Există o cheie a succesului cunoscut de vinurile abruzzeze în Italia, în Europa şi în lume? “Un interes continuu, timp de milenii, pentru cultura viţei-de-vie şi producerea vinului”, ne-a răspuns Gaudenzio D’Angelo, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Abruzzo.
Există o cheie a succesului cunoscut de vinurile abruzzeze în Italia, în Europa şi în lume? “Un interes continuu, timp de milenii, pentru cultura viţei-de-vie şi producerea vinului”, ne-a răspuns Gaudenzio D’Angelo, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Abruzzo. “În regiunea noastră, enologia nu datează de ieri, ci din timpul etruscilor”. Şi, dacă până nu demult exista credinţa că vinul a pătruns în Italia după colonizarea grecească din secolul al VIII-lea î.Hr., astăzi sunt posibile argumentări ştiinţifice ale cultivării viţei-de-vie (şi, implicit, a producerii vinului) încă din Epoca de Bronz. Datând din această perioadă, au fost descoperiţi în Abruzzo sâmburi de strugure, fosilizaţi, în aşezările protoistorice de la Tortoretto (de exemplu) sau în locuinţele lacustre de pe lacul Fucino.
Vinul la banchete
Unul dintre evenimentele lunii martie, la Bucureşti, l-a constituit de bună seamă vernisarea, la Muzeul Naţional de Istorie al României, a expoziţiei “Vinul la banchete – semne ale puterii” (Muzeul de Arheologie Naţională din Chieti, Abruzzo). Reţinem dintre obiectele expuse câteva mici vase de bronz, descoperite în mormintele femeilor cu rang înalt, vase ale căror formă şi dimensiune te duc cu gândul la actualele “linguri de somelier”. Este posibil ca aristocratele să le fi folosit – într-un gest care le aminteşte pe cele de astăzi, pentru a degusta vinul sau băuturile alcoolice.
O marcă abruzzeză
După ce în Antichitate funcţia ritualică, simbolică a vinului devenise foarte importantă, iar din punct de vedere economic zona avusese importanţa sa în perioada modernă, în veacul al XX-lea ea se diminuase foarte mult, iar interesul pentru producerea unui vin de calitate era scăzut. “Abia de 20 de ani s-a schimbat politica regională, iar vinul de Abruzzo a devenit o marcă recognoscibilă”, ne-a spus Gaudenzio D’Angelo. “Încercăm să facem calitate şi nu cantitate!” Care ar fi vinul-vedetă al regiunii? De departe, Montepulciano. Un vin roşu-rubiniu, cu irizări violacee şi un gust intens. “Dar să nu uităm tipologia deosebită a vinurilor noastre albe”, ne atenţionează interlocutorul nostru. “Un aspect fundamental pentru enologie este acela că teritoriul din Abruzzo este optim pentru cultura viţei-de-vie. Este o zonă colinară, cu o lăţime de 20 de kilometri, întinsă pe toată lungimea regiunii, între munte şi mare. Asta face ca podgoriile să beneficieze şi de briza mării, şi de influenţa aerului rece venit dinspre munte”.