x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mosi de vara moderni

Mosi de vara moderni

de Veronica Guzun    |    16 Iun 2005   •   00:00
Mosi de vara moderni

De mai bine de trei saptamani, in Piata Obor, langa hala, s-au adunat olari din Harghita care vand farfurii si cani de lut. Se apropie Mosii de vara.

De mai bine de trei saptamani, in Piata Obor, langa hala, s-au adunat olari din Harghita care vand farfurii si cani de lut. Se apropie Mosii de vara.

In fiecare an, cu o luna inainte de Sambata mortilor, in Piata Obor, vin 20 de olari din satul Corund, judetul Harghita. Intotdeauna aceiasi. "11 luni invartim la roata si o luna vindem la Bucuresti", ne-a marturisit Molnos Edith. Un alt vanzator de vase de lut, Tomas Matin, a spus ca aceasta afacere va mai tine cel mult cinci ani: "Vanzarile nu mai sunt la fel ca anii trecuti. Farfuriile de portelan au inceput sa fie preferate celor de lut". Tomas Martin a venit la Bucuresti impreuna cu sotia. Cat stau in Capitala, dorm in masina: "Nu vindem atat de mult cat sa ne permitem sa stam la un hotel. Am mai platit si 10 milioane pentru un loc in piata unde sa ne vindem marfa". O alta nemultumire a lor este faptul ca piata unde puteau sa vanda munca lor de un an si-a schimbat locul, de aceea cumparatorii nu ii mai gasesc. In acest an, Targul Mosilor este amplasat in apropiere de hala, in stanga Pietei Obor.

TRADITIE. De Mosi, se dau de pomana coliva, colac, vin. Pe langa aceste alimente ritualice, in unele zone ale tarii se ofera orez cu lapte, sarmale, pilaf, orez cu pui, ciorba. Toate acestea sunt puse in farfurii de lut. Farfuria este insotita si de o cana de lut cu o floare, iar pe toarta canii este agatat un ciorchine de cirese sau visine. In momentul in care faci imparteala, rostesti numele persoanei trecute in lumea celor drepti pentru care dai de pomana. Pe langa aceste ofrande au loc si niste ritualuri la cimitir si acasa. In credinta ortodoxa, fiecare zi de sambata este a mortilor.

ADUCERE AMINTE. In aceste zile se pomenesc rudele raposate. La Mosii de vara se crede ca sufletele mortilor se plimba printre cei vii, iar apoi se intorc suparate la locasurile lor de sub pamant. Pentru a le imbuna, li se dau de pomana vase de lut pline cu mancare gatita, cu fructe de sezon, cu vin. Pomana este insotita de o lumanare aprinsa si de o floare.

×
Subiecte în articol: gastronomie