REPORTER IN TIGAIE
Ma indreptam spre fosta vila a renumitului balerin Oleg Danovski, din cartierul Cotroceni, azi un restaurant grecesc, cunoscut si apreciat pentru meniul diversificat si atmosfera Greciei mitologice.
Fusesem anul trecut in tara in care in Antichitate aveau loc intruni si banchetelor filozofice si aceasta vizita imi trezea amintiri placute: cultura greaca, atmosfera, peisajele, muzica, mancarurile grecesti⦠Ma gandeam la legendarul munte Olimp si la toate miturile lui, la plajele insorite ale Greciei, la taramul cu clima primitoare pentru cele mai multe plante ale naturiiâ¦
INDRAGOSTIT DE ROMANIA. Am intrat pe terasa restaurantului, unde am fost intampinata de un sirtaki autentic. Si nu a trecut mult si a aparut si patronul, Vasilaropoulos Evangelos, un celebru bucatar, care mi-a spus de la inceput ca e indragostit de Romania. "Aveti o tara foarte frumoasa. Locurile sunt frumoase, romancele sunt frumoase", spune grecul foarte convingator. Este de aproape doi ani aici. N-a avut niciodata locul lui, a calatorit si si-a deschis restaurante prin multe tari. "Nu am stat niciodata nicaieri mai mult de doi ani. Dar acum nici nu ma gandesc sa parasesc Romania!" Singurul lucru care ii lipseste in linistitul cartier unde are restaurantul, dar si locuieste, este marea. In rest, nu duce dorul la nimic de acolo. Bucataria greceasca, de care e pasionat, a adus-o aici. "Sunt putine restaurante cu specific grecesc, iar romanii sunt chiar incantati de mancarurile noastre", adauga Evangelos.
LA MASA CU "ZEUS". O calatorie in atmosfera savuroasei bucatarii grecesti merita oricand efortul. E vara, e cald si orientez discutia spre salatele grecesti, atat de racoritoare! Evangelos imi recomanda "Salata lui Zeus" si chiar nu l-as putea refuza. "Toate retetele de aici sunt grecesti, dar prepararea este internationala", spune patronul. Pentru a ma convinge imi enumera mai multe tipuri de salate si se si apuca de gatit: Choriátiki saláta (salata traditionala), Tzatziki, Psarosalata etc. Unele ingrediente folosite sunt aduse din Grecia, pentru ca, spune el, "sunt foarte diferite de cele care se gasesc in Romania: scortisoara, oregano, rozmarinul, uleiul de masline, frunzele de dafin au un gust mai puternic la noi." Orice salata greceasca este insotita de o pita coapta pe plita si o pasta de masline. Combinatia este atat de reusita, ca parca nu mai trebuie nimic altceva! Ca desert imi recomanda Karidopita sau Kataifi, foarte delicioase. Imi propun sa revin in acest restaurant, dar pana atunci voi prepara savuroasele retete, pe care vi le propun si dumneavoastra!
|
LAURUS NOBILISRupe o ramura dintr-un dafin si ai mai multe solutii: daca tanjesti dupa Roma Antica, iti faci o coroana din lauri, asociata pe vremea aceea cu nemurirea, si te numesti un "laureat". Daca te crezi in Grecia Antica, atunci o pastrezi pentru a prezice, asemeni Pitiei, care mesteca frunze de dafin inainte de a-si pronunta profetiile. In Evul Mediu de te vei trezi, cu o ramura de dafin te vei putea apara de toate relele satanice. Dar nu uita ca poti folosi frunzele la aproape toate mancarurile, pentru a le aroma. |
RETETE GRECESTI IN BUCURESTI
|
CHORIÃTIKI SALÃTASalata traditionala greceascaTZATZIKISalata de castraveti cu usturoiPSAROSALATASalata de pesteCitește pe Antena3.ro ZEUS SALATASalata lui ZeusKARIDOPITAPlacinta cu nuciKATAIFICataif |