x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muzeul – uşa spre viitor.

Muzeul – uşa spre viitor.

de Tudor Cires    |    Magda Cristina Ursache    |    25 Mai 2011   •   21:00
Muzeul – uşa spre viitor.

In sud-estulSiciliei, Niscemi este localitatea cu cele mai vaste terenuri. Peste zece mii de acri de pamant, care se intind pana aproape de marea dincolo de care se afla imensul continent african (la sud) si pana spre colinele muntoase, care dezvaluie privirii cand stanci golase, cand paduri luxuriante, spre Caltagirone, orasul ceramistilor medi­evali, la nord. Daca esti oas­petele locurilor, atunci te vei bucura din plin de tonurile de ocru si de maro ale pamanturilor arse de soare, deasupra carora se inalta colti calcarosi, de tonul verde-violet al culturilor de anghinare, de sinuosul si complicatul sistem de canioane pe care il formeaza albia raului Maroglio. Campuri cu cereale, plantatii de maslini, vii, livezi, ca si o rezervatie luxurianta de 3.000 de hectare – care etaleaza dovezile a milenii de istorie geologica, ca si specii de pasari salbatice si plante rare – toate te vor atrage.

Sosind la Niscemi, centru urban incarcat de vestigii ale trecutului, vei trai experiente interesante parcurgand alene strazile vechi, cu balcoane superbe sapate in blocuri de piatra care pastreaza inca urma cochiliilor fosile. La ferestre atarna flori luxuriante, in vreme ce in piete, la ceasuri de seara, batranii se aduna sa-si depene povestile de viata. Istoria palpita in Niscemi, la fiecare colt de strada, dinaintea ca­tedralelor, in zilele obisnuite, ca si in cele de sarbatoare, cand sunt reinviate traditii medievale. Istoria palpita si in Museo della civiltà contadina (Muzeul vietii agricole), pe care l-am vizitat avandu-l drept ghid chiar pe directorul institutiei, Salvatore Ravalli. Un muzeu in care aveam sa descoperim cat de greu traiau agricultorii niscemezi cu numai cateva decenii in urma. Dar, spunea Salvatore Ravalli, "greu­tatile vietii nu pot fi depasite daca nu exista convingere, tenacitate, dragoste pentru lucrurile in care crezi. Asa a fost si cu inceputurile muzeului nostru, pe care il datoram regretatului Angelo Marsiano, fervent sustinator al proiectului initiat de Lions Club. Astazi, muzeul este un important centru turistic, cu facilitati culturale puse la dispozitia tuturor. El este structurat astfel incat sa poata promova, pe sectiuni, diverse activitati educative, de la publicarea cerce­tarilor realizate sub auspiciile lui, pana la organizarea de expozitii, parteneriate cu scoli sau alte muzee.

Doua retete niscemeze
Si pentru ca viata nu exista in afara hranei, si pentru ca Niscemi inseamna, inainte de toate, anghinare, se cuvine sa va prezentam mai departe si cateva retete locale. Pentru "Carciofi ripieni alla villana", de exemplu, an­ghinarea se curata frumos, eli­minandu-se frunzele exterioare, dupa care se taie in jumatati. Se prajeste aparte, intr-o tigaie cu putin ulei, o cantitate oarecare de pesmet, care apoi se amesteca bine cu patrunjel verde taiat fin si usturoi tocat. Se umplu anghinarele si se asaza una langa cealalta in cratita. Se adauga putina apa cu sare, se toarna ulei si se lasa sa fiarba o ora la foc mic. Mai simpla, insa, este reteta de "Carciofi alla griglia". Anghinarea se taie in jumatati, se curata de spini si se umple cu patrunjel si usturoi tocat, asezonate cu sare, piper si ulei. Se pun anghinarele pe gratar, iar dupa ce s-au facut se sevesc stropite cu suc de lamaie, ulei de masline si oregano maruntit.

Muzeul din Niscemi
Gazduit intr-o cladire din secolul al XIX-lea, Muzeul Vietii Agricole din Niscemi are un patrimoniu de peste 2.000 de obiecte, prezentate dupa cele mai moderne principii ale muzeologiei etnografice. Muzeul este un instrument util de revigorare a interesului pentru traditiile locale, exponatelor alaturandu-li-se o serie de fotografii care ilustreaza viata locala in ultima suta de ani.

×