x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Moşteniri culturale şi gastronomice

0
Autor: Alina Ramona Anghel 19 Noi 2009 - 00:00
Moşteniri culturale şi gastronomice Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Poate că pentru mulţi dintre români, Giurgiu este doar un punct de vamă, prin care treci obligatoriu la vremea concediilor de vară, pe care urmează să le petreci în staţiunile greceşti de la Marea Egee sau Marea Ionică. Puţini îl iau însă drept posibilă destinaţie de turism. Ce poate fi interesant într-un oraş şi într-un judeţ din lunca Dunării? - se întreabă cei mai mulţi. La această întrebare am putea să vă răspundem noi.



Potenţial turistic
Amplasarea pe malul Dunării conferă judeţului posibilitatea de a avea legături fluviale cu ţările riverane şi cu Marea Neagră. Unul dintre locurile minunate ce se pot vizita oricând este Insula Mocanu (cea mai mare din cele patru insule din vecinătatea Giurgiului), un loc neatins de civilizaţie, cu vegetaţie şi faună asemănătoare Deltei Dunării. Apoi sunt iazurile Greaca, Vladul, Schitu, care oferă condiţii pentru activităţi recreative pe apă şi uscat, păduri de foioase, pe râul Argeş; specii de stejar şi plopi în amestec cu salcâm, în spaţiul luncilor Argeşului şi a Dunării. Locuri destinate odihnei şi recreării se pot regăsi în pădurile de pe malul Dunării, Ostrovul Mocanu, Turbatu-Bălănoaia, Malul Spart, Buturugeni, Căscioarele, Bulbucata, dar şi în pădurile Oloaga-Grădinari, Padina Tătarului din zona Comana, Manafu-Ghipaţi şi Teşila, în comuna Schitu. Acestea din urmă sunt şi rezervaţii naturale, una dintre ele fiind cea de bujori din pădurea Comana, care atrage sute de turişti la "Sărbătoarea Bujorului", organizată de localnici şi autorităţi.

La Malul Roşu s-au descoperit vestigii ce provin din paleolitic şi neolitic, Cetatea din insulă - ridicată între secolele al XIV-lea - al XVIII-lea, fiind considerată cea mai importantă cetate de la Dunăre. În apropierea Parcului Natural Comana se găseşte Mănăstirea Comana, lăcaş de cult ctitorit iniţial de Vlad Ţepeş la 1461, refăcut ulterior de Radu Şerban în 1588 şi completat de vornicul Şerban Cantacuzino în anul 1700. Iar toate aceste lucruri pe care le-am enumerat sunt numai o parte dintre atracţiile turistice ale zonei.

Provocări gastronomice
Fiind un oraş de pe Dunăre, gastronomia locului este legată invariabil de peşte. La restaurantele din zonă se pot comanda ciorbă de peşte, saramură de crap, cu roşii, ardei iute şi mămăliguţă, icre de peşte preparate ca la "mama acasă", scrumbii sau alţi peşti mici traşi prin făină şi prăjiţi în ulei şi alte preparate tot din peşte. Pentru cei ce nu sunt amatori de peşte, se pot servi supe sau ciorbe de vită, pui sau porc, grătare sau alte mâncăruri aflate în meniu.

De la doamna Frâncu, director în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu am obţinut câteva reţete tradiţionale giurgiuvene, una dintre ele fiind preparată şi peste Dunăre, la Ruse.

Bineîneţeles, peştele se află întotdeauna pe masa de sărbătoare a locuitorilor din Giurgiu. Însă noi vom prefera să vă prezentăm astăzi trei reţete tradiţionale, foarte vechi, despre unele dintre ele legendele spunând că ar fi încă de pe vremea când pe aici îşi întinseseră tabăra oştenii lui Mihai Vodă Viteazul.

Una dintre aceste reţete este cea de "dolongaci", un fel de coptură aromată, "înrudită" cu "bizmana" dintr-un alt ţinut din lunca Dunării, cel al Călăraşilor. Să nu uităm nici de clasicele scovergi, care aici însă nu se mănâncă presărate cu zahăr, pe post de desert, ci, imediat ce sunt scoase din tigaia în care au fost prăjite. Se servesc cu mujdei de usturoi, zeamă de varză, murături sau brânză. Cine nu poate îngădui însă această asociere de gusturi, poate alege o variantă mai obişnuită: scovergi cu dulceaţă.

Componentă spirituală
Tradiţiile, obiceiurile populare şi religia sunt câteva elemente importante în viaţa românilor. Doinele sau cântecele de cătănie în strânsă legătură cu evenimentele istorice petrecute de-al lungul timpului pe teritoriul acestei ţări. Nu este oraş care să nu aibă măcar un monument care să indice ce bătălii s-au dus acolo, un mic muzeu între ale cărui pereţi se află practic toată viaţa românilor. Aşa este şi la Giurgiu, pe ale cărui meleaguri şi-au purtat paşii Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Tudor Vianu, I. A. Basarabescu şi Petre Ghelmez.

Pâsat
Se face din porumb uruit (dat printr-o maşină de zdrobit). Se spală porumbul măcinat în mai multe ape până ies cojile, apoi se pune la fiert cu apă.
După ce scade apa se adaugă doi litri de lapte, zahăr după gust şi spre sfârşit se pun două-trei linguri de untură. La final, pâsatul trebuie să aibă consistenţa pilafului cremos.

Dolangaci
Ingrediente: trei ouă întregi, 700 ml lapte călduţ, coaja de la o lămâie, drojdie cât o nucă, două plicuri zahăr vanilinat, 200 g zahăr tos, o sticluţă esenţă rom, făină cât cuprinde.
Preparare: Se frământă toate ingredientele pentru aluat un sfert de oră şi apoi se încorporeză cu un pahar de ulei, după care se lasă la dospit. Se împarte aluatul în trei, apoi de factrei  foi subţiri. Prima se încreţeşte şi se pune în mijloc în tava unsă cu ulei. Celelalte două foi se pun de-o parte şi de alta, se dă la cuptor tava. Când se rumeneşte se adaugă deasupra umplutura până se acoperă.
Umplutura se prepară din un litru lapte, trei pahare de iaurt gras, care se amestecă. Peste care se adaugă opt gălbenuşuri, 800 g zahăr, un pachet de stafide, nucă şi se amestecă bine. După ce s-a copt, dolangaciul se scoate şi se acoperă 15 minute; se taie şi se pudrează cu zahăr şi scorţişoară.

Scoverzi
Ingrediente: făină, drojdie cât o nucă, un praf de sare, apă, zahăr, lapte, două-trei ouă.
Preparare:  Se frământă toate ingredientele până se obţine un aluat care să nu se lipească de mâini, apoi se lasă la dospit circa o jumătate de oră. După ce aluatul a crescut se taie cu cuţitul fâşii care se modelează în palmă până ce capătă o formă rotundă, de mărimea unei roşii. Gogoşelele astfel obţinute se aşază pe o tavă presărată cu făină în prealabil ca să nu se lipească de aceasta şi se mai lasă să crească circa 10 minute. Se presară făină pe masa de lucru, se întind gogoşelele cu un sucitor (vergea) şi apoi se prăjesc în ulei sau în untură la foc moderat. Se servesc calde cu: mujdei de usturoi, zeamă de varză, murături, brânză sau dulceaţă.

Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...
Serviciul de email marketing furnizat de