x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O academie a vieţii sănătoase şi lungi

0
Autor: Tudor Cires 21 Oct 2010 - 00:00
O academie a vieţii sănătoase şi lungi
"Toate au legătură cu modul de hrană. Monahii mănâncă multe salate, legume, chiar dacă fac 10 ore slujbe, nu obosesc. Contează mult să mănânci devreme. Aceasta e reţeta ideală de sănătate a călugărilor la Muntele Athos"
părintele Epifanios

Dacă nu l-aş mânia pe Dumnezeu, m-aş declara fan Călugărul Epifanios. Este monahul cel mai de succes de la Sfântul Munte, căruia îi port una dintre cele mai frumoase amintiri din călătoria mea. În cei peste 30 de ani de când trăieşte în chinovie, părintele a învăţat nu doar rânduiala rugăciunilor, 10 ore pe zi, fără milă, ci - lucru mai puţin obişnuit - şi arta bucătăriei monastice şi a producerii vinului din struguri. Numele său e scris pe coperta celei mai vândute cărţi de bucate călugăreşti, iar chilia Mylopotamos, unde e "gheronda" (călugăr superior), produce, sub aceeaşi denumire, vinuri albe şi roşii vândute în Grecia şi în lume.

Chipul său carismatic ar putea da fiori vreunei nostalgi­ce domniţe, din iscusinţa mâinilor sale s-ar putea hrăni la ma­să 1.000 de oameni, iar ambiţia lui de a reînvia, pe Mun­te, pod­goria Sfântului Athanasie face să rodească viile. Ce­lor ca­re-l obosesc cu întrebări lumeşti le spune povestea vestitului filosof din Alexandria pe care Avva Athanasie nu l-a pri­mit la el decât după ce s-a lepădat de trufia de a fi "cineva".


POVESTEA VINULUI
Cu rugăciune şi credinţă în Dumnezeu. Aşa ne-a gătit părintele în cuhnia Mylopotamosului. Era zi de dezlegare la peşte şi am avut parte de un meniu compus dintr-un file fiert în apă scăzută, la foc mic, în cuptorul cu lemne (am văzut că, aparte, a făcut un sos din ceapă şi roşii fierte în puţină apă), salată grecească (horiatiki) cu roşii, castraveţi, ardei, măsline, ulei, oregano şi feta. Bineînţeles, am avut parte şi de câte un prietenesc pahar de ouzo şi de vin alb de Mylopotamos. De la părintele Epifanios am aflat că anul acesta, la 28 august, de Sf. Maria (stil vechi) a pregătit, la praznicul Mănăstirii Iviron, 1.350 de porţii de mâncare şi că printre pelerini au fost şi 200 de români. "Filosofia noastră, a călugărilor", povesteşte părintele Epifanios, "este următoarea: începem cu Dumnezeu şi terminăm cu Dumnezeu toate ce le facem. Restul sunt de importanţă secundară. Scopul nostru principal este rugăciunea către Dumnezeu."

Vădit mulţumit de laudele noas­tre la adresa vinului pe care-l face, părintele a acceptat să ne spună câteva dintre secretele celebrităţii acestei licori, spre disperarea bunului meu însoţitor, părintele român Pe­tronius, care şopteşte în barbă: "Vorbitul în timpul mesei e boală sigură!"... Trec peste remarca aceasta şi ascult povestea vinului. "Vinul de Mylopotamos cuprinde două soiuri: muscat de Alexandria şi roditis. Roditis e un soi autohton, grecesc. Cantitatea de struguri este controlată. Las numai 1.000 kg de struguri, pentru că dacă aş lăsa mai mult, vinul iese mai slab. În vinul acesta nu se mai regăseşte nici o rădăcină din cel existent pe timpul Sf. Athanasios."

În schimb, la Mylopotamos se cultivă un soi roşu, care a avut continuitate în Sf. Munte, "limnyo". Despre el aminteşte Homer. Când au cucerit Troia, grecii au stat 10 ani acolo şi au sărbătorit; aşa au început să care vinul din Athos pentru petreceri.
"Mai vreţi puţină mâncare?", întreabă părintele... Da. Şi, încă o cană cu vin!...


CUM GĂTEŞTI O MIE DE PORŢII?
Mă uit la cratiţa în care a gătit el mâncarea. Ar trebui să scriu cu majusculă. Aşa: CRATIŢA. Are o diametrul de 1,60 m. În cuptorul cel mare de la Mănăstirea Iviron încap 18 cra­tiţe dintr-astea. În 18 cratiţe încap 1.000 de porţii. În ajun, mănăstirea a cumpărat 1.800 kg de peşte şi 600 kg de caracatiţă. Dintre felurile de mâncare pregătite, părintele aminteşte de "htapodi" (caracatiţă) cu macaroane: 52 kg de macaroane şi 400 kg de caracatiţă, de atât a fost nevoie pentru 1.000 de persoane.

