x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moştenirea etruscă

Moştenirea etruscă

de Tudor Cires    |    02 Apr 2008   •   00:00

Există o cheie a succesului cunoscut de vinurile abruzzeze în Italia, în Europa şi în lume? “Un interes con­tinuu, timp de milenii, pentru cultura viţei-de-vie şi producerea vinului”, ne-a răspuns Gaudenzio D’Angelo, pre­şe­dintele Asociaţiei Somelierilor din Abruzzo.

Există o cheie a succesului cunoscut de vinurile abruzzeze în Italia, în Europa şi în lume? “Un interes con­tinuu, timp de milenii, pentru cultura viţei-de-vie şi producerea vinului”, ne-a răspuns Gaudenzio D’Angelo, pre­şe­dintele Asociaţiei Somelierilor din Abruzzo. “În regiunea noastră, enologia nu datează de ieri, ci din timpul etrus­ci­lor”. Şi, dacă până nu demult exista cre­dinţa că vinul a pătruns în Italia după co­lonizarea grecească din secolul al VIII-lea î.Hr., astăzi sunt posibile argumen­tări ştiinţifice ale cultivării vi­ţei-de-vie (şi, implicit, a producerii vi­nului) încă din Epoca de Bronz. Datând din această pe­rioadă, au fost descoperiţi în Abruzzo sâm­­buri de strugure, fosili­za­ţi, în aşe­ză­rile protoistorice de la Tortoretto (de exemplu) sau în locuinţele lacustre de pe lacul Fucino.


Vinul la banchete

Unul dintre evenimentele lunii martie, la Bucureşti, l-a constituit de bună seamă vernisarea, la Muzeul Naţional de Istorie al României, a expoziţiei “Vi­nul la banchete – semne ale puterii” (Mu­­­zeul de Arheologie Naţională din Chieti, Abruzzo). Reţinem dintre obiec­te­­le expuse câteva mici vase de bronz, des­­coperite în mormintele femeilor cu rang înalt, vase ale căror formă şi di­men­siune te duc cu gândul la actualele “lin­guri de somelier”. Este posibil ca aris­­tocratele să le fi folosit – într-un gest care le aminteşte pe cele de astăzi, pen­­tru a degusta vinul sau băuturile alcoolice.


O marcă abruzzeză

După ce în Antichitate funcţia ritualică, simbolică a vinului devenise foarte importantă, iar din punct de vedere economic zona avusese importanţa sa în perioada modernă, în ­veacul al XX-lea ea se diminuase foarte mult, iar interesul pentru producerea unui vin de calitate era scăzut. “Abia de 20 de ani s-a schimbat politica regională, iar vi­nul de Abruzzo a devenit o marcă re­cog­noscibilă”, ne-a spus Gaudenzio D’An­gelo. “Încercăm să facem calitate şi nu cantitate!” Care ar fi vinul-vedetă al re­giunii? De departe, Montepulciano. Un vin roşu-rubiniu, cu irizări violacee şi un gust intens. “Dar să nu uităm ti­po­lo­gia deosebită a vinurilor noastre albe”, ne atenţionează interlocutorul nostru. “Un aspect fundamental pentru enologie este acela că teritoriul din Abruzzo este optim pentru cultura viţei-de-vie. Este o zonă colinară, cu o lăţime de 20 de kilometri, întinsă pe toată lungimea re­giunii, între munte şi mare. Asta face ca podgoriile să beneficieze şi de briza mării, şi de influenţa aerului rece venit dinspre munte”.


 

×
Subiecte în articol: barul casei