x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Muraturi, salate si dulceturi ca la Prejmer

0
Autor: Tudor Cires 18 Oct 2006 - 00:00
Muraturi, salate si dulceturi ca la Prejmer
CAIET DE RETETE
Se numeste Maria Comanelea. O gospodina din Prejmer, pasionata de bucatarit pana intr-atat incat nu lasa toamna sa treaca pana nu-si umple camarile. Cu salate, cu muraturi, cu dulceturi. Nu e de mirare ca juriul concursului "Din camara gospodinei" a hotarat sa-i dea anul acesta Marele Premiu. Ai fi zis, dupa ce ecoul festivitatii de premiere s-a stins, ca Maria Comanelea si-a luat un ragaz, sa se bucure de succes. Ei bine, in seara aceea, cand am vizitat-o la Pensiunea Diana, tanti Maria lucra. "Hobeluia varza". Adica dadea varza pe o razatoare cu doua lame late prinse pe o bucata de lemn - numita "hobel".

"Varza hobeluita e tare gustoasa si simplu de preparat. Dupa ce se rade, i se pune sare, se lasa putin, apoi se pune la borcan, cu sare si se preseaza. Se lasa de pe o zi pe alta intr-un vas mai mare, sa-si lase zeama. Apoi se trece in borcane mai mici. Dupa ce s-a asezat, se mai pune deasupra hrean si marar, se acopera si se pun borcanele pe raft".

Retetele, toate, le stie pe de rost. Asa ca, in vreme ce mana lucreaza, ne da, rand pe rand, toare retetele ei de succes.

Salata de gogosari cu ananas

Ai nevoie de 30 de gogosari potriviti, rosii si frumosi, un compot de ananas de 400 g (de la care se folosesc doar fructele), 400 g pasta de tomate, 400 g zahar, 400 ml otet, 400 ml ulei. Se pune la fiert pasta de tomate cu uleiul, otetul si zaharul. Cand incepe sa fiarba, se adauga gogosarii taiati fideluta. Se lasa 20 de minute la fiert, dupa care se pun fructele din compot, taiate marunt. Se asaza in borcane, se leaga si se sterilizeaza 20-25 de minute.

Bulion de rubarba

Se aleg tijele frumoase de rubarba, se curata de primul strat de cojita, se taie in bucati de 2 cm lungime si se pun la fiert in foarte putina apa, pentru ca lasa multa zeama. Cand este tija foarte bine fiarta, se lasa putin sa se raceasca si se pune putin salicilat, conservant sau aspirina. Se asaza in borcane, se tine la sterilizat 30 de minute si se leaga cu celofan dublu. E nemaipomenit de bun la acrit ciorbele si se mai poate folosi la ceai, in loc de feliute de lamaie.

Dulceata de rubarba

Se iau tijele de rubarba, se curata, se taie in bucati de 1-2 cm. La un kg de rubarba se pune un kg zahar si se lasa de seara pana dimineata, dupa care se scurge siropul, care se pune la fiert pana se leaga. Abia dupa aceea se adauga rubarba. Se mai lasa 15 minute sa fiarba si se da deoparte. Se pune in borcane si se sterilizeaza.

Aperitiv de vinete, gogosari si ceapa

Vinetele se taie rondele (nu se curata de coaja) si se prajesc in ulei pe o parte si pe alta. Gogosarii se coc, se curata de coaja, de pielita, de seminte si de cotoare. Ceapa se pune cruda. Nu se taie, se preseaza doar, ca sa-i iasa foile. Se prajeste si ea putin si se pun toate in borcane, dupa care se sterilizeaza. Cand se serveste, se asaza pe farfurii o felie de vanata, in mijloc o bucata de gogosar si deasupra se fac petale din foile de ceapa.

