x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"O masa trebuie sa fie un spectacol total"

0
08 Iun 2004 - 00:00

GASTRONOMIE

O pictorita romanca care a trait mai mult de 35 de ani la Paris a facut un raid prin cateva restaurante bucurestene si apoi si-a asternut gandurile pe hartie. Sanda Nitescu a observat diferentele si asemanarile dintre localurile romanesti si cele de peste hotare. A scris despre cum se vede Romania prin restaurantele din capitala ei.

IRINA COBUZ

  • Jurnalul National: Ce fel de carte este acest "ghid insolit"?

    Sanda Nitescu:
    Propunerea de a scrie aceasta carte, jumatate ghid, jumatate literatura, a venit din partea editurii. La inceput am refuzat. Nu m-as fi simtit in largul meu scriind un "ghid" obisnuit. Cartea nu e doar o insiruire de restaurante. Am incercat sa subliniez personalitatea fiecarui loc. Fiecare restaurant e ca un portret. Oamenii joaca un rol foarte important. La fiecare restaurant ma uit la chelner, la gardianul de afara, la patron, daca este posibil, si la clienti.

    A fost o aventura, de fiecare data descopeream ceva nou. A devenit tentant pentru mine sa descriu momentul in care am mancat, fara prejudecati si fara un plan prestabilit.

    Pe langa analiza literara a restaurantelor in care am fost, am introdus niste subtexte despre gastronomie in general, despre cum a manca este o arta si despre marii oameni ai acestei stiinte. Am vrut sa-i dau cititorului informatii practice, dar si sa-l invat si, de ce nu, sa-l delectez.

  • Care erau lucrurile pe care le stiati despre restaurantele bucurestene?

    Am venit cu prejudecata romanului plecat de mult timp. Noi cei din exil suntem foarte nostalgici si gatim mancare romaneasca, chiar daca multe ingrediente ca leustean sau bors nu se gasesc. Cand am plecat, in ’66, erau trei carciumi la care se facea coada, iar serviciul foarte prost. Ceea ce m-a surprins la multe restaurante de azi este serviciul foarte bun. Preturile nu le stiam si ce pot reprosa la foarte multe restaurante e ca nu sunt afisate afara. In unele restaurante de lux erau si romani, dar mai ales straini care nu stiu sa se comporte. Platesc foarte putin fata de preturile de acolo si au impresia ca vin intr-o carciuma, iar ce e in farfurie nici nu-i intereseaza.

    La Paris restaurantele nu sunt pline de gardieni

  • Ati tras vreo concluzie dupa aceste vizite prin Bucurestiul bucatelor?

    Am observat ca e un femonen nou: deschiderea a tot mai multe restaurante. Este un fenomen fluctuant, unele apar, altele dispar, unele devin mai proaste, altele mai bune. Se simte ca oamenii nu au experienta. Totul trebuie facut cu placere si dragoste, pentru ca daca o faci doar pentru bani nu iese treaba.

  • Ce impresie v-au facut aceste restaurante?

    Exista o mare dorinta de a oferi romanilor ceva special, dar in acelasi timp si o anume neindemanare. Unele mi s-au parut foarte bune. Cele care nu mi-au placut deloc nu le-am trecut in carte. Un lucru care m-a surprins, la restaurantele mai sic, sunt gardienii de afara. Parca e intrarea unei institutii. In Paris nu am vazut asa ceva.

  • Care nu v-au placut?

    Cele in care am simtit ca persista vechea mentalitate. In multe lipseste o anumita naturalete. Se simte rigiditatea neofitului, a celui care crede ca e politicos sa-ti ridici degetul mic cand servesti un pahar de vin, iar personalul te priveste cu o oarecare suspiciune. In restaurant trebuie sa simti o emotie. Am mers la un restaurant italian perfect, dar n-avea suflet. Nu toate gesturile trebuie sa fie controlate si sa respecte o schema. La cotul strazii pe care locuiesc in Paris este un restaurant italian unde ma simt ca in familie. Nu toate restaurantele trebuie sa fie asa, dar e un exemplu.

    Altii se ocupa mai ales de decorat. Unul dintre restaurante avea o decorare spectaculoasa, dar mancarea nu mi-a placut deloc.

    Trebuie satisfacut nu numai gustul, dar si auzul si vazul

    Cum vi s-a parut oferta din meniuri? Am fost la un restaurant luxos, care incearca sa reinvie epoca din timpul crailor de Curtea Veche. Tot localul e plin de mobila autentica. Meniul e scris intr-o romana arhaica. Foarte frumos, dar cand am cerut ce vreau sa mananc, nu aveau nimic din ce imi doream.

