x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O patriciană, la Bucureşti

0
Autor: Simona Lazar 21 Noi 2011 - 12:00
O patriciană, la Bucureşti
Vezi galeria foto

In restaurantul cochet, din spatele Academiei Romane, situat intr-o casa veche cu insemne heraldice si masonice fixate de decenii in stucaturi, Patrizia e gazda perfecta. O adevarata... patriciana.Te primeste vorbind romaneste cu un jucaus accent italian si imediat iti dai seama ca, orice ai comanda, vei manca totul cu placere, pentru ca vei primi – spune ea – mancarurile traditionale ale Liguriei, asezate cu stil pe farfurii de portelan.

A venit in Romania, acum 18 ani, ca sa-si incerce norocul. Nu la ruleta, desi atmosfera cazinoului nu i-a fost straina niciodata, nici macar in anii copilariei. "M-am nascut in Bahamas , am copilarit in Val d'Aosta si mi-am petrecut adolescenta la San Remo – peste tot acolo unde tatal meu, care lucra la cazino, era chemat cu serviciul. La Bucuresti am ajuns tot pentru ca el venise sa lucreze aici, intr-un cazino'... Patrizia Paglieri este genul acela de italianca tipica, vorbareata, zambitoare si foarte priceputa in bucatarie. Asta i-a adus si succesul, acum 18 ani, atunci cand pornea prima afacere in Romania. "Impreuna cu mama, am vrut sa deschidem un restaurant italian in Bucuresti, dar acum 18 ani nu prea erau spatii si chiria era scumpa. Am gasit un loc minunat, intim, la Buftea. Si acolo am avut pana de curand un restaurant mic, exclusivist, cu numai patru mese...'. La Buftea, nu departe de studiourile de filmare. Asa se face ca mai toti cei care au filmat, de aproape doua decenii, in studiourile de langa Bucuresti, i-au trecut pragul. Nu demult, timp de o luna, i-a fost oaspete Andy Garcia. "Era chiar foarte comic ce se intampla... El a mancat la noi timp de o luna, seara de seara, impreuna cu patru-cinci prieteni. Intra si striga din usa: «Hello, mama, what you give me tonight?»... Apoi veneau cei care aveau rezervare la restaurant si nu mai conteneau sa se minuneze ca la Buftea, intr-un orasel, iau masa in acelasi restaurant cu un mare actor de la Hollywood.' Au mai fost si alti actori la restaurantul Patriziei. Donald Sutherland, Armand Asante... Nici nu-si aminteste toate numele.

Pentru Patrizia si pentru Anna "Nona', cum ii spune ea mamei ei, intalnirea cu celebritatile de la Buftea nu a fost insa o provocare. "Eram obisnuite sa gatim pentru vedete. Inainte de a veni in Romania, mama si cu mine am avut un restaurant la San Remo. Chiar in inima festivalului de muzica, langa Ariston. Am gatit pentru Giani Morandi, Joe Cocker, Liza Minelli (in paranteza fie spus, observ ca e tunsa exact ca Liza, in anii ei de glorie). Lui Giani Bella - nu stiu daca este foarte cunoscut in Romania, este un poet si un cantaret italian - ii placea ce gatea mama si manca la noi in fiecare zi a festivalului. Venea in spate, la bucatarie, si gatea cu noi. Era o persoana foarte simpatica. Lui Giani Morandi ii placeau pastele pe care le facea mama. Dar cine nu intra la noi...? A fost o placere sa vad oameni fericiti atunci cand se ridica de la masa. Aceasta a fost cea mai mare satisfactie pe care mi-a adus-o bucataria.'

