratita se topeste untul. Aluatul de kataifi se imparte in 5 parti egale. Se ia cate o bucata si se pune in cratita. Se presara nuca. Se toarna untul topit deasupra tuturor straturilor. Se taie kataiful in felii groase si se introduce totul in cuptor. Se coace timp de 35 de minute. Pentru sirop, se fierb toate ingredientele timp de 15 minute. Prajitura se lasa la racit timp de 10 minute. Apoi se toarna pe deasupra siropul. Se acopera totul si se leaga strans.
  • ×
    Subiecte în articol: măsline salata ingrediente