x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muntele se masoara in portii de orez

Muntele se masoara in portii de orez

21 Mar 2005   •   00:00

Contrastul dintre capitala si restul oraselor este foarte puternic. Acest lucru se observa si in modul de a manca al nepalezilor. Daca cei dintai au restaurante si localuri scumpe, provincialii nu renunta la traditie.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • GASTRONOMIE
  • SUPRAVIETUIRE: Majoritatea nepalezilor isi asigura traiul din cultivarea orezului
    In Nepal, mancarea este mult mai importanta decat relatiile interumane. Avand un teren colturos, care se trece de la jungla luxurianta la masive muntoase inzapezite, Nepal este una dintre acele tari unde lipsa agriculturii face ca hrana sa fie un scop. Principalele influente culinare vin din China, India si Tibet, insa bucataria traditionala nepaleza a ramas la fel cum a fost: caracterizata prin simplitatea pregatirii si rapiditatea consumarii.

    OREZUL. Mancarea traditionala este daal bhaat - orez fiert cu un sos de linte foarte subtire - , insotita de legume condimentate si un bol de muraturi foarte iuti. In regiunile unde se cultiva orez, acest fel de mancare este servit de doua ori pe zi: prima data la ora zece jumatate dimineata, iar a doua oara, putin dupa apusul soarelui. Atunci cand se serveste acest fel de mancare, trebuie sa fii atent sa iei primul din muntele de orez, cat timp este fierbinte. Daca sosul de linte iti este servit separat, trebuie sa il torni deasupra orezului, avand grija sa rasfiri orezul, astfel incat sa fie tot amestecat cu sosul. Pentru nepalezi, o singura portie de daal bhaat este rareori suficienta. Cei care ii insotesc pe turisti pe munte iau cu ei aceasta mancare. Se zice ca poti masura inaltimea muntelui prin numarul de portii de orez pe care hamalul nepalez le ia cu el. Pentru ca hrana are un rol atat de important in cultura acestei tari, gustarile dintre mesele principale sunt foarte importante. Ceaiul foarte dulce, orezul batut sau copt, lipia sau cartofii condimentati sunt cele mai des servite. Daca sunteti invitati la o masa cu bucate specific nepaleze, trebuie sa aveti grija la bauturile facute in casa. Sunt atat de aromate, incat turistii, neobisnuiti cu gustul, au probleme stomacale mai de fiecare data.

    TRADITIA. Grupurile etnice din Nepal au si ele mancarea lor traditionala, dar de cele mai multe ori aceasta este menita doar sa le asigure supravietuirea de la o zi la alta. Doar cateva zile traite in Nepal te vor invata adevarata valoare a bucatelor.

    Majoritatea nepalezilor mananca cu mana dreapta, dar in marile orase se folosesc tacamurile. Legendele spun ca lingurile si furculitele strica aroma mancarurilor si te fac mai slab. Iar pentru nepalezi este o tragedie, pentru ca majoritatea fac munca fizica pentru supravietuire. Mancarea este servita in thaali, farfurie din metal divizata in mai multe compartimente.

    ORASENII. Cei care locuiesc in capitala Nepalului, Kathmandu, au mai multe oportunitati de a iesi la restaurant. In contrast cu restul tarii, aici poti gasi de la pizza la sushi. Cei care vor sa serveasca masa la un restaurant de lux pot alege sa mearga in mall-ul din centrul orasului, insa aici preturile sunt foarte ridicate si sunt putini cei care isi permit.

    De pe vremea cand Nepalul era colonie britanica, au ramas localurile unde se vinde placinta. Exista chiar o strada care se numea "Aleea Placintelor", frecventata in general de cei care apartineau clasei de jos. De aceea, era considerata a fi un loc rau famat. Astazi, astfel de magazine se gasesc la tot pasul in Kathmandu.

    ROTI SAG
    Ingrediente: 2-3 lipii mici, spanac, frunze de mustar, 300 gr orez, condimente

    Preparare: Spanacul se curata, se spala foarte bine si apoi se pune la fiert. La fel se procedeaza si cu frunzele de mustar, dar intr-un alt vas. Orezul se fierbe si el, insa nu foarte mult, astfel incat sa nu se zdrobeasca. Cand sunt gata, se lasa 10 minute sa se raceasca. Deasupra primei lipii se pun o lingura de spanac, una de frunze de mustar si apoi orezul, impreuna cu condimentele pe care le doriti. Peste acestea se pune o alta lipie. Puteti folosi oricat de multe lipii doriti. Este ideal pentru pranz sau cina.

    BRANZETURI
    Aproape pe tot cuprinsul Nepalului se fac produse din lapte. Cel mai cunoscut si mai apreciat de turisti este iaurtul, crud. Acesta se serveste in vase de lut. Pana sa ajunga sa fie consumat, iaurtul sta la fermentat in recipiente din lemn si de aceea prinde aroma lemnului. Excesul de lapte este transformat in unt, care are mare cautare printre nepalezi. Este considerat un foarte bun digestiv. Locuitorii satelor de la munte folosesc untul pentru a-si aroma ceaiurile, care de cele mai multe ori seamana cu o supa. Fermierii de la campie il fierb pana cand toata grasimea se evapora si de cele mai multe ori il vand in India. Chhurpi este un tip de branza traditional, uscata la soare si apoi legata cu o funie facuta din par de yac.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie orez