x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muzica si gastronomia

Muzica si gastronomia

de Anna Borca    |    27 Sep 2006   •   00:00
Muzica si gastronomia
BUCATARIA DE ALTADATA
O delicatesa dulce, cu numele "Elena", ajunsese, in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, obsesia placuta a gurmanzilor parizieni. "Parintele" ei era, dupa unele opinii, un necunoscut: Auguste Escoffier. Nimeni altul decat celebru creator gastronom de mai tarziu.

Care este povestea acestui desert? In 1864, la "Th...atre des Vari...t...s" din Paris, a avut loc premiera operetei "Frumoasa Elena" de Jacques Offenbach. Dirijor si compozitor francez (1819-1880), de origine germana, el a compus operetele: "Orfeu in Infern", "Frumoasa Elena", "Barba albastra", "Viata pariziana", "Pericola" si opera "Povestirile lui Hoffman".

Incantat de spectacol, tanarul cofetar Escoffier (avea doar 18 ani), iubitor al muzicii, a creeat "sub bagheta sa" o dulcegarie culinara, dedicata Elenei, eroina principala. Era doar inceputul unor astfel de "productii". Sa reamintim doar un exemplu: in anul 1892 (Escoffier avea 46 de ani) pentru renumita cantareta Nelli Melba, ce interpreta rolul principal in opera "Lohengrin" de R.Wagner, a creeat cunoscutul desert "Peches Melba" (Piersici Melba).

INSPIRATIE. Ce l-a inspirat pe gastronomul francez? Tema operetei lui Offenbach. Ea se bazeaza pe un mit antic grecesc, despre Elena din Troia, "cea mai frumoasa dintre muritoare", fata lui Zeus si a Ledei. O femeie a carei fascinatie a provocat razboiul din Troia, iar mai tarziu a devenit sursa de inspiratie pentru poeti, pictori, muzicieni si… gastronomi.

De ce desertul "Elena" contine para, cand, in mod normal, ar fi trebuit sa fie marul? Doar mitul despre Elena, Paris si razboiul din Troia este legat de istoria marului din gradinile Hesperidelor, cunoscut si ca marul discordiei! Muritorul Paris daruieste marul de aur, inscriptionat cu un singur cuvant "Kalista" (Celei mai frumoase), Afroditei, care ii promisese de sotie pe cea mai frumoasa dintre pamantene, Elena. Un desert din fructe dedicat Afroditei ar fi fost de neinchipuit fara mar. Dar pentru Elena, maestrul Escoffier a crezut de cuviinta ca para este cea mai potrivita, considerand-o regina fructelor.

DESERT "ELENA"

  • INGREDIENTE: doua pere mari, 100 g ciocolata, 200 ml frisca, 500 g inghetata de vanilie, o lingura cu zahar, un baton de scortisoara, zeama de lamaie, 125 ml apa.
  • PREPARARE: Se pregateste un sirop. Apa cu zaharul, batonul de scortisoara si zeama de lamaie se pun la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote. Perele se spala, se sterg, se taie pe din doua si li se scot semintele. Apoi se inabusa putin intr-o tigaie si se pun in siropul pregatit. Ciocolata se rupe in bucati si se topeste, la foc mic, impreuna cu frisca, amestecand mereu. Dupa aceea se ia de pe foc si treptat se toarna cateva picaturi de coniac. Jumatatile de para se asaza in cupe speciale pentru desert, se pune inghetata de vanilie, peste care se toarna sosul de ciocolata. Se orneaza cu flori zaharisite de violete.

    PERE CU ALUNE SI PARMEZAN

  • INGREDIENTE: 4 pere zemoase, 150 g parmezan, 100 g alune.
  • PREPARARE: Perele se spala si se taie felii. Parmezanul se taie tot felioare, iar alunele se prajesc un pic. Se ia o farfurie si se pun la mijloc feliile de parmezan. Se asaza in jurul lor bucatile de pere. Se presara alunele. De obicei, acest preparat se serveste impreuna cu un vin rosu aromat.
  • ×
    Subiecte în articol: elena