x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muraturi, salate si dulceturi ca la Prejmer

Muraturi, salate si dulceturi ca la Prejmer

de Tudor Cires    |    18 Oct 2006   •   00:00
Muraturi, salate si dulceturi ca la Prejmer
CAIET DE RETETE
Se numeste Maria Comanelea. O gospodina din Prejmer, pasionata de bucatarit pana intr-atat incat nu lasa toamna sa treaca pana nu-si umple camarile. Cu salate, cu muraturi, cu dulceturi. Nu e de mirare ca juriul concursului "Din camara gospodinei" a hotarat sa-i dea anul acesta Marele Premiu. Ai fi zis, dupa ce ecoul festivitatii de premiere s-a stins, ca Maria Comanelea si-a luat un ragaz, sa se bucure de succes. Ei bine, in seara aceea, cand am vizitat-o la Pensiunea Diana, tanti Maria lucra. "Hobeluia varza". Adica dadea varza pe o razatoare cu doua lame late prinse pe o bucata de lemn - numita "hobel".

"Varza hobeluita e tare gustoasa si simplu de preparat. Dupa ce se rade, i se pune sare, se lasa putin, apoi se pune la borcan, cu sare si se preseaza. Se lasa de pe o zi pe alta intr-un vas mai mare, sa-si lase zeama. Apoi se trece in borcane mai mici. Dupa ce s-a asezat, se mai pune deasupra hrean si marar, se acopera si se pun borcanele pe raft".

Retetele, toate, le stie pe de rost. Asa ca, in vreme ce mana lucreaza, ne da, rand pe rand, toare retetele ei de succes.

Salata de gogosari cu ananas

Ai nevoie de 30 de gogosari potriviti, rosii si frumosi, un compot de ananas de 400 g (de la care se folosesc doar fructele), 400 g pasta de tomate, 400 g zahar, 400 ml otet, 400 ml ulei. Se pune la fiert pasta de tomate cu uleiul, otetul si zaharul. Cand incepe sa fiarba, se adauga gogosarii taiati fideluta. Se lasa 20 de minute la fiert, dupa care se pun fructele din compot, taiate marunt. Se asaza in borcane, se leaga si se sterilizeaza 20-25 de minute.

Bulion de rubarba

Se aleg tijele frumoase de rubarba, se curata de primul strat de cojita, se taie in bucati de 2 cm lungime si se pun la fiert in foarte putina apa, pentru ca lasa multa zeama. Cand este tija foarte bine fiarta, se lasa putin sa se raceasca si se pune putin salicilat, conservant sau aspirina. Se asaza in borcane, se tine la sterilizat 30 de minute si se leaga cu celofan dublu. E nemaipomenit de bun la acrit ciorbele si se mai poate folosi la ceai, in loc de feliute de lamaie.

Dulceata de rubarba

Se iau tijele de rubarba, se curata, se taie in bucati de 1-2 cm. La un kg de rubarba se pune un kg zahar si se lasa de seara pana dimineata, dupa care se scurge siropul, care se pune la fiert pana se leaga. Abia dupa aceea se adauga rubarba. Se mai lasa 15 minute sa fiarba si se da deoparte. Se pune in borcane si se sterilizeaza.

Aperitiv de vinete, gogosari si ceapa

Vinetele se taie rondele (nu se curata de coaja) si se prajesc in ulei pe o parte si pe alta. Gogosarii se coc, se curata de coaja, de pielita, de seminte si de cotoare. Ceapa se pune cruda. Nu se taie, se preseaza doar, ca sa-i iasa foile. Se prajeste si ea putin si se pun toate in borcane, dupa care se sterilizeaza. Cand se serveste, se asaza pe farfurii o felie de vanata, in mijloc o bucata de gogosar si deasupra se fac petale din foile de ceapa.

