x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De ce avem nevoie de cartofi?

De ce avem nevoie de cartofi?

de Andreea Tiron    |    20 Ian 2024   •   07:00
De ce avem nevoie de cartofi?
Sursa foto: Hepta

Atunci când vrem să începem o dietă, unul dintre primele lucruri pe care le aflăm la o căutare pe internet este că ar fi bine să reducem consumul de carbohidrați și chiar să renunțăm la anumite alimente. De cele mai multe ori în capul listei sunt trei astfel de produse: zahărul (dulciurile), pâinea și cartofii. Dar oare chiar ar trebui să uităm complet de acestea?

Dacă legat de zahărul alb lucrurile stau destul de simplu, adică este total nerecomandat, ideea de a renunța total la dulciuri nu este neapărat una bună, pentru că avem nevoie de zaharuri pentru o bună funcționare, așa cum avem nevoie și de grăsimi și fibre. Iar aici v-am povestit cu ce înlocuim zahărul extrem de procesat.

În ce privește cartofii, aceștia au rolul lor într-un meniu echilibrat și, vă vine sau nu să credeți, au și beneficii pentru organism. Sigur, nu cartofii prăjiți în baie de ulei!

Potrivit cumvaplace.ro, cartoful a fost prima legumă cultivată  și dovezi arheologice în acest sens arată că provin din zona Peru-ului de azi și extrema de nord-vest a Boliviei, undeva între anii 8000 și 5000 î.Hr. Cele mai vechi rămășițe de tuberculi de cartofi verificate arheologic provin din situl de coastă Ancón (centrul Peru), datând din 2500 î.Hr. Faptul că de atunci cartoful s-a răspândit în întreaga lume și a devenit mâncare de bază în multe țări, ne spune că a fost mai mult decât prețuit și ar fi ideal să îi redăm și noi locul cuvenit în secolul al XXI-lea.

Fibrele, vitaminele, mineralele și substanțele fitochimice pe care le furnizează pot ajuta la prevenirea bolilor și pot aduce beneficii sănătății.

Beneficii nutriționale ale cartofilor fierți în coajă- o porție de 175 g

  • 119 kcal/509 kJ
  • 3.1 g proteine
  • 0.2 g grăsimi
  • 26.1 g carbohidrați
  • 1.9 g zahăr
  • 3.1 g fibre
  • 12 mg vitamina C

O simplă privire aruncată datelor de mai sus ne indică faptul că în ce privește caloriile, cartofii fierți nu sunt deloc de speriat. Sigur, dacă nu le adăugăm grăsimi suplimentare.

În ce privește raportul preț-beneficii, cartofii sunt de departe o alegere profitabilă, comparativ cu multe alte legume, motiv pentru care rămân un produs de bază în întreaga lume. 

Chiar dacă sunt în continuare blamați, merită să ne amintim că atunci când sunt fierți sau copți, cartofii sunt practic fără grăsimi. Tuberculii sunt bogați în amidon, dar contribuie cu mai puține calorii decât porția echivalentă de paste sau orez. În plus, spre deosebire de paste și orez, acestea contribuie cu micronutrienți utili, cum ar fi vitamina C, acid folic și potasiu. 

Cartofii au un conținut scăzut de proteine, dar proteina pe care o aduc oferă o bună răspândire a aminoacizilor necesari sănătății.

Pe lângă faptul că este o sursă bună de fibre, o parte din amidonul din cartofi este deosebit de benefic pentru flora intestinală. Același amidon este responsabil și de controlul zahărului din sânge. Studiile pe animale au asociat amidonul rezistent din cartofi cu o sensibilitate mai bună la insulină, o acumulare mai mică de grăsime și o creștere mai mică în greutate. Aici merită amintit faptul că puteți crește conținutul de amidon rezistent al cartofilor prin fierberea, răcirea și păstrarea lor la frigider înainte de a-i mânca.

Cartofii sunt, de asemenea, o sursă utilă de un tip de fibre numite pectină, care ajută la golirea lentă a stomacului, vă menține sătui pentru mai mult timp și ajută la scăderea efectelor glicemice ale unei mese. Nu în ultimul rând, cartofii au și un conținut important de antioxidanți, fiind o sursă de carotenoizi, inclusiv luteină și zeaxantină, benefice pentru ochi. 

Și dacă am pomenit de antioxidanți, este bine să nu uităm că ei conțin și vitamina C, care funcționează ca un antioxidant și ajută la prevenirea daunelor cauzate de soare, poluare și fum. 

Coaja cartofilor conține și quercetină, despre care am auzit destul de des în ultima perioadă, și care pare să aibă un efect antiinflamator și antioxidant care protejează celulele organismului de deteriorarea radicalilor liberi.

Deși ne-am obișnuit să curățăm cartofii de coajă înainte de a-i pregăti, poate este momentul potrivit să spunem că, dacă avem o sursă de cartofi crescuți în mod tradițional, într-un sol curat și nu din agricultură intensivă, putem să consumăm cartofii cu tot cu coajă. Sigur, îi spălăm și îi curățăm acolo unde este cazul, dar putem consuma cu încredere și coaja, mai ales la cartofii noi!

De câteva ori am menționat, deja, că există modalități de preparare a cartofilor astfel încât să beneficiem de proprietățile lor, nu să ni-i facem inamici: fierți (în coajă), piure, natur sau la cuptor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 
×
Subiecte în articol: cartofi retete dieta beneficii