Filmul este povestea unei fete de 16 ani sedusă de un bărbat de 35. Poate nu ne frapează o astfel de poveste acum. Dar "An Education" are loc la începutul anilor '60, într-o suburbie a Londrei, într-o familie cu un tată tradiţionalist, care tot ce îşi doreşte pentru fiica lui este să obţină o educaţie de calitate la Oxford şi apoi să se căsătorească decent.
Fiica în cauză, Jenny, este inteligentă, plină de umor şi pasionată de muzică şi artă, însă nerăbdătoare să se maturizeze. Plictisită de băieţii de la şcoală, Jenny îşi caută un egal intelectual care "să ştie multe despre multe". Şi apare David, un bărbat şarmant, care îi oferă exact ce are nevoie: o discuţie inteligentă, concerte, restaurante. Ba chiar o duce de ziua ei la Paris. Treptat, fata vede că tot ce vrea ea de la viaţă poate fi realizat cât ai bate din palme. Aşa că nu mai vede rostul anilor de muncă pe care ar mai trebui să îi petreacă învăţând. Dar pe măsură ce descoperă cât de parşivă este lumea în care a intrat realizează că nu poate face totul pe scurtătură.
Filmul este o extraordinară poveste de maturizare. Jenny este fata deşteaptă, care vrea să simtă viaţa, nu să o aştepte să înceapă. Actriţa Carey Mulligan, care poate fi comparată cu Audrey Hepburn, are o prestanţă uimitoare. Ea duce filmul: orice schimbare care are loc la nivelul exterior al filmului se petrece mai întâi la nivelul psihologic al personajului. Deşi trece printr-o dramă, Carey reuşeşte să o facă pe Jenny să fie amuzantă şi puternică şi să profite de orice situaţie ivită pentru a învăţa, pentru a-şi crea o educaţie.
INTERMEZZO AL MATURIZĂRII
Momentul mesei apare în film ca fiind intermezzo al maturizării. La început masa este momentul în care se discută viitorul lui Jenny, apoi devine locul în care Jenny experimentează societatea şi începe să guste din maturitate, ca la sfârşit să fie momentul în care află că a fost acceptată la Oxford.
Morcovi cu cidru
Această metodă de pregătire a morcovilor este tradiţională în Marea Britanie, fiind inclusă în categoria metodelor de conservare, deoarece, astfel preparaţi, morcovii pot fi păstraţi multă vreme, prezervând cât mai mulţi nutrienţi posibil.
Ingrediente: 75 g unt, 675 g morcovi tineri, fasonaţi, sare, 125 ml cidru, 60 ml smântână nefermentată, câteva picături de zeamă de lămâie, piper.
Preparare: Pune 25 g de unt la topit într-o cratiţă, adaugă morcovii şi lasă-i să se înmoaie la foc mic, timp de 10 minute, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Toarnă peste ei 100 ml apă caldă, în care ai dizolvat sare, după gust. Acoperă cratiţa cu un capac şi lasă să fiarbă înăbuşit 10 minute, la foc mic. Scurge zeama - pe care o păstrezi pentru a fi folosită mai târziu la alt fel de mâncare. Pune restul de unt într-o cratiţă curată. Adaugă puţin câte puţin smântâna şi cidrul, la foc mic, amestecând mereu. Când a căpătat o consistenţă cremoasă, adaugă zeama de lămâie, sare şi piper. Pune în tigaie morcovii, acoperă cu capacul şi lasă să mai fiarbă, la foc mic, 10 minute. Se poate servi cald sau rece.
Citește pe Antena3.ro