x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O călătorie în munţii de unde poţi atinge norii

0
Autor: Simona Chiriac 21 Ian 2010 - 00:00
O călătorie în munţii de unde poţi atinge norii Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

În Alpii francezi, în regiunea Savoia, eşti mult mai aproape de cer. Înconjurat de zăpadă şi mângâiat de soare, oricare turist se simte un privilegiat al sorţii care are parte de un domeniu schiabil absolut fantastic (care se deschide la sfârşitul lui februarie şi se închide de abia în aprilie), cu mii de kilometri de pârtii croite parcă special în funcţie de îndemânarea fiecăruia, cabane din care nu lipsesc şemineele, vinul fiert şi preparatele emblematice ale bucătăriei franceze, oamenii prietenoşi şi surprizele de tot felul.



Patria schiorilor
Închipuiţi-vă staţiuni de munte - precum Chamonix, Rissoul, Les Orres, les 3 Valles, Les 2 Alpes sau Bride les Bains - cocoţate la peste 1.500 de metri, înconjurate de cei mai înalţi munţi din Europa. Gondole, teleschiuri, telecabine şi chiar lifturi care asigură accesul la pârtiile aflate la 2.000, 3.000 de metri, acolo unde se avântă caprele negre. Puncte de observaţie, cum ar fi la Aguille de Midi (la 4.300 de metri), de unde poţi pândi apusul soarelui în spatele bătrânului Mont Blanc. Gheţari la peste 3.000 de metri în care cobori cu... metroul, sfredelind măruntaiele pământului. Sau poate o alunecare pe schiuri sau snowborduri (pentru cei mai temerari sportivi) pe "Marea de gheaţă", oceanul de sticlă încremenit aparent pe coasta muntelui. Sate tradiţionale, cu ateliere vechi de ceramică, ţesătorie sau pielărie, dar şi crame cu vinuri obţinute din struguri încăpăţânaţi să crească doar la umbra muntelui. Toate acestea într-o singură regiune, unde Alpii fac legătura între Franţa, Elveţia şi Italia, la mai puţin de trei ore de zbor de România...

Itinerarii culinare

Şi după ore de schiat sau pur şi simplu de "îmbrăţişat" muntele, oricine poate fi iniţiat în tainele bucătăriei montane. Restaurante cu tradiţie unde încă se mai aşază pe mese bucatele din vremea când "bunicile erau copile şi găteau în bucătăriile din vârf de munte". Preparate hrănitoare, cât să suplinească efortul depus pe pârtii, gustoase şi extrem de simple. Tarte cu reblochon şi şuncă (nu trebuie uitat că francezii excelează în tehnica obţinerii brânzeturilor, alpajele alpine fiind astăzi destinaţii turistice de sine stătătoare), supe ţărăneşti - aşa-numitele "pot-au-feu", o combinaţie irezistibilă de morcovi, napi, cepe, varză, cartofi, jambon şi cepe înţepate cu cuişoare -, urmate de platouri cu diverse sortimente de brânză şi foitaje cu fructe de pădure.

Rodul muntelui
Cele mai delicioase preparate montane au la bază cartofii. Deşi reţetele sunt simple, cu greu le veţi putea reconstitui pe plaiurile mioritice. Cartofii din Alpi au un anumit gust şi prospeţime. Un om al muntelui îţi va povesti cum în copilărie, la stână, se coceau iarna cartofi deasupra unui foc din conuri de brad. Sub crusta fierbinte, ieşea la iveală miezul cu parfum de munte. Cartofii gratinaţi reprezintă una dintre cele mai emblematice reţete pentru Savoia. Un vas de lut ce păstrează încă urmele pârjolirii în foc se unge cu unt. Se presară un strat generos de brânză Beaufort rasă, apoi unul de cartofi tăiaţi în felii subţiri. Se presară sare, piper şi nucşoară pentru a se obţine o aromă interesantă. Urmează un strat de brânză, unul de cartofi, iar la final încă unul de brânză. Se toarnă supă de pui, având grijă ca aceasta să ajungă până la fundul vasului. Se mai rade brânză, apoi se aşază din loc în loc cubuleţe de brânză. Se lasă în cuptor la 180 grade C timp de o oră şi se serveşte alături de friptură şi salată. Brânza Beaufort este specifică regiunii Savoia, asemănându-se ca textură şi gust cu cea de Gruyčre. Se ţine în cămările din Alpi între şase luni şi un an pentru a căpăta gustul şi aroma persistente.