  • S-au obisnuit romanii cu restaurantele de buna calitate?

    Sunt foarte putini romani in restaurantele bune, pentru ca sunt foarte scumpe. Poti intalni tot felul de oameni. Depinde de restaurant, insa poti sa-i distingi foarte bine pe "bisnitari", cei care au facut bani si li se pare ca totul e permis.

    Romanul nu se mai imbraca la costum si cravata cand vine la restaurant; fenomenul se datoreaza tinerilor. Nu pot sa spun ca m-a socat felul de a se imbraca al romanilor. Felul de a se imbraca al chelnerilor este un alt element de care trebuie sa se tina cont pentru ca, asa cum spunea Brillat-Savarin in "Fiziologia gustului", "o masa trebuie sa fie un spectacol total". Trebuie satisfacut nu numai gustul, dar si auzul si vazul.

    In unele restaurante auzi o muzica aproape de stilul sau, in altele din contra. Am fost la un restaurant dacic cu maciuci, piei de animale si capete de mistreti in care se asculta muzica rock.

    Romanul trebuie sa invete sa manance, iar patronii de restaurante nu doar sa faca o afacere, ci sa dea suflet locului. Am incercat sa subliniez personalitatea fiecarui loc. Fiecare restaurant e ca un portret.

    Bucataria romaneasca are afinitati cu bucataria balcanica

  • De cate feluri sunt restaurantele in Bucuresti?

    Este prematur sa acorzi note sau stele restaurantelor din Bucuresti. Nu au inca o pozitie sigura, de la o zi la alta se pot schimba. La Paris, ghidurile sunt o institutie, de exemplu Michelin sau Gault&Millan, se utilizeaza pentru clasificarea restaurantelor de ani de zile. E foarte greu sa obtii o stea. In Paris sunt doar vreo 10. Nu stiu daca ar capata vreun restaurant bucurestean o stea, dar sunt cateva care s-ar situa la un nivel bun.

  • Ce fel de bucatarie avem noi?

    Bucataria romaneasca are afinitati cu bucataria balcanica. La prima vedere te intrebi ce deosebeste mancarea romaneasca de cea greceasca sau bulgareasca, insa nu au acelasi gust, nu se prepara la fel. De exemplu, musacaua noastra se face cu carne de vita, iar cea greceasca cu carne de miel. Pentru mine nu e aceeasi musaca.

  • Cum vad oamenii cu stiinta de carte gastronomica mancarea romaneasca?

    Am cunoscut multi asemenea oameni, precum Jean Louis Flandrin, cel mai mare istoric al gastronomiei din Franta, caruia i-am facut sarmale si i-au placut foarte mult. Cand e vorba de mancare trebuie sa fii dispus nu doar sa judeci. Sunt insa si specialisti foarte pretentiosi care stramba din nas la bucataria romaneasca, mai ales la vinurile noastre. E nedrept, pentru ca am descoperit multe vinuri romanesti foarte bune.

    CV - Sanda Nitescu

    Sanda Nitescu s-a nascut in 1937 la Bucuresti si locuieste in Paris, unde a cerut azil in 1966. A lucrat mai mult de 20 de ani in compania japoneza Dentsu. A primit ordinul Cavaler al artelor si al Literelor pentru serviciile aduse muzeelor nationale franceze. Membra a Asociatiei Presei Gastronomice si Turistice din Franta, a publicat doua carti: "Un fir de marar si cerul albastru", in care se regasesc mirosurile si gusturile din bucataria mamei, si "Caf...", un ghid al cafenelelor pariziene. Prima carte a scris-o pentru a face cunoscuta bucataria si traditiile romanesti, convinsa ca gastronomia este importanta pentru definirea identitatii unei tari. De curand a publicat la Editura Humanitas cartea "Steak de ton rosu sau fasole batuta? - Ghid insolit cu 33 de restaurante bucurestene".
  • Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   restaurant,   restaurante,   bucataria,   restaurantele

     



    Mai multe titluri din categorie

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
    Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

    Escapadă în București

    Escapadă în București
    Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

    Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

    Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
    Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

    Circuite de vară, în inima României

    Circuite de vară, în inima României
    Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

    Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

    Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
    Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

    Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

    Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
    Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

    UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

    UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
    Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

    Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

    Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
    Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

    Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

    Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
    Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

    Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

    Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
    Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

    Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

    Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
    Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

    Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

    Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
    Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

    Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

    Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
    Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

    Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

    Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
    Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...
    Serviciul de email marketing furnizat de