x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nici o petrecere fara mici

Nici o petrecere fara mici

30 Ian 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
Nu lipsesc de la gratarele facute in aer liber… Nu lipsesc de la nici o petrecere in stil romanesc… Nu pot fi inchipuiti decat cu o bere rece alaturi. Mititeii sau micii sunt simbolul romanului dornic de distractie si de voie buna.
CRISTINA ANDREEA CATANA

UNIVERSALI. Chiar si pregatiti acasa, mititeii au un gust bun si pot fi pretext de distractie
Nostalgicii isi aduc aminte cu drag de zilele de targ, cand terminau cumparaturile cu cativa mici, serviti pe o bucatica de carton si cu mustar alaturi. Bucurestiul mai ales era un oras care, in ceas de seara, fremata de pasul celor care ieseau la o plimbare pe Calea Victoriei.

Gradinile de vara, cu mirosul de mititei, ii chemau sa le treaca poarta. Si nici nu se putea ca acestia sa nu fie insotiti de o halba de bere, de sunetul melancolic al unei viori si de surasul complice al unui ospatar.

CITADINI. Astazi, micii au ramas simbolul citadinului care vrea sa guste ceva in oras. O parte din traditia de a servi doi-trei mici dupa cumparaturi a ramas, insa acum este valabila si pentru orasenii care merg la piata. Nu exista un astfel de loc fara un gratar de mititei, cu mese inalte, la care nostalgicul se opreste sa guste mititeii, de pofta. "Eu mananc mici aici de 20 de ani. De fiecare data, cand trec pe langa gratarul de mici, ma opresc si gust", spune nostalgic nea Mitica.

VARA. O alta categorie de oraseni prefera sa prepare mititeii la picnic. Padurile si locurile de agrement din jurul oraselor sunt impanzite vara, la sfarsitul saptamanii, de gratare pe care micii sfaraie. Alaturi stau la adapost, in lazi frigorifice, sticle sau cutii de bere. Micii sunt simbolul distractiei si al bunei dispozitii.

Orice roman, fie el tanar sau trecut prin viata, asociaza ideea de petrecere cu mititeii si berea. Acum, ca este iarna, nu ne ramane decat sa ne luam niste pasta de mici si sa ne satisfacem pofta.

SFATURI
Daca nu aveti gratar, puteti aseza mititeii intr-o craticioara, dar turnati peste ei putin ulei si apa pana la jumatatea inaltimii lor. Se fierb pana se evapora apa si ramane doar uleiul. Mititeii se intorc usor de pe o parte pe alta, pentru a nu se prinde de fundul craticioarei. Se pot frige si pe foc direct, dar aveti grija ca flacara sa nu fie foarte mare. Riscati sa ardeti mititeii.

Pentru ca micii sa nu se stranga pe gratar si sa fie mustosi dupa ce s-au fript, pasta trebuie batuta, iar apa sau zeama de carne se adauga treptat.

Batand-o (dand cu ea de masa, de multe ori), pasta de mici inglobeaza mult mai multa apa decat amestecand-o pur si simplu. Este cel mai important secret al micilor.

RETETA TRADITIONALA
Ingrediente: 1 kg carne tocata de vaca, 250 gr de seu sau de carne de porc, o lingurita de bicarbonat, 10 catei de usturoi bine tocati sau presati, ienibahar si chimion pisat, piper, cateva linguri de zeama de carne, sare dupa gust.

Mod de preparare: Carnea se toaca de doua ori impreuna cu seul. Se adauga sarea, mirodeniile, usturoiul pisat, zeama de carne si bicarbonatul si se framanta totul cu mana timp de 15 minute, adaugand putin cate putin doua linguri de apa. Compozitia se framanta pana devine o pasta. Castronul cu carnea framantata se tine cinci-sase ore la rece. Apoi se iau cu lingura din tocatura cantitati egale si se formeaza cu mana uda cilindri de mititei. Inainte de a fi asezati pe gratar se ung bine cu ulei, iar in timpul frigerii se ung cu o pana cu zeama de carne, amestecata cu putin ulei.
×
Subiecte în articol: gastronomie mititeii