Les Rissoles, un fel de gogoşi ce însoţesc iarna zilele de duminică, dar şi sărbătorile, sunt pregătite de femeile din Alpi special pentru cei care le vor trece pragul. Se face un aluat franţuzesc (făină, ouă, zahăr, sare, unt, apă călduţă), parfumat cu esenţă de portocale, se taie în pătrate şi în mijlocul fiecăruia se pune o linguriţă cu dulceaţă. Se împăturesc şi se lipesc marginile, apoi se prăjesc în baie de ulei. La sfârşit se pudrează cu zahăr şi vor însoţi visele tuturor copiilor.

Pârtii... "gurmande"
Un alt mod de a face cunoştinţă cu bucătăria franţuzească. În luna martie, la Val d'Isere, maeştrii bucătari la restaurante cu stele Michelin vor lua locul schiorilor pe pârtiile din Alpi. Ei vor pregăti reţete ce folosesc integral ingrediente naturale, "prietenoase" cu mediul înconjurător. În acelaşi timp, turiştii sunt invitaţi să ia lecţii de gătit, descoperind astfel că Alpii au... savoare. La concursul "Lingura de Aur", 16 femei vor încerca să demonstreze, pregătind un meniu pentru opt persoane în doar trei ore, că arta culinară nu este un domeniu în care excelează doar bărbaţii.

Dejunul schiorului

În orăşelele de munte, magazinele care vând produse de panificaţie sunt absolut geniale. Multe dintre sortimentele de pâine pot înlocui uşor un fel principal, cum ar fi bagheta cu ceapă, măsline şi şuncă. Sau un desert - "Pâinea schiorului", cu fructe uscate, stafide şi scorţişoară (poate cel mai bun desert pe care l-am încercat vreodată). În acelaşi timp, pentru schiorii care nu se îndură să părăsească pârtiile pentru a coborî la cabane, tot aici pot găsi supe la sticlă. Compoziţii cremoase ce includ toate legumele. Vitamine şi energie la... pachet.

Croűte savoyarde

Este un preparat tradiţional pe care îl puteţi comanda la oricare dintre restaurantele aflate în apropierea pârtiilor. Se serveşte obligatoriu în vase de lut, compoziţia sfârâind şi împrăştiind în jur arome cărora cu greu poţi să le rezişti. În acelaşi timp, este un preparat foarte hrănitor, suficient cât să-i remonteze pe schiorii care şi-au dat întâlnire cu muntele. Pentru a pregăti patru porţii sunt necesare 8 felii de pâine, 8 felii de jambon, două ouă, 50 g de brânză Gruyčre, 25 g smântână, sare, piper, nucşoară. Într-un vas se amestecă brânza rasă, ouăle şi smântâna. Când s-a omogenizat se presară sare, piper şi nucşoară. Se prăjesc feliile de pâine pe ambele părţi, iar bucăţile de şuncă se lasă într-un vas cu vin sec timp de 30 de minute. Se pun feliile de pâine în vasul uns cu unt şi se aşază deasupra jumătate din compoziţia de brânză, apoi feliile de jambon. Se acoperă cu crema de brânză, se sparge un ou şi se lasă în cuptor la foc iute până când se rumeneşte deasupra, iar oul este bine făcut.

5509-111680-dsc_8162.jpg

În miez de gheţar
În Les 2 Alpes, la 3.200 de metri, intri în patria gheţurilor veşnice. Coborând 30 de metri până la "Grota de gheaţă", ai sentimentul că te afli în pântecul pământului. Temperatura de aici e plăcută (cele -9 grade C sunt confortabile faţă de cele -15 grade cât sunt deasupra), iar sălile săpate cu trudă adăpostesc... sculpturi. În această iarnă venise rândul dinozaurilor să fie încastraţi în gheaţă.

Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de