x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O filă din istoria culinară a Antichităţii

0
17 Oct 2007 - 00:00

Inchideţi pentru o secundă ochii şi imaginaţi-vă ce fel de măncare se servea la banchete sau din ce era compus meniul zilnic al grecilor şi al romanilor. Sunteţi pregătiţi pentru o asemenea incursiune istorică? Să-i dăm drumul!

Pentru a inţelege impactul civilizaţiei antice asupra tuturor realizărilor culturale viitoare ale Europei, trebuie să ne intoarcem la perioada mitologică. Vă propunem un joc al minţii. Inchideţi pentru o secundă ochii şi imaginaţi-vă ce fel de măncare se servea la banchete sau din ce era compus meniul zilnic al grecilor şi al romanilor. Sunteţi pregătiţi pentru o asemenea incursiune istorică? Să-i dăm drumul!

Preparate cu simţ estetic

In epoca clasică, se observă in regimul alimentar o tendinţă spre simplitate şi sobrietate. In general, grecii erau sobri in privinţa măncărurilor, majoritatea limităndu-se la două mese pe zi. Dimineaţa se serveau căteva bucăţi de lipie, inmuiate in vin, eventual căteva măsline şi smochine. Fireşte că regimul alimentar varia după posibilităţile economice ale fiecăruia, precum şi după regiuni. In timp ce in bogata regiune a Beoţiei se mănca mult şi bine, Sparta era renumită pentru "ciorba neagră" (ca fel de măncare obişnuit). Masa oamenilor de rănd se numea "maza", iar cea a aristocraţilor "artos". Bucătăria antică grecească s-a făcut remarcată prin simţul estetic al măncărurilor, dar şi al imbinării ingredientelor cu multă fantezie culinară.

Un ingredient de bază in preparatele greceşti era uleiul de măsline, care a devenit cu timpul indispensabil. Legumele erau consumate in orice moment al zilei, consumul de carne fiind moderat. Puţini erau cei care măncau carne in mod regulat, exceptănd situaţiile in care se impărţeau bucăţi de friptură din animalele sacrificate cu ocazia sărbătorilor. Băutura preferată era vinul diluat cu apă.

Delicatese

In ceea ce priveşte alimentaţia romanilor, aceasta nu se deosebea total de cea a grecilor. Baza alimentaţiei o reprezentau legumele. Varza, ceapa, lăptucile, frunzele de hrean, urzicile sau prazul erau legumele şi zarzavaturile care constituiau hrana majorităţii populaţiei. Dacă ţăranii consumau carne de oaie şi de capră, carnea de porc putea fi apreciată numai de cei avuţi. Măslinele se consumau in cantitate foarte mare, proaspete sau conservate. S-au păstrat numeroase reţete şi informaţii privind bucătăria romanilor. In general, reţetele şi preferinţele lor (de pildă pentru carnea anumitor animale sau păsări) rămăn departe de gusturile lumii moderne.

De exemplu, carnea de porumbel era pregătită cu miere, curmale, piper, untdelemn şi muştar, iar unele specii de peşti erau gătite intr-un mod mai ciudat pentru gustul omului de azi: cu prune, marmeladă de caise sau piure de gutui.

Dar caracteristica acestei bucătării o constituie diferitele sosuri de peşte care puteau fi servite alături de alte preparate. Printre acestea se regăsea şi faimosul "garum", un ingredient foarte scump, pregătit din măruntaie şi bucăţi intregi de peşte gras amestecat cu plante aromatice. Totul era lăsat să fermenteze, să se descompună timp de o lună, după care din acest amestec se filtra preţiosul lichid, folosit şi la prepararea dulciurilor.

Vin cu apă de trandafir şi miere

Ingrediente: un litru de vin alb, 100 g de miere, apa colorată in care au stat petale de trandafir.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se serveşte rece.

Friptură de porc

Ingrediente: 2-3 kg de carne de porc, o ceapă roşie, 5 căţei de usturoi, sare, piper; pentru sosul marinat: un pahar de vin roşu sau alb, 1/2 ceaşcă de oţet, 4 linguriţe de miere, o linguriţă de coriandru, o cană de ulei, sare, piper.

Preparare: Se prepară un sos din ingredientele folosite pentru marinare. Se adaugă bucăţile de carne şi se lasă la marinat 12 ore. Se călesc intr-o tigaie cu ulei incins ceapa şi usturoiul tăiate mărunt şi apoi se adaugă carnea. Se sărează şi se piperează după gust. Se preincălzeşte cuptorul la 180ËšC şi se pune vasul inăuntru. Se lasă 15-20 de minute, apoi se adaugă 1/3 din sosul marinat. Se lasă la cuptor pănă cănd carnea capătă o culoare maronie.

Legume sălbatice

Ingrediente: 2-3 kg de legume sălbatice (ştir, urzică, andivă), 150 g muştar, 250 g ceapă uscată, 300 g ceapă verde, 1/2 cană de ulei de măsline, o legătură de mărar proaspăt tocat, o legătură de pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper.

Preparare: Se spală, se curăţă şi se taie legumele. Se pun apoi intr-o oală la fiert. Intr-o cratiţă cu ulei se căleşte ceapa şi se pune apoi in oala cu legume. Inainte de servire, se presară peste legume mărarul şi pătrunjelul. Se sărează şi se piperează după gust. Se serveşte cu vin.

Pui cu grău

Ingrediente: un kg de carne de pui, 50 g unt, o ceapă tăiată felii, un morcov tăiat, o frunză de ţelină, sare, piper, 500 g grău (sau orz) bulgur, 1/2 cană ulei de măsline.

Preparare: Se pun la fiert intr-o oală mare carnea de pui şi legumele, pentru aproximativ o oră. Se sărează şi se piperează după gust. După ce a fiert supa, se ia oala de pe foc. Intre timp, se pun la incălzit intr-o cratiţă uleiul de măsline şi o lingură de unt. Se adaugă apoi grăul bulgur şi se lasă să se rumenească bine. Se serveşte alături de carnea de pui. Pentru un plus de savoare se adaugă deasupra unt.

Varză cu sos de peşte

Ingrediente: 500 g peşte mic, o ceapă tăiată, căteva frunze de ţelină tăiate, 1/4 cană de vin roşu, 3 căţei de usturoi tăiaţi, sare, piper, 1/2 cană de ulei de măsline, 3 linguriţe de oţet.

Preparare: Se pun la prăjit intr-o tigaie cu ulei incins peştele, ceapa şi usturoiul. Se adaugă apoi vinul. Se prepară un sos din uleiul rămas, vinul, sarea şi piperul. Se serveşte cu varză călită.

Ficat de miel cu conopidă

Ingrediente: 500 g ficat tăiat, o ceapă tăiată felii, doi căţei de usturoi zdrobiţi, o legătură de pătrunjel proaspăt tocat, 1/2 cană de vin roşu, sare, piper, 1/2 linguriţă de chimen, 1/2 cană de ulei de măsline, două bucăţi de carne de miel.

Preparare: Se pun intr-o tigaie cu ulei incins ceapa şi usturoiul. Se adaugă ficatul tăiat, pătrunjelul şi chimenul. Se mai lasă 2-3 minute şi se stinge apoi cu vin. Conopida se spală şi se taie in opt buchete. Se preincălzeşte cuptorul la 180ËšC, apoi se pun bucheţele de conopidă in vas. Se lasă in cuptor 5-10 minute.

Citeşte mai multe despre:   intr-o,   carne,   carnea,   ulei,   piper,   măsline,   cana,   istorie culinara

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de