x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"O masa trebuie sa fie un spectacol total"

0
08 Iun 2004 - 00:00

GASTRONOMIE

O pictorita romanca care a trait mai mult de 35 de ani la Paris a facut un raid prin cateva restaurante bucurestene si apoi si-a asternut gandurile pe hartie. Sanda Nitescu a observat diferentele si asemanarile dintre localurile romanesti si cele de peste hotare. A scris despre cum se vede Romania prin restaurantele din capitala ei.

IRINA COBUZ

  • Jurnalul National: Ce fel de carte este acest "ghid insolit"?

    Sanda Nitescu:
    Propunerea de a scrie aceasta carte, jumatate ghid, jumatate literatura, a venit din partea editurii. La inceput am refuzat. Nu m-as fi simtit in largul meu scriind un "ghid" obisnuit. Cartea nu e doar o insiruire de restaurante. Am incercat sa subliniez personalitatea fiecarui loc. Fiecare restaurant e ca un portret. Oamenii joaca un rol foarte important. La fiecare restaurant ma uit la chelner, la gardianul de afara, la patron, daca este posibil, si la clienti.

    A fost o aventura, de fiecare data descopeream ceva nou. A devenit tentant pentru mine sa descriu momentul in care am mancat, fara prejudecati si fara un plan prestabilit.

    Pe langa analiza literara a restaurantelor in care am fost, am introdus niste subtexte despre gastronomie in general, despre cum a manca este o arta si despre marii oameni ai acestei stiinte. Am vrut sa-i dau cititorului informatii practice, dar si sa-l invat si, de ce nu, sa-l delectez.

  • Care erau lucrurile pe care le stiati despre restaurantele bucurestene?

    Am venit cu prejudecata romanului plecat de mult timp. Noi cei din exil suntem foarte nostalgici si gatim mancare romaneasca, chiar daca multe ingrediente ca leustean sau bors nu se gasesc. Cand am plecat, in ’66, erau trei carciumi la care se facea coada, iar serviciul foarte prost. Ceea ce m-a surprins la multe restaurante de azi este serviciul foarte bun. Preturile nu le stiam si ce pot reprosa la foarte multe restaurante e ca nu sunt afisate afara. In unele restaurante de lux erau si romani, dar mai ales straini care nu stiu sa se comporte. Platesc foarte putin fata de preturile de acolo si au impresia ca vin intr-o carciuma, iar ce e in farfurie nici nu-i intereseaza.

    La Paris restaurantele nu sunt pline de gardieni

  • Ati tras vreo concluzie dupa aceste vizite prin Bucurestiul bucatelor?

    Am observat ca e un femonen nou: deschiderea a tot mai multe restaurante. Este un fenomen fluctuant, unele apar, altele dispar, unele devin mai proaste, altele mai bune. Se simte ca oamenii nu au experienta. Totul trebuie facut cu placere si dragoste, pentru ca daca o faci doar pentru bani nu iese treaba.

  • Ce impresie v-au facut aceste restaurante?

    Exista o mare dorinta de a oferi romanilor ceva special, dar in acelasi timp si o anume neindemanare. Unele mi s-au parut foarte bune. Cele care nu mi-au placut deloc nu le-am trecut in carte. Un lucru care m-a surprins, la restaurantele mai sic, sunt gardienii de afara. Parca e intrarea unei institutii. In Paris nu am vazut asa ceva.

  • Care nu v-au placut?

    Cele in care am simtit ca persista vechea mentalitate. In multe lipseste o anumita naturalete. Se simte rigiditatea neofitului, a celui care crede ca e politicos sa-ti ridici degetul mic cand servesti un pahar de vin, iar personalul te priveste cu o oarecare suspiciune. In restaurant trebuie sa simti o emotie. Am mers la un restaurant italian perfect, dar n-avea suflet. Nu toate gesturile trebuie sa fie controlate si sa respecte o schema. La cotul strazii pe care locuiesc in Paris este un restaurant italian unde ma simt ca in familie. Nu toate restaurantele trebuie sa fie asa, dar e un exemplu.

    Altii se ocupa mai ales de decorat. Unul dintre restaurante avea o decorare spectaculoasa, dar mancarea nu mi-a placut deloc.

    Trebuie satisfacut nu numai gustul, dar si auzul si vazul

    Cum vi s-a parut oferta din meniuri? Am fost la un restaurant luxos, care incearca sa reinvie epoca din timpul crailor de Curtea Veche. Tot localul e plin de mobila autentica. Meniul e scris intr-o romana arhaica. Foarte frumos, dar cand am cerut ce vreau sa mananc, nu aveau nimic din ce imi doream.

