x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Natura statica in bucatarie

Natura statica in bucatarie

de Carmen Dragan    |    12 Iul 2006   •   00:00
Natura statica in bucatarie
CULTURA SI PIPER
Flori, peisaje, manastiri, fantana, exterioare si interioare de case taranesti, toate imortalizate in uleiuri pe panza, le-am regasit in "camera magica" a Galeriei Ana, galerie si magazin de antichitati din Bucuresti. Intr-un spatiu atipic pentru o expozitie de pictura contemporana - printre vase de S"vre si seturi de argintarie - si-au dat intalnire iubitorii de frumos, oameni din lumea artelor plastice, dar si oameni obisnuiti. Picturile apartin artistului Dumitru Bezem, venit din tinutul Neamtului, din Tarcau. Este absolvent al Facultatii de Arte Plastice din Iasi si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Debutul sau expozitional a avut loc in anul 1970. Au urmat numeroase expozitii in tara si in strainatate: in Piatra-Neamt, Suceava, Bucuresti, dar si in Paris, Strasbourg, Olanda etc. In 1998 lua premiul pentru pictura "Aurel Baesu".

TRADITIE. In deschiderea expozitiei, criticul de arta Marius Tita ne-a introdus in universul picturilor "in stare pura". Preocupat de emotie si atmosfera, pictorul Dumitru Bezem incearca sa puna in valoare ceea ce este atat de viu si de subtil in jurul sau. "Sunt ancorat in ceea ce se numeste traditie", ne spune Bezem, dar nu putem sa nu remarcam si modernitatea subiectelor sale. Intrebat daca se incadreaza intr-un curent, acesta ne raspunde: "Cochetez cu multe dintre tendintele de astazi, mai putin cu cele care anuleaza gestul".

CULORI DIN BUCATARIE. Ne atrag atentia doua picturi: "Natura statica cu vanat" si "Natura statica: peste". Ne amintesc de mesele pregatite acasa, in familie. "Imi place sa gatesc, dar nu v-as servi cu mancarurile preparate de mine", ne trezeste vocea maestrului. Cele doua picturi pe care le-am remarcat tradeaza gusturile culinare ale pictorului: mancaruri simple, care sa contina obligatoriu legume, mancaruri traditionale cu multe condimente, peste si vin rosu.

Combinatii de culori calde si reci, in tonuri si nuante, creeaza spatii calme si cunoscute dintr-o "bucatarie plastica" armonioasa. Sunt spatii pe care doresti sa le regasesti in tumultul unei vieti agitate, pentru ca ele amintesc de copilarie, de familie, de tot ce e sfant.

CARTEA CU MIRODENII
Retete la cutie/Enciclopedia RAO/2006/traducere din limba germana de Gabriela Muntean
Citind pe cutie "Retete" te astepti sa vezi inauntru meniuri in pastile, ca la astronauti. Desi nu sunt pastile, imi place cum gandesc cei de la RAO: ultima lor isprava editoriala gastronomica are forma a patru cutii din aluminiu continand fiecare 50 de retete tiparite. O reteta e ca o carte de joc de tarot: pe fata - poza bucatelor si ingredientele; pe spate - secretul prepararii. Prima cutie se dedica grabitilor: 50 de feluri in cate 15 minute. Vreti "caprese cu rucola"? Va uitati la ceas si aveti imediat "caprese cu rucola". Daca v-ati cumparat mozzarella, rucola si creson. Altfel, va faceti timp si gatiti, vreo 40 de minute, ceva din cutia a doua: alimente la Wok. Wokul e o tigaie chinezeasca, avand fundul bombat si pereti inclinati, buna pentru prajit la foc mare, cu ulei putin. Retete dietetice mai gasiti in cutiuta a treia, din care va recomand un "pot au feu" sau in cutiuta a patra, care ascunde 50 de salate uimitoare: aisberg, scortonera, ratatouille, fitness, sparanghel si muncheneza… Si, daca va lasa inima sa-mprumutati si altcuiva retetele, ramanand doar cu cutia, nu disperati: ati gasit locul ideal in care sa depozitati ceai, condimente si verdeata. Chiar si pastilele pentru cap… (Tudor Cires)

×