x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O stea cu ceapă

0
Autor: Tatiana Covor 30 Dec 2011 - 21:00
O stea cu ceapă
Drumetii de pe mapamond folosesc deseori sfaturile ghidurilor turistice pentru a alege locul unde sa-si ia masa. Doar mancarea face parte din placerile si amintirile unui voiaj, din descoperirea lumii. Dar una este sa mananci foarte bine, alta este sa participi la o experienta gastronomica de neuitat, cum este aceea de a manca la un restaurant cu una sau mai multe stele Michelin. Asta chiar si in Italia, unde se mananca bine, prin definitie.

Pentru un restaurant, a intra in cercul select al acestor stele inseamna a intra in lume pe usa cea mare, a se face cunoscut pe plan international.

Unul dintre felurile pe care le-am gustat mi s-a parut atat de "de efect" si de "usor de facut", incat pana la urma proprietarul mi-a dat reteta pentru a o impartasi cititorilor Jurnalului National.

El, Massimo Camia, si restaurantul sau Locanda del Borgo Antico, au obtinut "steaua" cu zece ani in urma, in 2001. Pe langa aceasta, locul cu pricina se afla in Piemont, localitatea Barolo. Cu alte cuvinte, acolo unde se naste vinul cu acelasi nume, Barolo, unul dintre vinurile cele mai cunoscute ale Italiei.

Massimo, trecut prin scoli si restaurante, o are alaturi pe sotia sa, Luciana, fosta invatatoare, care a lasat totul pentru a se ocupa de clienti: fiecare e tratat ca un musafir de vaza.

Langa "Locanda" se desfasoara ferma agricola din care provin multe dintre ingredientele folosite de cei sase bucatari, un somelier si doi chelneri – adica toti cei care te fac sa nu mai poti uita locul acesta.
Dar sa ne intoarcem la reteta. Cand am citit-o, parcursul de la ingrediente la gustul delicios din final mi s-a parut mai putin usor decat crezusem. Dar, o spun cu mana pe inima si inghitind in sec, rezultatul merita efortul. O sa va uluiti oaspetii cu ce delicatesa de vis poate fi... o ceapa!

Dulceata de ceapa
● 1 kg de ceapa alba
● 200 g zahar tos
● 100 g unt
● 300 g vin rosu
● 50 g otet balsamic
Se pune la foc mic untul cu zaharul, se lasa sa se caramelizeze un pic, se adauga ceapa taiata pestisori si se prajeste mestecand incet timp de 10 min, apoi se adauga vinul, otetul balsamic, un varf de sare si un pic de apa. Se fierbe la foc foarte mic timp de 2 ore si se pune in borcane.
Dulceata de ceapa se poate servi si la branzeturi cu gust hotarat, la rasol, foie gras etc.

Crema de cartofi cu prepelita in camasa de ceapa
Ingrediente (pentru 6 persoane)
● 300 g cartofi cu coaja rosie
● 50 g de unt
● 50 g smantana
● 6 cepe mari
● 1 kg de sare groasa
● 6 bucati de piept de prepelita fara piele
● 50 g de dulceata de ceapa
● 40 g trufa neagra
● 30 g alune tocate si prajite
● Vin de Marsala sec

Cele 6 cepe se asaza intr-o tava, inconjurate si acoperite total cu sare groasa si se dau la cuptor la 180° timp de aproximativ 20 min. Cand s-au racit, se taie calota superioara a fiecarei cepe si se scoate miezul cu multa atentie pentru a nu le gauri: cepele vor fi "cupele" in care se va servi crema.

Cartofii se pun la fiert cu 1 lt de apa si un pic de sare, ca pentru piure. Cand sunt fierti se arunca jumatate din apa si se adauga untul si smantana. Se mixeaza in asa fel incat sa se obtina o crema fara boturi, apoi se adauga dulceata de ceapa si se amesteca delicat. Se umplu cepele pana la jumatate cu aceasta crema de cartofi.

Piepul de prepelita se taie cubulete mici si se prajeste intr-o tigaie cu o nuca de unt, la foc iute. Se stropeste cu vin sec de Marsala, se adauga alunele tocate si trufa si se iau de pe foc. Cu acest amestec se termina de umplut cepele.

In fiecare farfurie se pune o movilita de sare pe care se aseaza ceapa, se decoreaza cu rozmarin si se serveste.

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de