  • S-au obisnuit romanii cu restaurantele de buna calitate?

    Sunt foarte putini romani in restaurantele bune, pentru ca sunt foarte scumpe. Poti intalni tot felul de oameni. Depinde de restaurant, insa poti sa-i distingi foarte bine pe "bisnitari", cei care au facut bani si li se pare ca totul e permis.

    Romanul nu se mai imbraca la costum si cravata cand vine la restaurant; fenomenul se datoreaza tinerilor. Nu pot sa spun ca m-a socat felul de a se imbraca al romanilor. Felul de a se imbraca al chelnerilor este un alt element de care trebuie sa se tina cont pentru ca, asa cum spunea Brillat-Savarin in "Fiziologia gustului", "o masa trebuie sa fie un spectacol total". Trebuie satisfacut nu numai gustul, dar si auzul si vazul.

    In unele restaurante auzi o muzica aproape de stilul sau, in altele din contra. Am fost la un restaurant dacic cu maciuci, piei de animale si capete de mistreti in care se asculta muzica rock.

    Romanul trebuie sa invete sa manance, iar patronii de restaurante nu doar sa faca o afacere, ci sa dea suflet locului. Am incercat sa subliniez personalitatea fiecarui loc. Fiecare restaurant e ca un portret.

    Bucataria romaneasca are afinitati cu bucataria balcanica

  • De cate feluri sunt restaurantele in Bucuresti?

    Este prematur sa acorzi note sau stele restaurantelor din Bucuresti. Nu au inca o pozitie sigura, de la o zi la alta se pot schimba. La Paris, ghidurile sunt o institutie, de exemplu Michelin sau Gault&Millan, se utilizeaza pentru clasificarea restaurantelor de ani de zile. E foarte greu sa obtii o stea. In Paris sunt doar vreo 10. Nu stiu daca ar capata vreun restaurant bucurestean o stea, dar sunt cateva care s-ar situa la un nivel bun.

  • Ce fel de bucatarie avem noi?

    Bucataria romaneasca are afinitati cu bucataria balcanica. La prima vedere te intrebi ce deosebeste mancarea romaneasca de cea greceasca sau bulgareasca, insa nu au acelasi gust, nu se prepara la fel. De exemplu, musacaua noastra se face cu carne de vita, iar cea greceasca cu carne de miel. Pentru mine nu e aceeasi musaca.

  • Cum vad oamenii cu stiinta de carte gastronomica mancarea romaneasca?

    Am cunoscut multi asemenea oameni, precum Jean Louis Flandrin, cel mai mare istoric al gastronomiei din Franta, caruia i-am facut sarmale si i-au placut foarte mult. Cand e vorba de mancare trebuie sa fii dispus nu doar sa judeci. Sunt insa si specialisti foarte pretentiosi care stramba din nas la bucataria romaneasca, mai ales la vinurile noastre. E nedrept, pentru ca am descoperit multe vinuri romanesti foarte bune.

    CV - Sanda Nitescu

    Sanda Nitescu s-a nascut in 1937 la Bucuresti si locuieste in Paris, unde a cerut azil in 1966. A lucrat mai mult de 20 de ani in compania japoneza Dentsu. A primit ordinul Cavaler al artelor si al Literelor pentru serviciile aduse muzeelor nationale franceze. Membra a Asociatiei Presei Gastronomice si Turistice din Franta, a publicat doua carti: "Un fir de marar si cerul albastru", in care se regasesc mirosurile si gusturile din bucataria mamei, si "Caf...", un ghid al cafenelelor pariziene. Prima carte a scris-o pentru a face cunoscuta bucataria si traditiile romanesti, convinsa ca gastronomia este importanta pentru definirea identitatii unei tari. De curand a publicat la Editura Humanitas cartea "Steak de ton rosu sau fasole batuta? - Ghid insolit cu 33 de restaurante bucurestene".
  • Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   restaurant,   restaurante,   bucataria,   restaurantele

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

    Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
    Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

    Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

    Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
    Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

    Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

    Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
    Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

    Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

    Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
    Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

    Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

    Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
    Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

    De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

    De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
    Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

    Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

    Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
    Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

    Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

    Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

    Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

    Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

    Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

    Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
    Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

    Beneficiile unei agenții de marketing digital

    Beneficiile unei agenții de marketing digital
    Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
    Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
    Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...
    Serviciul de email marketing furnizat de