x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nuante in bucatarie

Nuante in bucatarie

10 Noi 2004   •   00:00

CULOARE SI MANCARE

VANDA IONITOIU

Click pentru a mari imaginea
Primii care au facut asocierea dintre mancare si culoare au fost egiptenii, care isi amenajau camerele in care luau masa cu sticla colorata si bucati de matase in diferite nuante. Ulterior s-a dezvoltat o adevarata stiinta care ne invata ce culori sunt recomandate cand vine vorba de dieta si alimentatie. Oare nu ne-am intrebat niciodata cum de sunt zile in care abia ne atingem de hrana si zile in care dam iama in frigider!? Ei bine, culorile alimentelor si ale mediului in care mancam iti pot deschide sau distruge pofta de mancare.

Despre albastru se stie ca este o culoare rece, dar cati dintre noi stiu ca alegerea unei farfurii albastre pentru masa diminueaza considerabil apetitul? Medicii se folosesc de culoare in tratarea bulimiei, pentru ca are un rol important in evitarea atacurilor de supraalimentatie. Explicatia fireasca a acestui lucru este absenta culorii in mancarea naturala, care daca este asa, inseamna ca este stricata sau toxica.

Albul este poate cel mai des intalnit in alimentatie. Daca de cele mai multe ori salatele de rosii in culorile lor turbate te agita, adaugati putina branza rasa sau cateva lingurite de iaurt si va veti simti la scurt timp ceva mai calmi. Dar de ce sa nu recunoastem, cat o fi el de calmant, albul e monoton si plictisitor, chiar si in alimentatie! Asa ca la orezul fiert se poate asorta perfect o salata verde din castraveti si marar. Sparge monotonia si este linistitoare fiind folosita des in arta culinara.

Si sa nu va mirati cand veti constata ca intensul portocaliu este una dintre cele mai prezente culori cand vine vorba de mancare. Alaturi de rosu, acesta stimuleaza apetitul si face ca produsele sa para usor de digerat. Un platou de portocale asezat undeva in camera sau cativa morcovi rasi in ciorba energizeaza atmosfera si au pofta de mancare. Nu este neobisnuit ca portocaliul sa se regaseasca in restaurante, pentru ca da o senzatie reconfortanta si te imbie sa-ti prelungesti sederea. Chiar daca nu ne-am fi asteptat, alimentele de culoare galbena au proprietati de reglare a activitatii din stomac si de combatere a indigestiei. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca te inveseleste imediat si te indeamna sa gusti din ce-i in farfurie.

ASA DA

Incercati sa evitati "plictiseala" din farfurie cu foarte multa verdeata: invioreaza si da gust mancarii. Iar daca vreti un barometru al foamei dumneavoastra, alegeti o farfurie galbena. Veti sti exact cand ati trecut in tabara gurmanzilor.

ASA NU

Nu amestecati prea multe culori la masa! O tarta multicolora mancata dintr-o farfurie albastra, asortata cu un servet rosu, da o senzatie de disconfort. La fel cum si portocaliul in exces, alaturat unei culori reci, v-ar putea parea respingator.

Pilaful cu flori al amorezilor

Exista multe retete care se folosesc de galbenul din natura, indiferent de natura lui. Chiar daca e vorba de o floare precum... galbeneaua! Daca aveti curaj, puteti incerca o reteta de pilaf cu galbenele, supranumit si "pilaful indragostitilor" datorita metodei inedite de preparare si prezentare. Pentru acesta aveti nevoie de doua linguri de unt, jumatate de ceapa taiata cubulete, o cana de orez crud, usturoi, sare, doua cani de apa, putine stafide, trei linguri de petale de galbenea tocate marunt si 1 galbenea intreaga. Mai intai topiti untul intr-o tigaie si il amestecati cu ceapa pe care ati rumenit-o usor. Adaugati orezul, sarea si usturoiul si amestecati pana cand orezul este acoperit de unt. Apoi amestecati in compozitie apa, stafidele si galbeneaua tocata. Se incalzesc toate pana la fierbere, apoi se acopera cu un capac si se lasa la foc mic vreo 20 de minute. Cand este gata se toarna intr-un vas si se orneaza cu petalele de galbenea. Este cu siguranta o mancare de efect cu care va veti da gata iubitul sau musafirii. Si nu uitati cand mergeti la piata sa aveti grija sa va colorati cat mai variat camara... nu se stie ce stari veti avea!
×