La "Patrizia' (restaurant pe care l-a deschis de curand impreuna cu o familie de avocati romani), Patrizia vrea sa aduca o bucatica din Liguria. O inspira retetele bunicii ei, originara din aceasta regiune a Italiei. Chiar daca de mai mult de doua decenii gateste cot la cot cu Anna "Nona' si se sfatuieste in toate privintele cu Carlo "Papi' (tatal ei), Patrizia nu uita nici o clipa cine e cea de la care a invatat sa gateasca cea mai buna supa de "bietole' ("un fel de spanac', imi explica ea, incercand sa ma convinga ca, oricat ar vrea, nu va gasi un cuvant romanesc pentru planta asta delicioasa). "Bucataria din Liguria este bazata pe peste, paste, legume, mai putin carne. Cartofi, anghinare, flori de dovlecei, rosii... Iar dintre carnuri – iepurele; bunica facea mancare de iepure din curte. "La focaccia' este faimoasa, "il pesto' cu busuioc proaspat, din gradina, e fabulos. La sardenara - un fel de pizza facuta cu capere, ansoa, masline - e preferata mea dintre toate...' O intreb ce a gatit pentru prima data, singura, in copilarie'. "Sardenara, fireste'. Si cum i-a iesit? "A, un dezastru! Nici macar de dat la caini nu era buna!'. Rade, ca un copil care stie ca a facut o sotie. "Da, da... A iesit un dezastru. Dar azi fac cea mai buna sardenara din lume. Dupa cea a mamei...'

Prima lectie de bucatarit pe care a invatat-o, de la bunica si de la mama, a fost aceasta: sa nu uite ca o mancare buna se face cu ingrediente bune. "Aducem la restaurant cele mai bune ingrediente, proaspete, din Italia. Rosii folosim doar vara din Romania, pentru ca vara rosiile voastre de tara au un gust extraordinar, dar iarna le importam din Italia'. De acolo vin si florile de dovleac, si oregano, si "peperoncini'... "Aromele fac toata diferenta', imi mai spune, intinzandu-mi sa miros un fir de busuioc proaspat.

Ii place la nebunie sa gateasca peste – cat mai simplu, ca sa-si pastreze savoarea - si fructe de mare. Scoicile Saint-Jacques si caracatita sunt preferatele ei. Se apleaca spre mine si-mi zice soptit: "Bunica avea un secret pentru caracatita: o punea in apa rece la fiert 2-3 ore, apoi lua cu o furculita, iar daca tentaculul se rupea, atunci zicea ca era gata. Un alt secret este sa lasi caracatita sa se raceasca in apa ei, inca doua ore. Dupa aceea, bunica o taia rondele si o facea cu cartofi fierti, ulei si lamaie, ca o salata. Era o nebunie.'

Dintre toate mancarurile, insa, cel mai mult si mai mult adora sa pregateasca paste. Adica... paste de casa. Spaghetti, tagliatelle, papardelle... Cu ou, cu spanac... Ma invita sa ma intorc intr-o zi sa-mi dezvaluie secretul prepararii lor. "Daca aveti timp sa faceti paste in casa, la mana, dozarea este la fiecare 100 g un ou, si spanac fiert si strecurat. Daca nu aveti timp, puteti sa le si cumparati, se gasesc pe piata sortimente bune, "tagliatelle al uovo fresco'.' Si pentru ca tocmai gatea niste papardelle cu ciuperci, imi da rapid reteta. "Se curata ciupercile de pamant, se spala foarte putin. Pentru 4 persoane punem un catel de usturoi, un pic de patrunjel si le taiem foarte mic, impreuna cu o jumatate de ceapa rosie. Prajim foarte bine in ulei de masline, cam 10 minute, adaugam apoi ciupercile, taiate felii. Lasam totul cam 6 minute, le intoarcem bine ca sa prinda gust, le flambam cu o jumatate de pahar de vin alb sec si dupa asta sosul e gata. Se pune sosul peste paste, care au fost fierte, iar daca ne place, se poate pune parmezan. Multa lume adauga si o lingura de smantana, dar asta este dupa gust. Sunt foarte gustoase si foarte simplu de pregatit'.

Gust... Da! Italia e toata in varful furculitei!


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...
Serviciul de email marketing furnizat de