Salata greceasca

Ai nevoie de un kg ceapa, un kg morcovi, un kg ardei, un kg gogonele, un kg gogosari. De asemenea, o parte de otet, doua parti de apa, doua linguri cu zahar, o lingura cu sare, piper. Se taie legumele felii, se pune la fiert zeama si se fierb toate legumele in ea timp de 15 minute. Se scurg legumele de zeama si se pun deoparte. Intre timp, pregatim 200 g mustar, 500 ml ulei si se freaca bine ca la o maioneza. Se toarna acest sos peste legumele bine racite (nu trebuie sa fie fierbinti, pentru ca se taie sosul). Se pun in borcane, fara a se steriliza. Pentru siguranta, se adauga inca o lingura cu mustar deasupra.

Prune in otet

Prunele trebuie sa fie coapte, dar nu moi. La 3 kg prune se pun 500 ml otet, un litru apa, 200 g zahar, o lingurita cu sare, o jumatate de lingurita cu scortisoara si cuisoare. Se asaza prunele frumos in borcane. Se fierbe otetul cu celelalte ingrediente si se lasa sa se raceasca putin, pentru ca daca se toarna prea fierbinte peste prune, acestea crapa. Borcanele se leaga si se invelesc in carpe, ca sa se raceasca incet. Ca muraturi, prunele in otet se potrivesc foarte bine la fripturi si rasoluri. Nu merg, insa, la tocanite si mancaruri cu sos.

Fasole verde

La 6 kg fasole verde se pun doua kg rosii, un kg ardei, 6 cepe si 500 ml ulei. Ceapa se taie marunt si se caleste. Se pun apoi in tigaie, pe rand, ardeii si fasolea (curatata si taiata) si se calesc fiecare cate putin. Se adauga cam un litru de apa si putina sare si se lasa sa fiarba. Se pune in borcane si se sterilizeaza. Se folosesc pentru mancare de fasole, ghiveci sau ciorbe.

Gogosari cu conopida

Se iau gogosari potriviti, se curata de cotoare si de seminte si se umplu cu conopida, dupa ce pe fundul fiecarui gogosar s-a pus putin hrean ras. Se asaza gogosarii umpluti in borcane si se pun din loc in loc boabe de struguri. Zeama se face la fel ca la orice salata cu gogosari, doar ca se pune dupa ce s-a racit in borcane si i se poate adauga mai mult zahar.

Supa de rosii concentrata

La 10 kg rosii, ai nevoie de un kg ardei, 7 cepe si patru legaturi de frunza de telina si de patrunjel. Se dau rosiile prin separatorul de bulion. Se fierb o jumatate de ora sa se ingroase un pic sosul, se adauga ardeii si ceapa tocate. Se pun frunzele de telina si de patrunjel si se baga totul la sticla, impreuna cu o aspririna. Se sterilizeaza la caldura uscata. Atunci cand vrei sa pregatesti supa, folosesti o parte concentrat si doua parti apa, in care ai fiert 2-3 morcovi. Mai adaugi orez, cartofi fierti sau alte ingrediente.
SFATURI SI SECRETE CULINARE
ARDEI IUTI IN OTET. Zeama se face din o parte otet si doua parti apa, doua linguri cu zahar si o lingura cu sare. Iti mai trebuie si putin hrean, ca intareste! Iar "ca sa nu te doara capul", adaugi si o aspirina la fiecare jumatate de litru. Face bine si la circulatia sangelui. Ardeii se indeasa in sticle si se toarna zeama deasupra.

ZARZAVAT PENTRU SUPE. Toata vara si toamna, cand raresti morcovul si patrunjelul, ia radacinile - care-s crude-crude - , mixeaza-le, pune-le frunze de patrunjel tocate, sare mai multa, leaga borcanele si sterilizeaza-le! Zarzavatul iese mult mai aromat asa.

KETCHUP ROMANESC. E de fapt o pasta de ardei iute, pregatita din 3 kg de rosii, un kg de gogosari, un kg de ardei, o capatana de usturoi, o telina si 4-5 ardei iuti. Rosiile se dau prin separator, gogosarii si ardeii se coc si apoi se dau prin masina de tocat, impreuna cu telina, iar usturoiul si ardeii iuti se taie marunt.
Citeşte mai multe despre:   sare,   ardei,   oţet,   lasa,   taie,   zeama,   borcane,   gogosari

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de