Salata greceasca

Ai nevoie de un kg ceapa, un kg morcovi, un kg ardei, un kg gogonele, un kg gogosari. De asemenea, o parte de otet, doua parti de apa, doua linguri cu zahar, o lingura cu sare, piper. Se taie legumele felii, se pune la fiert zeama si se fierb toate legumele in ea timp de 15 minute. Se scurg legumele de zeama si se pun deoparte. Intre timp, pregatim 200 g mustar, 500 ml ulei si se freaca bine ca la o maioneza. Se toarna acest sos peste legumele bine racite (nu trebuie sa fie fierbinti, pentru ca se taie sosul). Se pun in borcane, fara a se steriliza. Pentru siguranta, se adauga inca o lingura cu mustar deasupra.

Prune in otet

Prunele trebuie sa fie coapte, dar nu moi. La 3 kg prune se pun 500 ml otet, un litru apa, 200 g zahar, o lingurita cu sare, o jumatate de lingurita cu scortisoara si cuisoare. Se asaza prunele frumos in borcane. Se fierbe otetul cu celelalte ingrediente si se lasa sa se raceasca putin, pentru ca daca se toarna prea fierbinte peste prune, acestea crapa. Borcanele se leaga si se invelesc in carpe, ca sa se raceasca incet. Ca muraturi, prunele in otet se potrivesc foarte bine la fripturi si rasoluri. Nu merg, insa, la tocanite si mancaruri cu sos.

Fasole verde

La 6 kg fasole verde se pun doua kg rosii, un kg ardei, 6 cepe si 500 ml ulei. Ceapa se taie marunt si se caleste. Se pun apoi in tigaie, pe rand, ardeii si fasolea (curatata si taiata) si se calesc fiecare cate putin. Se adauga cam un litru de apa si putina sare si se lasa sa fiarba. Se pune in borcane si se sterilizeaza. Se folosesc pentru mancare de fasole, ghiveci sau ciorbe.

Gogosari cu conopida

Se iau gogosari potriviti, se curata de cotoare si de seminte si se umplu cu conopida, dupa ce pe fundul fiecarui gogosar s-a pus putin hrean ras. Se asaza gogosarii umpluti in borcane si se pun din loc in loc boabe de struguri. Zeama se face la fel ca la orice salata cu gogosari, doar ca se pune dupa ce s-a racit in borcane si i se poate adauga mai mult zahar.

Supa de rosii concentrata

La 10 kg rosii, ai nevoie de un kg ardei, 7 cepe si patru legaturi de frunza de telina si de patrunjel. Se dau rosiile prin separatorul de bulion. Se fierb o jumatate de ora sa se ingroase un pic sosul, se adauga ardeii si ceapa tocate. Se pun frunzele de telina si de patrunjel si se baga totul la sticla, impreuna cu o aspririna. Se sterilizeaza la caldura uscata. Atunci cand vrei sa pregatesti supa, folosesti o parte concentrat si doua parti apa, in care ai fiert 2-3 morcovi. Mai adaugi orez, cartofi fierti sau alte ingrediente.
SFATURI SI SECRETE CULINARE
ARDEI IUTI IN OTET. Zeama se face din o parte otet si doua parti apa, doua linguri cu zahar si o lingura cu sare. Iti mai trebuie si putin hrean, ca intareste! Iar "ca sa nu te doara capul", adaugi si o aspirina la fiecare jumatate de litru. Face bine si la circulatia sangelui. Ardeii se indeasa in sticle si se toarna zeama deasupra.

ZARZAVAT PENTRU SUPE. Toata vara si toamna, cand raresti morcovul si patrunjelul, ia radacinile - care-s crude-crude - , mixeaza-le, pune-le frunze de patrunjel tocate, sare mai multa, leaga borcanele si sterilizeaza-le! Zarzavatul iese mult mai aromat asa.

KETCHUP ROMANESC. E de fapt o pasta de ardei iute, pregatita din 3 kg de rosii, un kg de gogosari, un kg de ardei, o capatana de usturoi, o telina si 4-5 ardei iuti. Rosiile se dau prin separator, gogosarii si ardeii se coc si apoi se dau prin masina de tocat, impreuna cu telina, iar usturoiul si ardeii iuti se taie marunt.

×
Subiecte în articol: sare ardei oţet lasa taie zeama borcane gogosari