GEOGRAFIA VINULUI
Romania este una dintre putinele tari ale lumii care se pot bucura de o traditie multimilenara in cultura vitei-de-vie. Pe calea selectiei naturale, pe ambele versante ale Carpatilor, din vita salbatica de padure, au fost obtinute soiuri noi de vita roditoare.
Acum, de o parte si de alta a Prutului, daca te poarta pasii prin cele doua Moldove, doar pe-acolo mai poti gusta si astazi din vinurile care odinioara puteau fi savurate la mesele voievozilor. Astazi, cand in multe tari ale lumii au aparut si continua sa apara soiuri noi de vita-de-vie, unele chiar foarte valoroase, si care - ajunse in Romania - contribuie la imbunatatirea si diversificarea paletei de vinuri romanesti, a promova vita autohtona este deosebit de important.
Merita semnalat ca Portugalia - cu o suprafata viticola comparabila cu a Romaniei - are in prezent in cultura circa 100 de soiuri autohtone si totusi exporta de patru ori mai mult vin ca tara noastra. Am dat acest exemplu deoarece la noi sunt voci care se plang ca soiurile romanesti nu sunt cerute la export. Adevarul este ca, de fapt, nu s-a facut nici un fel de promovare sustinuta a vinurilor obtinute din soiurile romanesti. Este o realitate: la mai toate ocaziile festive organizate de institutiile romanesti se ofera vinuri obtinute din soiuri straine.
De aceea, cred ca demersul acestui supliment este binevenit, pentru ca va contribui la mai buna cunoastere a podgoriilor romanesti, a soiurilor, traditiilor, obiceiurilor si a oamenilor acestor locuri. Iar calatoria noastra va incepe⦠din inima Moldovei.
Citește pe Antena3.ro