x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O lacrimă nestemată pe obrazul timpului

0
12 Sep 2007 - 00:00

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal.

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal. Aflată pe patul de moarte, aceasta i-a cerut impăratului să-i indeplinească trei dorinţe: să-i construiască un mormănt, să se recăsătorească şi să aibă grijă de copii.

Shah Jahan şi-a ţinut promisiunea şi, timp de 22 de ani, 20.000 de oameni au participat la ridicarea mausoleului. Materialele de construcţie au fost aduse din intreaga Asie pe spinările a 1.000 de elefanţi: marmură albă din Rajasthan, turcoaze din Tibet, agate din Yemen, jad din China, safire din Sri Lanka şi perle din Oceanul Indian. Peste 28 de tipuri de pietre preţioase şi semipreţioase dau strălucire acestui monument unic.

Legenda spune că impăratul a poruncit ca arhitectului să i se taie măinile şi să i se scoată ochii ca să nu mai poată realiza şi vedea vreodată o construcţie mai frumoasă. Clădirea din marmură albă strălucitoare este inconjurată de grădini ornamentale şi de făntăni arteziene. De asemenea, in funcţie de momentul in care il admiri, Taj Mahal arată altfel in fiecare zi şi in fiecare oră, ca şi cum ar trăi şi ar respira. La răsăritul soarelui marmura capătă o uşoară nuanţă roz, pentru ca spre seară să devină alb-gălbuie. Şi de fapt, după cum spunea poetul Edwin Arnold, Taj Mahal "nu este un monument de arhitectură, ci dragostea unui impărat incrustată in piatră".

Condimente şi mirodenii

Aromele puternice caracterizează cel mai bine gastronomia indiană. Şofranul, cardamomul, ghimbirul, chimionul, schinduful, cuişoarele, usturoiul, coriandrul, frunzele de dafin, scorţişoara, menta sau nucşoara sunt doar căteva dintre ingredientele, "secretele" care oferă bucatelor indiene un gust inconfundabil.

Tambli

Ingrediente: 4-5 ardei chile roşii, 3-4 căţei de usturoi, o jumătate de nucă de cocos, un tamarind de mărime mică, un sfert de cană de lapte bătut, sare, două căni de apă.

Preparare: Intr-un bol se mixează chile roşu, usturoiul, cocosul şi tamarindul. Se amestecă foarte bine cu laptele bătut, sarea şi apa. Se serveşte rece.

Pithale

Ingrediente: o jumătate de cană de făină besan (obţinută din năut), o jumătate de linguriţă de seminţe de muştar, o jumătate de linguriţă de şofran, un vărf de cuţit de pudră de asafetida, două linguri de ulei, doi ardei chile verzi, doi căţei mici de usturoi, o ceapă mică, o roşie mică, o jumătate de linguriţă de chile roşu pudră, sare, două căni de apă.

Preparare: Mai intăi se taie ceapa, roşia, ardeii chile şi usturoiul in bucăţi căt mai mici. Se amestecă făina besan cu o jumătate de cană de apă, căt să se obţină o compoziţie suficient de lichidă. Intr-o tigaie mai largă se incinge uleiul şi se adaugă seminţele de muştar. Cănd incep să bolborosească, se adaugă pudra de asafetida, şofranul, ardeiul chile, ceapa şi usturoiul. Cănd ceapa a inceput să capete o culoare aurie se adaugă roşia şi se mai ţine pe foc un minut. Se stinge cu apă caldă şi se presară sare, pudră de chile şi se amestecă foarte bine. Se mai lasă pe foc pănă se ingroaşă, aproximativ două minute. Se serveşte cu orez şi chappati.

Bhappa Doi

Ingrediente: o cană de iaurt, o conservă de 400 g de lapte condensat, 5 migdale, 10 boabe de fistic, 5 stafide, două căni de apă.

Preparare: Se amestecă intr-un blender iaurtul şi laptele condensat. Se adaugă migdalele, fisticul şi stafidele. Se mixează din nou. Compoziţia se pune intr-o formă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Un vas mai mare se umple pe jumătate cu apă şi se pune la fiert. Cănd apa este pe punctul să clocotească se aşază forma in apă, se reduce flacăra şi se acoperă vasul. Se lasă aşa timp de 20 de minute. Se ia forma şi se lasă la răcit. Se scurge apa dacă este cazul şi se ţine in congelator timp de 4 ore. Se scoate din formă şi se serveşte rece.

Reţetă de pui Saag

Ingrediente: 1.400 g carne de pui fără piele, 5 căţei de usturoi zdrobiţi, două cepe mari tocate, două roşii zdrobite, o rădăcină de ghimbir de 2,5 cm rasă, 4 linguri de lapte, 4 legături de spanac spălate şi tocate, două linguri de unt, o jumătate de linguriţă de piper, o linguriţă de pudră de coriandru, o jumătate de linguriţă de şofran, două bucăţi de cardamom, două cuişoare, 7 linguri de ulei vegetal, o linguriţă de garam masala, o jumătate de linguriţă de sare.

Preparare: Se incing patru linguri de ulei şi se prăjesc bucăţile de pui căteva minute, pănă cănd devin aurii. Intr-o oală adăncă se pune spanacul şi se adaugă un sfert de cană de apă. Se aduce la fierbere şi, cănd s-a inmuiat, se scurge şi se mixează intr-un blender. In uleiul rămas se prăjesc ghimbirul, usturoiul şi ceapa, pănă cănd devin maronii. Se adaugă roşia, sarea, piperul, pudra de coriandru, şofranul, cuişoarele şi cardamomul. Se stinge cu o lingură de apă şi se mai lasă la foc mic incă 10 minute. Se adaugă bucăţile de carne şi laptele. Se lasă pe foc pănă cănd puiul se inmoaie. Se adaugă spanacul şi garam masala. Se lasă pe foc pănă cănd spanacul incepe să se prindă de tigaie. Se ia de pe foc şi se adaugă unt, apoi se acoperă şi se serveşte.

Citeşte mai multe despre:   două,   jumătate,   cănd,   apă,   lingurita,   chile,   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...
Serviciul de email marketing furnizat de