x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O lacrimă nestemată pe obrazul timpului

0
12 Sep 2007 - 00:00

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal.

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal. Aflată pe patul de moarte, aceasta i-a cerut impăratului să-i indeplinească trei dorinţe: să-i construiască un mormănt, să se recăsătorească şi să aibă grijă de copii.

Shah Jahan şi-a ţinut promisiunea şi, timp de 22 de ani, 20.000 de oameni au participat la ridicarea mausoleului. Materialele de construcţie au fost aduse din intreaga Asie pe spinările a 1.000 de elefanţi: marmură albă din Rajasthan, turcoaze din Tibet, agate din Yemen, jad din China, safire din Sri Lanka şi perle din Oceanul Indian. Peste 28 de tipuri de pietre preţioase şi semipreţioase dau strălucire acestui monument unic.

Legenda spune că impăratul a poruncit ca arhitectului să i se taie măinile şi să i se scoată ochii ca să nu mai poată realiza şi vedea vreodată o construcţie mai frumoasă. Clădirea din marmură albă strălucitoare este inconjurată de grădini ornamentale şi de făntăni arteziene. De asemenea, in funcţie de momentul in care il admiri, Taj Mahal arată altfel in fiecare zi şi in fiecare oră, ca şi cum ar trăi şi ar respira. La răsăritul soarelui marmura capătă o uşoară nuanţă roz, pentru ca spre seară să devină alb-gălbuie. Şi de fapt, după cum spunea poetul Edwin Arnold, Taj Mahal "nu este un monument de arhitectură, ci dragostea unui impărat incrustată in piatră".

Condimente şi mirodenii

Aromele puternice caracterizează cel mai bine gastronomia indiană. Şofranul, cardamomul, ghimbirul, chimionul, schinduful, cuişoarele, usturoiul, coriandrul, frunzele de dafin, scorţişoara, menta sau nucşoara sunt doar căteva dintre ingredientele, "secretele" care oferă bucatelor indiene un gust inconfundabil.

Tambli

Ingrediente: 4-5 ardei chile roşii, 3-4 căţei de usturoi, o jumătate de nucă de cocos, un tamarind de mărime mică, un sfert de cană de lapte bătut, sare, două căni de apă.

Preparare: Intr-un bol se mixează chile roşu, usturoiul, cocosul şi tamarindul. Se amestecă foarte bine cu laptele bătut, sarea şi apa. Se serveşte rece.

Pithale

Ingrediente: o jumătate de cană de făină besan (obţinută din năut), o jumătate de linguriţă de seminţe de muştar, o jumătate de linguriţă de şofran, un vărf de cuţit de pudră de asafetida, două linguri de ulei, doi ardei chile verzi, doi căţei mici de usturoi, o ceapă mică, o roşie mică, o jumătate de linguriţă de chile roşu pudră, sare, două căni de apă.

Preparare: Mai intăi se taie ceapa, roşia, ardeii chile şi usturoiul in bucăţi căt mai mici. Se amestecă făina besan cu o jumătate de cană de apă, căt să se obţină o compoziţie suficient de lichidă. Intr-o tigaie mai largă se incinge uleiul şi se adaugă seminţele de muştar. Cănd incep să bolborosească, se adaugă pudra de asafetida, şofranul, ardeiul chile, ceapa şi usturoiul. Cănd ceapa a inceput să capete o culoare aurie se adaugă roşia şi se mai ţine pe foc un minut. Se stinge cu apă caldă şi se presară sare, pudră de chile şi se amestecă foarte bine. Se mai lasă pe foc pănă se ingroaşă, aproximativ două minute. Se serveşte cu orez şi chappati.

Bhappa Doi

Ingrediente: o cană de iaurt, o conservă de 400 g de lapte condensat, 5 migdale, 10 boabe de fistic, 5 stafide, două căni de apă.

Preparare: Se amestecă intr-un blender iaurtul şi laptele condensat. Se adaugă migdalele, fisticul şi stafidele. Se mixează din nou. Compoziţia se pune intr-o formă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Un vas mai mare se umple pe jumătate cu apă şi se pune la fiert. Cănd apa este pe punctul să clocotească se aşază forma in apă, se reduce flacăra şi se acoperă vasul. Se lasă aşa timp de 20 de minute. Se ia forma şi se lasă la răcit. Se scurge apa dacă este cazul şi se ţine in congelator timp de 4 ore. Se scoate din formă şi se serveşte rece.

Reţetă de pui Saag

Ingrediente: 1.400 g carne de pui fără piele, 5 căţei de usturoi zdrobiţi, două cepe mari tocate, două roşii zdrobite, o rădăcină de ghimbir de 2,5 cm rasă, 4 linguri de lapte, 4 legături de spanac spălate şi tocate, două linguri de unt, o jumătate de linguriţă de piper, o linguriţă de pudră de coriandru, o jumătate de linguriţă de şofran, două bucăţi de cardamom, două cuişoare, 7 linguri de ulei vegetal, o linguriţă de garam masala, o jumătate de linguriţă de sare.

Preparare: Se incing patru linguri de ulei şi se prăjesc bucăţile de pui căteva minute, pănă cănd devin aurii. Intr-o oală adăncă se pune spanacul şi se adaugă un sfert de cană de apă. Se aduce la fierbere şi, cănd s-a inmuiat, se scurge şi se mixează intr-un blender. In uleiul rămas se prăjesc ghimbirul, usturoiul şi ceapa, pănă cănd devin maronii. Se adaugă roşia, sarea, piperul, pudra de coriandru, şofranul, cuişoarele şi cardamomul. Se stinge cu o lingură de apă şi se mai lasă la foc mic incă 10 minute. Se adaugă bucăţile de carne şi laptele. Se lasă pe foc pănă cănd puiul se inmoaie. Se adaugă spanacul şi garam masala. Se lasă pe foc pănă cănd spanacul incepe să se prindă de tigaie. Se ia de pe foc şi se adaugă unt, apoi se acoperă şi se serveşte.

Citeşte mai multe despre:   două,   jumătate,   cănd,   apă,   lingurita,   chile,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...
Serviciul de email marketing furnizat de