Părintele Epifanios a gătit foarte mult, în Sfântul Munte. Poate sute de mii de porţii, cine stă să le numere. Reţetele sunt şi ele mai mult de o sută. Le-a strâns într-o carte, grupându-le după ingrediente, cu peşte, cu fructe de mare, cu legume, cu paste făinoase. "Baza, aici, e fasolea şi lintea", ne spune şi părintele Petronius, care m-a însoţit la Mylopotamos de la Schitul Prodromu. "Cu 100 de ani în urmă, mona­hii, aici, mâncau mai multe buruieni ca azi. Din salatele lor nu lipseau urzica (horto) şi păpădia. Multe buruieni au dispărut, iar cele care au mai rămas nu mai ştim cum să le mâncăm. Azi, călugării athoniţi mai mănâncă în jur de 30 de ierburi."

Intervine şi părintele Epifanios: "Este o reţetă, în cartea mea, care se cheamă: blita. Multă lume se întreabă cum se mănâncă blita cu dovleci. E însă o mâncare foarte bună. Muntele Athos este o academie a vieţii sănătoase şi lungi. Un proverb indian spune că omul îşi sapă singur groapa, cu dinţii: cu cât mâncăm mai mult, trăim mai puţin. Cum îşi poate prelungi viaţa omul? Printr-o hrană corectă! Am cunoscut aici un călugăr care a murit la 108 ani. Era normal, sănătos. A venit în Sfântul Munte la 1918... Să ai o viaţă fără stres - asta e altă condiţie a longevităţii. Călugării din Sfântul Munte ţin post. Toate au legătură cu modul de hrană. Monahii mănâncă multe salate, legume, chiar dacă fac 10 ore slujbe, nu obosesc. Contează mult să mănânci devreme. Aceasta e reţeta ideală de sănătate a călugărilor la Muntele Athos."

Din când în când, părintele Epifanios vorbeşte în pilde. "S-a dus din Egipt în Palestina un călugăr care era scriitor şi mare filosof. S-a dus la cuviosul Pimen, care avea mare renume, avea mulţi ucenici. Şi le-a spus Sfântul Pimen ucenicilor: «Vreau să văd pe cel care a venit acuma şi să discut lucruri duhovniceşti». A intrat la Pimen şi, după două minute, i-a spus sfântul: «Du-te». Când a ieşit afară, călugărul l-a certat pe ucenic: numai două minute? Şi s-a dus ucenicul şi l-a întrebat pe părintele Pimen: «De ce l-ai ţinut numai două minute?». «De ce să-l ţin? El vrea să filosofeze. Putea să mă întrebe cum să mă eliberez de patimi, nu să filosofeze. Filosofie ştie toată lumea.» Se întoarce după aia filosoful la Pimen şi-l întreabă: «Cum să mă eliberez de patimi?». Sfântul l-a îmbrăţişat şi după aia au stat trei zile şi trei nopţi şi au vorbit despre eliberaterea omului de patimi. Şi n-au mâncat şi n-au băut trei zile şi trei nopţi. O altă pildă: S-au dus nişte filosofi din Alexandria la Sfântul Antonie, auzind de renumele lui, că avea 10.000 de ucenici. Au întrebat unde e chilia lui Antonie (care a trăit 107 ani). «Cine sunteţi voi?», i-a întrebat Sfântul. «Suntem profesori de filosofie şi să ne spui ce îi înveţi pe ucenicii tăi?» Sfântul Antonie le-a spus atunci: «Aveţi un mod de viaţă simplu, dar vă lipseşte un sigur lucru». «Care?» «Smerita cugetare. Voi nu vă consideraţi simpli oameni păcătoşi, ci profesori de filosofie»."
Citeşte mai multe despre:   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon: ”Vino și tu să simți ceea ce alții pot doar să vadă!”

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon: ”Vino și tu să simți ceea ce alții pot doar să vadă!”
Galerie Foto Răzvan și Dani vor fi și în cel de-al zecelea sezon alături de cei care își doresc să câștige X Factor, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting!...

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților
Galerie Foto Noul sezon Asia Express pornește pe Drumul Împăraților cu un nou prezentator. Irina Fodor este cea care preia coordonarea celor 9 perechi de vedete plecate în aventura vieții lor. „Când producătorii m-au...

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion
Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa a dus la creșterea cererii de bilete de avion. Astfel, în ultimele săptămâni, s-au majorat vânzările de bilete de avion către Marea Britanie, Italia,...

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”
Galerie Foto Luni, 17 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 23.10. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă ed...

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star revine, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, cu un nou și sezon și cu cei mai talentați copii ai României.             În...

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...
Serviciul de email marketing furnizat de